Ga naar hoofdinhoud
  • Snel en eenvoudig bestellen
  • Bestellingen en de verzendstatus bekijken
  • Een lijst met producten maken en openen
  • Beheer uw Dell EMC locaties, producten en contactpersonen op productniveau met Company Administration.

Windows Reliability Monitor gebruiken om softwareproblemen te identificeren

Samenvatting: Windows Reliability Monitor is een Windows-applicatie die u helpt bij het identificeren van softwareproblemen

Dit artikel is mogelijk automatisch vertaald. Als u feedback hebt over de kwaliteit, laat het ons dan weten via het formulier onderaan deze pagina.

Article content


Instructies

Wat is Windows Reliability Monitor?

Windows Betrouwbaarheidsmonitor is een Windows-applicatie die u helpt bij het identificeren van softwareproblemen in het Windows-besturingssysteem die van invloed kunnen zijn op de prestaties en betrouwbaarheid van het systeem.

Windows Reliability Monitor bevindt zich in het configuratiescherm van Windows onder Systeem en beveiliging\Beveiliging en onderhoud.  (Zie Afbeelding 1.)

SLN307012_en_US__1Reliability monitor in configuratiescherm
Afbeelding 1. - Windows-betrouwbaarheidsmonitor

U kunt de Betrouwbaarheidsmonitor ook openen via het zoekvak van Windows in het menu Start. Typ gewoon de magische letters "reliab" (zonder aanhalingstekens) en klik op Betrouwbaarheidsgeschiedenis weergeven. (Zie afbeelding 2.)

SLN307012_en_US__2Reliability-monitor-2
Afbeelding 2. - Betrouwbaarheidsmonitor bij het zoeken in het startmenu

De derde optie voor het starten van Reliability Monitor is door het venster Windows Run Box (Windows-toets + R) te openen en de volgende opdracht te typen:  perfmon /rel en druk op Enter .

Deze functie was oorspronkelijk bedoeld om te worden gebruikt door systeembeheerders (admins) met Windows Server 2008, niet op Windows-gebruikerssystemen. Dit kan verklaren waarom de tool relatief onbekend is en onderbenut wordt.

Hoe ziet het eruit? (Zie afbeelding 3.)

SLN307012_en_US__3Reliability-monitor-1
Afbeelding 3. - De Reliability Monitor Interface


Hoe werkt het?

Net zoals de boordcomputer van uw auto voortdurend kritieke prestatiewaarden controleert, zoals brandstofverbruik, bandenspanning, motortoerentallen en klepbelasting, bewaakt Windows voortdurend de systeemstatus van het besturingssysteem tussen de eerste aanmelding en het afsluiten van het systeem.

Kritieke systeemcomponenten (geheugen, datastations, ventilatoren en CPU) worden voortdurend onderzocht en de resultaten worden verzameld in prestatiemeteritems. Systeem- en toepassingsgebeurtenissen (bijv. activiteit voor verzenden/ontvangen in Outlook, een document openen in Word, enzovoort) worden afzonderlijk bijgehouden en de informatie wordt opgeslagen als gebeurtenistraceringsgegevens.

De Prestatiemonitor maakt gebruik van beide dataverzamelingen (tellers en gebeurtenissen) om een visueel overzicht te maken van prestatierelevante gebeurtenissen die zich op het systeem hebben voorgedaan, in een indeling die eenvoudig kan worden begrepen. (Zie afbeelding 4.)

SLN307012_en_US__4Reliability-monitor-3
Afbeelding 4. - Het onderzoeken van gebeurtenissen in de Betrouwbaarheidsmonitor.

Elke kolom vertegenwoordigt een datum (dag of week) op basis van de selectie Weergeven op bovenaan de afbeelding, met de relevante gebeurtenissen eronder, gegroepeerd op hun prioriteit - kritiek. Waarschuwing, informatie – in volgorde van voorkomen. Dit systeem toont twee kritieke gebeurtenissen op 29 juni, MapsBroker en LinkCollector crashen beide op een bepaald moment. We hebben aanvullende informatie nodig over wat een van beide toepassingen doet en of deze fatsoenlijk is. We klikken nu op de koppeling Technische details weergeven in de kolom Actie: (Zie afbeelding 5.)

SLN307012_en_US__5Reliability-monitor-4
Afbeelding 5. - Onderzoek naar defecte applicaties.

Een snelle zoekopdracht naar svchost.exe_MapsBroker vindt een artikel van McAfeeSLN307012_en_US__6iC_External_Link_BD_v1 waarin wordt beschreven dat het probleem is opgelost in McAfee Antivirus versie 10.1.2. Als ik kan updaten naar deze of een nieuwere McAfee-productversie, is het probleem met McAfee opgelost!

De tweede vermelding is een bladwijzerbeheer-app (LinkCollector), een oudere applicatie die al enkele jaren door deze gebruiker wordt gebruikt. Laten we eens kijken wat we kunnen leren van de detailweergave: (Zie Afbeelding 6.)

SLN307012_en_US__7Reliability-Monitor-5
Afbeelding 6. - Linkcollector gegevens

Bij het onderzoeken van de details geeft Kernelbase.dll een fout bij het opstarten van het uitvoerbare bestand LinkCollector. Als dit een probleembestand is? Laten we Kernelbase.dll eens nader bekijken. (Gezien de bestandsnaam en de locatie is het redelijk om aan te nemen dat dit deel uitmaakt van de Windows 10-kernel en een legitiem Windows-bestand is. Maar we willen het zekere voor het onzekere nemen) (Zie afbeelding 6.)

SLN307012_en_US__8Reliability-monitor-6
Afbeelding 6. - Controleren van defecte module digitale handtekening

Het bestand wordt uitgecheckt en heeft een juiste handtekening van Microsoft.

OPMERKING: De Windows-kernel zorgt ervoor dat programma's niet crashen, omdat kernel- en gebruikersapps zoals LinkCollector of Outlook in verschillende systeemruimten worden uitgevoerd. Wanneer Windows Kernel-bestanden in dergelijke scenario's verschijnen, bijvoorbeeld in minidump-bestanden, ligt de boosdoener in de applicatie zelf, of een add-on die de app gebruikt.

Nu is het tijd om LinkCollector te onderzoeken. Nader onderzoek met de gebruiker wees uit dat de applicatie meer dan zes jaar geleden in 2011 was gekocht en waarschijnlijk zonder problemen draaide onder Windows 7.

Bij het onderzoeken van het opstarten van de LinkCollector-applicatie was de start traag en traag en kon de applicatie niet omgaan met de 4K-schermresolutie op het systeem dat problemen oploste.

Wat is de volgende stap? Probleemoplosser voor Windows-compatibiliteit! (Zie afbeelding 7.)

SLN307012_en_US__10Reliability-monitor-7
Afbeelding 7. - Windows-probleemoplosser uitvoeren.

De crash werd opgelost door twee stappen voor probleemoplossing voor Windows-compatibiliteit (de compatibiliteitsinstellingen overschakelen naar Windows 7 en eenhoge DPI-schaling uitschakelen). (Zie afbeelding 8.)

SLN307012_en_US__11Reliability-monitor-8
Afbeelding 8. - Compatibiliteitsmodusopties gebruiken om problemen met oudere programma's op te lossen.

Extra informatie

Aanbevolen artikelen

Hier zijn enkele aanbevolen artikelen met betrekking tot dit onderwerp die voor u interessant kunnen zijn.

Artikeleigenschappen


Datum laatst gepubliceerd

18 apr. 2024

Versie

6

Artikeltype

How To