Ga naar hoofdinhoud
  • Snel en eenvoudig bestellen
  • Bestellingen en de verzendstatus bekijken
  • Een lijst met producten maken en openen
  • Beheer uw Dell EMC locaties, producten en contactpersonen op productniveau met Company Administration.

Computers met malware of virussen identificeren en repareren

Samenvatting: Dit is een artikel dat u begeleidt bij het identificeren en repareren van een virus- of malware-infectie op uw computer. Dell raadt u ten zeerste aan om in plaats daarvan uw systeemimage op de computer te herstellen. ...

Dit artikel is mogelijk automatisch vertaald. Als u feedback hebt over de kwaliteit, laat het ons dan weten via het formulier onderaan deze pagina.

Article content


Instructies

Inhoudsopgave:

  1. Welk ondersteuningsniveau is mogelijk voor malware- en virusbesmetting?
  2. Wat is het verschil tussen malware en een virus?
  3. Wat zijn de meest voorkomende symptomen van een malware- of virusinfectie?
  4. Stappen voor malwaredetectie/bruikbaarheid van systeem
  5. Scansoftware
  6. Algemene verwijderingshandleiding
  7. De infectie verwijderen
  8. Andere verwijderingsopties
  9. Nieuwe infectie voorkomen

Welk ondersteuningsniveau is mogelijk voor malware- en virusbesmetting?

Dell raadt u aan om het besturingssysteem met een schone installatie te installeren zodra malware of virussen zijn gedetecteerd. Dit lost een infectieprobleem in 100% van de gevallen op.

Onder een ProSupport-garantie moet onze technische support altijd onderzoeken en identificeren of er een infectie heeft plaatsgevonden. Ze moeten proberen de computer in een bruikbare staat te krijgen. Zodat ze antivirusscans kunnen uitvoeren of kunnen bepalen of er een schone herinstallatie moet plaatsvinden vanwege het infectieniveau op de computer.

OPMERKING: Sommige infecties zijn niet ernstig als u de juiste hulpmiddelen gebruikt om ze te verwijderen. Deze informatie wordt verstrekt voor informatie- en educatieve doeleinden. Dell is niet verantwoordelijk voor eventueel gegevensverlies van uw computer. U gebruikt deze tools naar eigen keuze en op eigen risico.

Terug naar boven


Wat is het verschil tussen malware en een virus?

Malware of schadelijke software is een overkoepelende term geworden voor verschillende soorten infecties. Sommige installeren zichzelf en creëren een gesimuleerde infectie, beschadiging of hardwarestoring, waardoor u wordt misleid om hun product te kopen om het probleem op te lossen. Dit type staat bekend als gijzelware, losgeldsoftware ofscareware. Er zijn malware-infecties die uw browser omleiden naar sites die de maker heeft gekozen. Als alternatief verwijzen ze door naar een website waarvoor ze worden gecompenseerd, op basis van het aantal hits dat de site ontvangt. Soms kunnen deze infecties je hele rootdrive en al je submappen verbergen. Soms leggen ze uw persoonlijke gegevens vast en communiceren ze terug met de maker van de infectie.

Een virus, dat een subset van malware is geworden, is een programma dat zich repliceert en zich aan services of specifieke applicaties hecht. Veel payloads van malware bevatten een virusbestand, zoals een trojan of een worm, dat ervoor zorgt dat de infectie zich kan nestelen. Virussen waren voorheen een exclusief type infectie, maar nu zijn ze samengevoegd tot infectiepakketten van malware. Veel malwarepakketten bevatten rootkits om zich in te nestelen in het kernelniveau van het besturingssysteem, waardoor ze onopvallend en moeilijker te verwijderen zijn.

Veel items worden vaak aangezien voor een computerinfectie. Denk aan tracerings-cookies, zoek-hooks en browserhelperobjecten (BHO's). Hoewel de aanwezigheid hiervan kan duiden op een infectie, moet er een begeleidende lader (.exe) bestand of kernel mode driver te presenteren om infectie te bevestigen.

Terug naar boven


Wat zijn de meest voorkomende symptomen van een malware- of virusinfectie?

Hoewel de hedendaagse malware meerdere payloads kan bevatten, volgen hier enkele van de meest voorkomende symptomen van infectie:

  • Waarschuwingen op het scherm over een computerinfectie van een andere bron dan uw antivirussoftware
  • Het leidt de browser om of kaapt deze volledig
  • U kunt geen exe- of Microsoft Installer-bestanden (MSI) openen
  • U kunt achtergrond- of bureaubladinstellingen niet wijzigen
  • Alle vermeldingen onder Programma's starten> zijn leeg en/of de C: Schijf is leeg
  • Het antiviruspictogram verdwijnt uit het systeemvak of kan niet worden gestart
  • Willekeurige pop-ups verschijnen op het scherm, in of buiten de browser
  • Er worden vreemde pictogrammen, een onjuist startmenu of Apparaatbeheer-items weergegeven

Terug naar boven


Stappen voor malwaredetectie/bruikbaarheid van systeem

Hier zijn enkele stappen die u moet uitvoeren om de infectie te bevestigen:

  1. Stel de vraag: Zijn er pop-ups, omleidingen of berichten die op het bureaublad of vanuit het systeemvak zijn ervaren?

  2. Is er onlangs een virus- of malwarescan uitgevoerd? Als de antivirusprogramma's of hulpprogramma's voor het verwijderen van malware niet worden uitgevoerd, is dit een positief teken dat de computer mogelijk is geïnfecteerd.

  3. Als het internet of de computer niet werkt vanwege een infectie, start u op in de veilige modus met netwerkmogelijkheden. (Alleen met behulp van LAN.) U kunt de Procesverkenner en Autorun-programma's gebruiken om dit te testen. De meeste malware-infecties manifesteren zich gemakkelijk in deze tools als ze als beheerder in Windows worden uitgevoerd . (Windows XP staat altijd in de kernel-modus in een beheerdersprofiel.)

Voorbeeld van Process Explorer:

Verkenner van het proces
Afbeelding 1: Verkenner van het proces

Autorun-voorbeeld van malware-infectie

Autoruns
Afbeelding 2: Autoruns

  1. Deze programma's of andere hulpprogramma's voor het verwijderen van malware worden niet geopend als de shell-extensie voor .exe in het register is geblokkeerd. Klik met de rechtermuisknop op het .exe bestand en wijzig de naam van de extensie in .com. Probeer het programma uit te voeren. Als het nog steeds niet opent, start u op in de veilige modus en probeert u het hulpprogramma opnieuw uit te voeren.

  2. Als u een actief antivirusabonnement hebt, kunt u proberen de blokkering van het antivirusprogramma op te heffen. Door eventuele kwaadaardige vermeldingen in Autoruns te wissen en opnieuw op te starten, kunnen .exe bestanden opnieuw worden uitgevoerd en kunt u bijwerken en scannen met uw antivirusprogramma. Soms wordt een kernelmodusstuurprogramma geïnstalleerd in Apparaatbeheer om de antivirussoftware te blokkeren. Het wordt meestal weergegeven onder Plug-and-Play-apparaten en u moet Apparaatbeheer instellen om verborgen apparaten weer te geven.

Als er een positieve malware-identificatie is gemaakt, kunt u een van de onderstaande opties gebruiken. Als het niet werkt, kunnen we u helpen het besturingssysteem opnieuw te installeren om het probleem op te lossen.

Terug naar boven


Scansoftware

Soms is het uitvoeren van een scanner voldoende om de meeste infecties met malware te verwijderen. U hebt hoogstwaarschijnlijk een antivirusprogramma op uw computer actief, u moet hiervoor een andere scanner gebruiken.

Als uw huidige antivirussoftware de infectie niet heeft gestopt, kunt u niet verwachten dat deze het probleem nu vindt. Wezouden aanraden om een nieuw programma te proberen.

OPMERKING: Geen enkel antivirusprogramma kan 100 procent van de miljoenen soorten malware detecteren.

Er zijn twee hoofdtypen antivirus.

Realtime antivirusprogramma's

Deze scannen continu op malware.

On-demand scanners

Deze zoeken naar malware-infecties wanneer u het programma handmatig opent en een scan uitvoert.

OPMERKING: In het ideale geval voert u slechts één realtime antivirusprogramma tegelijkertijd uit op uw computer. U kunt echter enkele on-demand scanners opslaan om scans met meerdere programma's uit te voeren.

De beste manier van handelen is om eerst een on-demand scanner te gebruiken en vervolgens een volledige scan door uw realtime antivirusprogramma. Er zijn verschillende gratis effectieve on-demand scanners beschikbaar. U vindt een lijst van de meestgebruikte in het laatste gedeelte van dit artikel.

Terug naar boven


Algemene verwijderingshandleiding

Koppel uw computer los van internet en gebruik deze pas als u klaar bent om de malware te verwijderen.

U kunt dit zien als het afkappen van alle communicatiemogelijkheden.

Start uw computer op in de veilige modus. In deze modus worden alleen de minimaal vereiste programma's en services geladen. Als er malware is ingesteld om tegelijk met Windows te worden opgestart, gebeurt dit in de Veilige modus niet.

Om op te starten in de veilige modus van Windows, volgt u de onderstaande gids die overeenkomt met uw besturingssysteem. Het menu Geavanceerde opstartopties wordt dan weergegeven. Selecteer Veilige modus met netwerkmogelijkheden en druk op Enter.

Uw computer werkt mogelijk sneller in de veilige modus. Als dit het geval is, kan dit een teken zijn dat uw computer een malware-infectie heeft. Het kan ook betekenen dat u veel legitieme programma's hebt die opstarten met Windows.

Verwijder uw tijdelijke bestanden voordat u andere stappen uitvoert. Dit kan het scannen van het virus versnellen, maar het wist de gedownloade virusbestanden en vermindert de hoeveelheid die de scanners moeten controleren. U kunt dit doen via het hulpprogramma Schijfopruiming of via het menu Internetopties .

OPMERKING: Gebruikt u Windows 11, Windows 10? Geeft de computer, in plaats van de schermen voor de veilige modus, een prompt waarin om de Windows 10-productcode wordt gevraagd? Gebruik de onderstaande koppeling om problemen met zwarte schermen van Windows 10 op te lossen.

De volgende koppeling leidt u naar een artikel met algemene stappen om u te helpen bij de verwijdering van de meest aangetroffen malwaretypen:

Terug naar boven


De infectie verwijderen

Opmerking: Microsoft biedt een geïntegreerde Malware-tool: Uitgebreide beveiligingsinformatie voor Windows.

Deze handleiding maakt gebruik van Malwarebytes. Ik gebruik dit stukje software omdat het de software is die ik het meest gewend ben en vrij beschikbaar is. Als u een ander programma wilt gebruiken om dit te doen, gaat u naar paragraaf 9 hieronder. Als u deze handleiding volgt, ga dan naar hun ondersteuningssiteDeze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies. en installeer het Malwarebytes-programma. Hiervoor moet u opnieuw verbinding maken met internet. Zodra het downloaden is voltooid, verbreekt u echter opnieuw de verbinding met internet. Als u geen toegang heeft tot internet of als u Malwarebytes niet op uw computer kunt downloaden. U kunt het downloaden op een andere computer en opslaan op een USB-flashstation of cd/dvd en overbrengen naar de geïnfecteerde computer.

Voer de installatie uit en volg de InstallShield-wizard op het scherm. Malwarebytes controleert op updates en start vervolgens de gebruikersinterface (UI).

OPMERKING: Als het meldt dat de database verouderd is, kiest u Ja om de updates te downloaden en klikt u vervolgens op OK wanneer u wordt gevraagd dat ze met succes zijn geïnstalleerd.

Laat de standaardscanoptie 'Perform quick scan' (Snelle scan uitvoeren) ingeschakeld en klik op de knop Scan (Scannen).

Malwarebytes-scan
Afbeelding 3: Malwarebytes-scan

Dit programma biedt een volledige scanoptie, maar het wordt aanbevolen om eerst de snelle scan uit te voeren. Afhankelijk van de specificaties van uw computer kan de snelle scan 5 tot 20 minuten duren. De volledige scan kan echter tot 60 minuten of langer duren. U kunt zien hoeveel bestanden of objecten de software al heeft gescand. Het laat zien hoeveel van de bestanden het heeft geïdentificeerd als malware of geïnfecteerd met malware.

Als Malwarebytes verdwijnt nadat het begint met scannen en niet opnieuw wordt geopend, kan de infectie ernstiger zijn en de scanner stoppen met werken. Er zijn manieren om dit te omzeilen als u het type infectie kent. U kunt Windows echter beter opnieuw installeren nadat u een back-up van uw bestanden hebt gemaakt. Het kan sneller, gemakkelijker en lost de infectie gegarandeerd op.

Als de snelle scan van Malwarebytes leeg is, wordt een tekstbestand weergegeven met de scanresultaten. Als u nog steeds denkt dat uw computer mogelijk malware heeft opgelopen, overweeg dan om een volledige scan uit te voeren met Malwarebytes. U kunt andere scanners gebruiken, zoals een van de andere hierboven. Als Malwarebytes de infectie vindt, wordt een waarschuwingsvenster weergegeven. Als u de verdachte bestanden wilt bekijken, klikt u op de knop Scanresultaten . Gevaarlijke bestanden worden automatisch geselecteerd voor verwijdering. Als u nog meer gedetecteerde items wilt verwijderen, selecteert u deze ook. Klik op de knop Selectie verwijderen om de geselecteerde bestanden te verwijderen.

Malwarebytes verwijderen
Afbeelding 4: Malwarebytes verwijderen

Na het verwijderen van de infecties opent Malwarebytes een logbestand met de scan- en verwijderingsresultaten. Controleer of elk item met succes is verwijderd door het antivirusprogramma. Malwarebytes kan u ook vragen om uw computer opnieuw op te starten om het verwijderingsproces te voltooien, wat u zou moeten doen.

Blijven uw problemen bestaan, zelfs nadat u de snelle scan hebt uitgevoerd en ongewenste bestanden zijn gevonden en verwijderd? Volg het bovenstaande advies en voer een volledige scan uit met Malwarebytes of met de andere eerder genoemde scanners. Als de malware verdwenen lijkt te zijn, voert u een volledige scan uit met uw realtime antivirusprogramma om dat resultaat te bevestigen.

Als het niet lukt om de malware te verwijderen of als Windows niet goed werkt, moet u Windows mogelijk opnieuw installeren. Zie de juiste link hieronder voor een gids die past bij uw specifieke situatie.

Terug naar boven


Andere verwijderingsopties

Zodra een infectie is vastgesteld, moet u beslissen over uw volgende stap.

Er zijn verschillende opties voor oplossing:

  1. We kunnen een Dell Solution Station aanbieden waar een technicus het werk voor u kan doen, maar dit is een 'pay at point of need' -service.

  2. Wij kunnen ook altijd het besturingssysteem opnieuw installeren.

  3. Als de infectie duidelijk is en snel kan worden gelokaliseerd, kunt u mogelijk proberen deze te verwijderen.

Als u online kunt gaan of een andere computer met internet kunt gebruiken, raadpleegt u het volgende artikel en hulpprogramma's voor meer informatie:

Koppelingen naar Dell Knowledge Base-artikelen
Koppeling naar online hulpmiddel van Microsoft
Links naar de beveiligingssoftware van de verschillende uitgevers verwijderen tools van de fabrikant.

Lijst van uitgeversscanners, schoonmakers en andere beveiligingshulpprogramma's

Opmerking: Dell biedt geen ondersteuning voor tools van derden. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de resultaten van het gebruik van deze hulpmiddelen. Dell medewerkers kunnen niet aan de lijn blijven en u helpen bij het gebruik van deze tools op de computer. U gebruikt deze hulpmiddelen op eigen risico.
Utility Koppeling
VT Hash Check .Zip Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Utility Koppeling
Gratis editie Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Utility Koppeling
Hosts-Perm.bat Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
FixExec (/W32) Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
FixExec (/W64) Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
RKill Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
RKill (naam van download gewijzigd in iExplore.exe) Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Shortcut Cleaner Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Unhide Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Utility Koppeling
Anti-Malware .Exe Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Emergency Kit .Exe Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Utility Koppeling
GrantPerms (/W32) Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
GrantPerms (/W64) Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
ListParts (/W32) Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
ListParts (/W64) Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
MiniToolBox Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Recovery Scan Tool (/W32) Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Recovery Scan Tool (/W64) Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Service Scanner Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Utility Koppeling
Defogger Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Utility Koppeling
Gratis Verhuistools Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Utility Koppeling
Microsoft Defender Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Malicious Software Removal Tool Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
FakeRean Fix it Tool (/W32) Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Rootkit Revealer (Sysinternals) Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Utility Koppeling
Malware Cleaner Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Utility Koppeling
OTL Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
 
Utility Koppeling
Hitman Pro 3.7 (/32) .Exe Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Hitman Pro 3.7 (/64) .Exe Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Utility Koppeling
Junkware Removal Tool Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Utility Koppeling
Anti-Threat Toolkit (/W32) Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Anti-Threat Toolkit (/W64) Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Nep AV-Removal Tool gebruikersinterface (/W32) Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Fake AV-Removal Took gebruikersinterface (/W64) Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Fake AV-Removal Tool CLI (/W32) Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Fake AV-Removal Took CLI (/W64) Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
HijackThis Koppeling Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Rootkit Buster (/W32) .Exe Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.
Rootkit Buster (/W64) .Exe Deze hyperlink leidt u naar een website buiten Dell Technologies.

Terug naar boven


Nieuwe infectie voorkomen

Om het risico op een herhaling van de infectie te minimaliseren, moet u op de onderstaande stappen letten:

  1. Zorg ervoor dat uw besturingssysteem en applicaties zijn bijgewerkt met de nieuwste beveiligingspatches. In Windows Update zijn dit de updates die zijn gemarkeerd als kritiek en beveiliging.

  2. Wanneer u uw e-mail leest, open dan geen berichten of bijlagen die afkomstig zijn van onbekende afzenders. Als u het niet zeker weet, is het beter om het te verwijderen dan uw computer bloot te stellen aan herinfectie.

  3. Zorg ervoor dat u een realtime antivirusprogramma op uw computer hebt draaien en zorg ervoor dat dit up-to-date blijft. Als u geen geld wilt uitgeven aan een betaalde service, kunt u een van de gratis programma's installeren die beschikbaar zijn.

  4. Scan alle verwisselbare media voordat ze worden gebruikt. (Dit omvat diskettes, cd's, dvd's, flash-USB's en externe harde schijven.)

  5. Download geen onbekende software vanaf het web. De kans op besmetting door een onbekende bron is een te groot risico.

  6. Scan alle inkomende e-mailbijlagen of andere bestanden die u wilt downloaden voordat u deze gebruikt.

  7. Open geen bestanden die u per e-mail of chat ontvangt met de volgende extensies. .exe, .pif, .com en .src.

  8. Naast het installeren van traditionele antivirussoftware, raadpleegt u onze ondersteuningspagina voor beveiliging en antivirus voor meer informatie.

Controleer online accounts voor onder meer online bankieren, webmail, e-mail en sociale netwerksites altijd goed. Zoek naar verdachte activiteiten en wijzig uw wachtwoorden, u kunt niet zien welke informatie de malware mogelijk heeft doorgegeven.

Als u een automatische back-up voor uw bestanden hebt, voert u virusscans uit op die back-ups. Bevestig dat het ook geen back-up van de infectie heeft gemaakt. Als virusscans niet mogelijk zijn, zoals online back-ups, besluiten de meeste mensen hun oude back-ups te verwijderen en nieuwe versies op te slaan.

Houd uw software up-to-date. Zorg ervoor dat u regelmatig bijwerkt. Als u hierover berichten ontvangt en niet zeker bent van de geldigheid ervan, neem dan altijd contact op met de ondersteuning van het bedrijf in vragen om dit te verduidelijken.

Terug naar boven

Extra informatie

VeiligAlgemene informatie en richtlijnen voor het beveiligen van uw systeem/data vindt u op onze pagina Beveiliging en antivirus .

Artikeleigenschappen


Getroffen product

Desktops & All-in-Ones, Laptops, Inspiron, Latitude, Vostro, XPS, Tablets, Latitude Tablets, Surface, Venue, XPS Tablets, Fixed Workstations

Datum laatst gepubliceerd

27 mrt. 2024

Versie

11

Artikeltype

How To