Ga naar hoofdinhoud
  • Snel en eenvoudig bestellen
  • Bestellingen en de verzendstatus bekijken
  • Een lijst met producten maken en openen
  • Beheer uw Dell EMC locaties, producten en contactpersonen op productniveau met Company Administration.

Dell computer start niet op in Windows 11 of Windows 10

Samenvatting: Weet u niet hoe u uw computer moet repareren wanneer Windows 11 of Windows 10 niet opstart? Op deze pagina vindt u een aantal basistips voor het oplossen van dit probleem.

Dit artikel is mogelijk automatisch vertaald. Als u feedback hebt over de kwaliteit, laat het ons dan weten via het formulier onderaan deze pagina.

Article content


Symptomen

Symptomen van niet opstarten

Duur: 00:39
Ondertiteling: (Video alleen in het Engels, met ondertiteling beschikbaar voor verschillende talen.)

Dit artikel beschrijft algemene stappen voor probleemoplossing voor computers die correct worden opgestart. Computers die tijdens het opstarten het Dell BIOS-scherm doorgeven, maar niet met succes opstarten naar Microsoft Windows 11 of Windows 10. Een aantal symptomen van een computer die niet opstart:

  • De computer wordt ingeschakeld, heeft beeld en komt langs het Dell scherm (scherm licht op en verdwijnt), maar Windows start niet op.
  • De Caps Lock-toets is verlicht bij in- en uitschakelen.
  • Het activiteitslampje van de harde schijf kan knipperen, aan blijven of uit zijn.
  • Er kan een foutmelding op het scherm worden weergegeven, zoals 'Geen opstartapparaat', 'Geen opstartbaar apparaat' of 'Opstartapparaat niet gevonden'.
  • Er worden geen diagnostische codes weergegeven en het lampje van de aan/uit-knop brandt met de kleur die normale werking aangeeft.
  • U hoort geen geluiden van het besturingssysteem.

Inhoudsopgave:

  1. Controleren of de computer POST voltooit
  2. Alle apparaten ontkoppelen en een harde reset uitvoeren
  3. Diagnose van de computer uitvoeren
  4. Controleren op specifieke foutberichten
  5. De standaardinstellingen van het BIOS herstellen
  6. Problemen in veilige modus oplossen
  7. Problemen met virussen en malware oplossen
  8. Uw Windows 11- of Windows 10-besturingssysteem opnieuw instellen
  9. Het besturingssysteem herstellen naar de fabrieksinstellingen

Oorzaak

Opstartproblemen kunnen optreden als gevolg van beschadigde bestanden van het besturingssysteem, beschadigde sectoren op de harde schijf, onjuiste BIOS- of UEFI-instellingen, enzovoort.

Oplossing

Dit artikel is voor Microsoft Windows 11 en Windows 10.

Opmerking: De volgende stappen zijn identiek voor Windows 11 en Windows 10.
 

Klik hieronder om het besturingssysteem te wijzigen.


Videohandleiding: Mijn computer start niet op in Windows 10

Duur: 00:39
Ondertiteling: (Video alleen in het Engels, met ondertiteling beschikbaar voor verschillende talen.)

Terug naar boven

Controleren of de computer POST voltooit

Vaak probeert een computer de controle niet over te dragen aan het besturingssysteem. Als u de computer inschakelt en u ziet een scherm met een Dell logo met een balk aan de onderkant? Als die balk volledig vol raakt en verdwijnt, heeft uw computer POST voltooid.

Als uw computer POST niet voltooit, raadpleegt u artikel: Dell computer kan niet worden ingeschakeld of start Windows niet op met fouten zoals geen opstartbaar apparaat.
Als uw harde schijf niet wordt herkend, raadpleegt u het artikel Over het oplossen van problemen met de harde schijf (HDD) of Solid State Drive (SSD) op uw Dell computer.

Terug naar boven


Alle apparaten ontkoppelen en een harde reset uitvoeren

Mogelijk verstoort een hardwareonderdeel het normale opstartproces van Windows. Koppel zo mogelijk alle apparaten los van uw computer, waaronder:

  • Printers
  • Scanners
  • Mediakaartlezers
  • Basisstations voor iPod, PDA, MP3-speler en dergelijke
  • Digitale camera's en videorecorders
  • USB-apparaten voor storage
  • Cd's of dvd's uit alle optische stations

De enige apparaten die u op uw computer aangesloten moet laten, zijn uw monitor, muis en toetsenbord (als de computer een desktop is).

Zodra u dit hebt gedaan, haalt u de stekker van de computer uit het stopcontact, verwijdert u de laptopbatterij (indien van toepassing) en houdt u de aan/uit-knop ongeveer 15 seconden lang ingedrukt. Sluit de computer vervolgens weer op het stopcontact aan en probeer de computer opnieuw op te starten..


Terug naar boven

Diagnose van de computer uitvoeren

Voor het uitvoeren van een hardwarediagnose op uw Dell computer, raadpleegt u Een diagnostische test uitvoeren met Behulp van SupportAssist of een preboot diagnostische test uitvoeren op een Dell computer.

Opmerking: Als u een Dell Latitude laptop hebt, kunt u proberen de pc te herstellen met behulp van de Forced ePSA-methode. Raadpleeg voor meer informatie het Dell Knowledge Base-artikel Forced ePSA gebruiken om te herstellen na EEN POST- of opstartfout op Dell Latitude pc's.

Terug naar boven

Controleren op specifieke foutberichten

Probeer te zoeken naar aanvullende oplossingen op het internet.
Klik hieronder op uw favoriete zoekmachine, en geef vervolgens een beschrijving van het probleem, inclusief eventuele specifieke foutberichten.

Zoeken in Dell    Search MicrosoftDeze hyperlink brengt u naar een website buiten Dell Technologies.    Search GoogleDeze hyperlink brengt u naar een website buiten Dell Technologies.    Search Bing Deze hyperlink brengt u naar een website buiten Dell Technologies.

Als er een fout met een blauw scherm op uw computer optreedt, raadpleegt u: Windows 10 crasht naar een blauw scherm In het artikel vindt u een lijst met veelvoorkomende fouten met een blauw scherm en hoe u deze kunt oplossen.

Als u een zwart scherm ziet dat niet naar Windows gaat, raadpleegt u het Microsoft-artikel: Problemen met zwarte of lege schermfouten oplossen.Externe koppeling


Terug naar boven

De standaardinstellingen van het BIOS herstellen

Als uw computer is geconfigureerd om eerst op te starten vanaf een ander apparaat, kan dit problemen veroorzaken met het opstarten van Windows. U kunt de fabrieksinstellingen van het BIOS herstellen door de volgende stappen uit te voeren:

  1. Start de computer opnieuw op.
  2. Tik meerdere keren op de F2-toets in het scherm met het Dell logo dat na opnieuw opstarten wordt weergegeven, totdat in de rechterbovenhoek van het scherm Entering Setup wordt weergegeven.
  3. Afhankelijk van het BIOS moet u op een toets drukken die onderaan het scherm wordt weergegeven om de standaardinstellingen te laden.
  4. Druk op ESC om het BIOS af te sluiten en selecteer Save and Exit om uw wijzigingen op te slaan.
    Opmerking: Voor tablets met Windows kunt u de volgende stappen uitvoeren.
    1. Als de tablet is uitgeschakeld, drukt u op de aan/ uit-knop. 
    2. Houd het volume onmiddellijk ingedrukt totdat de pagina System Setup (BIOS) wordt weergegeven (als de tablet naar Windows opstart, probeer het dan opnieuw).
    3. Tik of klik op Load Defaults.
    4. Tik of klik op OK.
    5. Tik of klik op Exit als de tablet niet automatisch opnieuw wordt opgestart.
Opmerking: Als het herstellen van het BIOS naar de fabrieksinstellingen het probleem niet oplost, kunt u ook proberen het BIOS bij te werken naar de nieuwste versie. Het kan problemen oplossen die betrekking hebben op het BIOS van uw pc of tablet. Zie het Dell Knowledge Base-artikel: Dell BIOS-updates voor meer informatie over de BIOS-update- of downgradeprocedure.
 
Opmerking: Het systeem-BIOS kan beschadigd raken als de BIOS-upgrade- of downgradeprocedure niet wordt voltooid of onderbroken.
Een beschadigd BIOS is een van de mogelijke oorzaken dat uw pc post niet kan voltooien of soms zelfs niet naar het besturingssysteem kan opstarten.
Ondersteunt uw Dell personal computer of tablet BIOS Recovery? Als dit het geval is, kunt u het beschadigde BIOS herstellen met behulp van de BIOS-herstelmethode die van toepassing is op uw Dell pc of tablet. Zie het Dell Knowledge Base-artikel: Het BIOS herstellen op een Dell computer of tablet voor meer informatie.

Terug naar boven

Problemen in veilige modus oplossen

Mogelijk start uw computer niet goed op vanwege bepaalde software. Meer informatie over het opstarten in de veilige modus en problemen oplossen door middel van een schone opstartprocedure vindt u onder de volgende koppelingen:

Problemen oplossen met schone opstartprocedure

Een schone opstartprocedure wordt uitgevoerd om Windows met zo weinig mogelijk drivers en opstartprogramma's op te starten. Dit helpt bij het elimineren van softwareconflicten die optreden. Conflicten die worden waargenomen wanneer u een programma of een update installeert of wanneer u een programma uitvoert in Windows 11 of Windows 10. Met behulp van een schone opstartprocedure kunt u het probleem oplossen of vaststellen welk conflict het probleem veroorzaakt.

Terug naar boven

Problemen met virussen en malware oplossen

Virussen of andere schadelijke software kunnen uw computer infecteren en beïnvloeden. Dell Technologies raadt u aan uw pc te versterken tegen schadelijke aanvallen door uw antivirussoftware up-to-date te houden.
Bescherm uw computer of verwijder virussen, spyware of andere malware in Microsoft Windows.

Terug naar boven


Uw Windows 11- of Windows 10-besturingssysteem opnieuw instellen

Als uw computerbestanden beschadigd zijn, installeert een reset van Windows 11 of Windows 10 deze bestanden opnieuw zonder uw data te beschadigen. Nadat de derde poging tot opstarten is mislukt, wordt Windows 11 of Windows 10 automatisch opgestart in de Windows Herstelomgeving (WinRE). Volg deze stappen om Windows 11 of Windows 10 opnieuw in te stellen:
  1. Selecteer in het scherm Kies een optie Probleem oplossen.
  2. In het scherm Probleemoplossing selecteert u Stel deze pc opnieuw in.
  3. In het scherm Stel deze pc opnieuw in selecteert u Mijn bestanden behouden.
  4. Selecteer uw gebruikersaccount en voer het wachtwoord in als u daarom wordt gevraagd.
  5. Selecteer Opnieuw instellen.
  6. Windows voert het resetproces uit.
Terug naar boven

Het besturingssysteem herstellen naar de fabrieksinstellingen

Als uw probleem niet is verholpen met de bovenstaande probleemoplossingen, kan het nodig zijn om uw computer te herstellen naar de fabrieksinstellingen. Raadpleeg het Dell Knowledge Base-artikel om het besturingssysteem en de software van uw computer terug te zetten naar de oorspronkelijke fabrieksinstellingen: Windows 10 opnieuw installeren op uw Dell computer.

Terug naar boven


Contact met ons opnemen

Extra informatie

Artikeleigenschappen


Getroffen product
Inspiron 3452, Inspiron 15 7572, Inspiron 7580, Inspiron 3052, Inspiron 20 3064, Inspiron 3264 AIO, Inspiron 3265, Inspiron 3452 AIO, Inspiron 3455, Inspiron 24 3464, Inspiron 24 5488, Inspiron 27 7775, Inspiron 3252, Inspiron 3268, Inspiron 3655 , Inspiron 3656, Inspiron 3668, Latitude 5290 2-in-1, Latitude 5290, Latitude 7290, Latitude 3390 2-in-1, Latitude 7390 2-in-1, Latitude 7390, Latitude 3490, Latitude 5490, Latitude 7490, Latitude 3590, Latitude 5590, Latitude 5591, OptiPlex 3050 All-In-One, OptiPlex 3050 Tower, OptiPlex 3050 Micro, OptiPlex 3050 Small Form Factor, OptiPlex 3060 Tower, OptiPlex 3060 Micro, OptiPlex 3060 Small Form Factor, OptiPlex 5050 Tower, OptiPlex 5050 Micro, OptiPlex 5050 Small Form Factor, OptiPlex 5250 All-In-One, OptiPlex 7050 Tower, OptiPlex 7050 Micro, OptiPlex 7050 Small Form Factor, OptiPlex 7060 Tower, OptiPlex 7060 Micro, OptiPlex 7060 Small Form Factor, OptiPlex 7450 All-In-One, OptiPlex 7460 All-In-One, OptiPlex 7760 All-In-One, Vostro 5370, Vostro 14 3468, Vostro 5471, Vostro 15 3568, Vostro 3578, Vostro 15 5568, Vostro 3470, Vostro 3670, XPS 27 7760, XPS 8920 ...
Datum laatst gepubliceerd

20 okt. 2023

Versie

24

Artikeltype

Solution