Ga naar hoofdinhoud
  • Snel en eenvoudig bestellen
  • Bestellingen en de verzendstatus bekijken
  • Een lijst met producten maken en openen
  • Beheer uw Dell EMC locaties, producten en contactpersonen op productniveau met Company Administration.

Veelgestelde vragen (FAQ's) over DisplayPort op Dell laptops en desktops

Samenvatting: In dit artikel vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen over DisplayPort. Dit geldt als een protocol en als een poort en connector op Dell laptops, tablets en desktops.

Dit artikel is mogelijk automatisch vertaald. Als u feedback hebt over de kwaliteit, laat het ons dan weten via het formulier onderaan deze pagina.

Article content


Symptomen

Oorzaak

Inleiding

 

DisplayPort-logo

VESA-logo

Dit artikel bevat een referentie over DisplayPort (DP)-poorten en -aansluitingen op een Dell laptop, tablet of desktop. Het overloopt de meest gestelde vragen (FAQ's) van onze klanten en geeft duidelijke antwoorden op elke vraag.

De vragen variëren van hoe de poort eruitziet tot hoe je ze kunt oplossen als er iets misgaat.

Als u hieronder niet kunt vinden wat u nodig hebt, neemt u contact op met uw lokale ondersteuning.

Oplossing

Veelgestelde vragen

 

Opmerking: Klik hieronder op de titel van de sectie die u wilt openen om de inhoud te zien.

 

Een poort of connector:

Een poort of connector op een Dell product heeft gaten of een sleuf die overeenkomt met de stekker of het apparaat dat u op de poort aansluit.

DisplayPort (DP):

Dit is een industriestandaard die de kabels, connectoren en de communicatieprotocollen definieert die worden gebruikt als digitale beeldscherminterface DP is ontworpen om de videografische adapter (VGA), digitale video-interface (DVI) en flatpanel-verbinding (FPD)-Link te vervangen, maar was achterwaarts compatibel met behulp van verschillende adapters.

 
Opmerking: DP wordt voornamelijk gebruikt om een videobron en een weergaveapparaat aan te sluiten. Het kan ook worden gebruikt om audio, USB en andere vormen van gegevens te vervoeren. De Video Electronics Standards Association (VESA) heeft dit ontwikkeld als een open industriestandaard.

Hoe werkt het?

Extern is de DisplayPort een stevigere connector en poort dan de oude VGA- en DVI-aansluitingen. Er zijn geen duimschroeven om de stekker vast te zetten en het is niet zo gemakkelijk om pinnen in het uiteinde van de connector te buigen. DisplayPort is de eerste beeldscherminterface die gebruik maakt van datapakketoverdracht. Dit soort communicatie is te vinden in standaarden zoals USB, Ethernet en Peripheral Component Interconnect (PCI) Express. Het DisplayPort-protocol is gebaseerd op kleine micropakketten, waarmee door de klokstroom te integreren in de datastroom hogere resoluties mogelijk zijn bij minder pinnen.

DisplayPort kan worden gebruikt om video en audio tegelijkertijd te verzenden, maar u kunt ook beide afzonderlijk verzenden als u dat wilt. Het pad van het videosignaal kan zes tot zestien bits per kleurkanaal hebben. Het audiopad kan maximaal acht kanalen met 24-bits ongecomprimeerde audio bevatten. Deze interface kan bidirectionele USB-signalen transporteren.

De DisplayPort-connector kan één, twee of vier dataparen (banen) in een hoofdkoppeling hebben. De effectieve gegevensoverdrachtsnelheden zijn 1.296, 2.16, 4.32 Gb/s of 6.48 Gb/s per baan (of 80% van het totaal).

Er zijn verschillende typen DisplayPort-poorten en -connectoren in gebruik. Selecteer uw versie uit de onderstaande tabbladen om de beschikbare poorten en stekkers en hun functies te bekijken:

DisplayPort

DP is ontwikkeld om de oude VGA- en DVI-standaarden te vervangen, en fabrikanten hebben het op grote schaal overgenomen. De naam betekent eenvoudig DisplayPort.

DisplayPort is achterwaarts compatibel met VGA en DVI door gebruik te maken van de juiste adapters.

De overdrachtssnelheden zijn afhankelijk van de versie die u gebruikt, aangezien deze sinds het uitkomen in mei 2006 voortdurend is verbeterd.

Poort DisplayPortPort Stekker DisplayPort-connector

Mini DisplayPort

Mini DisplayPort kwam uit in 2008 en werd voornamelijk gebruikt op Apple-producten.

De mini DisplayPort heeft een kleinere standaardconnector. Deze wordt nu vervangen door de nieuwe Thunderbolt-connectorstandaard.

De overdrachtssnelheden zijn afhankelijk van de versie die u gebruikt.

Poort MiniDisplayPort-poort Stekker Mini DisplayPort-connector

Micro DisplayPort

Micro DisplayPort kwam uit in 2014 en werd voornamelijk gebruikt op smartphones, tablets en Ultrabook-producten.

De Micro DisplayPort heeft een nog kleinere miniconnector.

De overdrachtssnelheden zijn afhankelijk van de versie die u gebruikt.

Type-C DisplayPort

De Type-C DisplayPort werd geïntroduceerd in september 2014 en was gebaseerd op de Type-C USB-connector.

Type-C DisplayPort is de alternatieve DisplayPort-modus op de USB Type-C-connectorstandaard.

DisplayPort USB Type-C

De overdrachtssnelheden zijn gelijk aan USB 3.1 en omvatten voeding (USB-PS 2.0) in dezelfde poort en connector.

Ook bekend als

Er zijn verschillende andere begeleidende standaarden voor DisplayPort. Er is:
  • Direct Drive Monitor (DDM)
  • Geïntegreerde DisplayPort (eDP)
  • Interne DisplayPort (iDP)
  • Portable Digital Media Interface (PDMI)
  • Draadloze DisplayPort (wDP)
  • SlimPort
  • Mobility DisplayPort (MyDP)
  • DisplayID
  • DockPort
Het zijn allemaal variaties op de DisplayPort-connector voor speciaal gebruik.

De revisies brengen de veranderingen in de technologie in kaart die ervoor hebben gezorgd dat de poorten en snelheden in de loop van de tijd zijn verbeterd:

Versie 1.0 tot 1.1

Versie 1.0 werd uitgebracht in mei 2006, terwijl versie 1.1 in april 2007 werd geïntroduceerd.

DisplayPort 1.0 geeft een maximum van 8,64 Gb/s over een kabel van 2 meter. DisplayPort 1.1 voegt de mogelijkheid toe om apparaten alternatieve verbindingslagen te laten implementeren en maakt langere lengtes tussen de bron en het beeldscherm mogelijk. Het omvatte naast DisplayPort Content Protection (DPCP) ook High-Bandwidth Digital Content Protection (HDCP).

Versie 1.2

Versie 1.2 werd in december 2009 gelanceerd.

DisplayPort 1.2 verdubbelde de snelheid tot een maximum van 17,28 Gb/s voor de modus High Bit Rate 2 (HBR2). Er waren verbeteringen in resolutie, vernieuwingsfrequenties en kleurdiepte. De nieuwe versie biedt meerdere onafhankelijke videostreams, stereoscopische 3D, AUX-kanaalsynchronisatie (Auxiliary Channel) en deze versie was compatibel met de mini-DisplayPort-connector en -poort. Meerdere videostreams bieden de mogelijkheid om de verbinding met meerdere schermen door te lussen.

Versie 1.3

Versie 1.3 kwam uit in september 2014.

DisplayPort 1.3 verhoogde de snelheid tot een maximum van 32,4 Gb/s voor de High Bit Speed 3 (HBR3)-modus. Deze bandbreedte maakt 5K-beeldschermen (5120x2880 pixels) in rode, groene, blauwe (RGB)-modus en Ultra High Definition (UHD) 8K tv-schermen (7680x4320, 16:9, 33,16 megapixels) mogelijk. De bandbreedte is ook geschikt voor twee Ultra HD monitoren (3840 x 2160 pixels) met 24-bits RGB, 4K-stereo, 3D-weergave of een combinatie daarvan. De nieuwe standaard geeft aan dat de compatibiliteitsmodus van HDMI 2.0 werkt met HDCP 2.2-inhoudsbescherming. Het ondersteunt VESA Display Stream-compressie, wat hogere resoluties, kleurdieptes en een lager energieverbruik mogelijk maakt.

Een veel voorkomende vraag is wat een betere DisplayPort of High-Definition Multi-Media (HDMI) is. Ik ga in op hun gemeenschappelijke categorieën en kijk hoe ze overeenkomen:

De connectoren

De connectoren van HDMI en DisplayPort zijn vergelijkbaar zowel qua aanbod als bereik. Mini DisplayPort komt vaker voor op Apple-apparaten, terwijl de mini-HDMI meer te zien is op smartphones en tablets.

De kabels

DisplayPort-kabels zijn eenvoudig. Er is één type kabel en deze ondersteunt alle huidige standaarden, maar kan niet hetzelfde brede scala aan mogelijkheden dekken als de HDMI-kabels. In de lengte kan DisplayPort een normale kabel van 65 voet hebben, voor een glasvezelkabel kan deze honderden meters lang zijn. Er zijn vier (4) kabelstandaarden voor HDMI, maar deze worden vaak niet correct gelabeld. Het gebruik van een kabel die niet geschikt is voor het werk dat u wilt, kan problematisch zijn. Er is geen maximale kabellengte gedefinieerd voor HDMI in de standaarden. Afhankelijk van het kabeltype kunnen ze echter een breed scala aan werkzaamheden uitvoeren. Voor eenvoud wint DisplayPort, maar voor gespecialiseerde multimediataken zou u het juiste HDMI-kabeltype gebruiken.

Video- en audiostreams

Een DisplayPort-interface kan twee beeldschermen (met 2560x1600 pixels) en maximaal vier (4) beeldschermen (met 1920x1200 pixels) ondersteunen waarbij elk scherm onafhankelijke video- en audiostreams ontvangt. Met extra interfaces kunt u compatibele monitoren doorlussen om maar liefst zes (6) schermen op één bron aan te sluiten. HDMI kan daarentegen één videostream en één audiostream verwerken en kan dus maar met één beeldscherm gebruikt worden. HDMI is uitstekend voor één scherm, maar als u meerdere schermen wilt, zou u voor DisplayPort moeten kiezen.

De conclusie

DisplayPort is speciaal ontworpen voor apparaten als de ultieme beeldscherminterface ter vervanging van de oudere videostandaarden. Het werkt echter meer als een aanvulling op HDMI dan als een vervanging ervan.

HDMI is ontworpen voor Home Entertainment - thuisbioscopen, projectoren, televisies, Blu-ray-spelers en dergelijke. HDMI is nog steeds het beste voor deze omgeving.

HDMI is beter overgenomen door fabrikanten, net als de meer alomtegenwoordige standaard die algemeen beschikbaar is.

Welke nu beter is? Dat hangt ervan af wat u er mee wilt doen. Home entertainment gebruikt: Blijf bij HDMI. Productiviteit en zakelijk gebruik: Bedenk wat DisplayPort voor u kan betekenen.

Tot nu toe is er geen populair besturingssysteem geweest dat DisplayPort niet ondersteunde. Alles van Apple, Linux en Windows heeft ondersteuning voor deze DisplayPort-standaarden vanaf het begin ingebouwd in hun besturingssystemen.

Opmerking: Als u Accidental Damage-dekking hebt, wordt schade gedekt binnen het Accidental Damage-pakket. We moeten weten waar de schade zich bevindt en hoe deze is ontstaan wanneer u contact opneemt met uw lokale technische support. Als u GEEN dekking of geen dekking voor accidentele schade heeft, worden eventuele reparaties in rekening gebracht.

U kunt de status van uw garantie controleren via de volgende koppeling.

Controleer eerst de poorten, de connector en de kabel op slijtage of beschadigingen die uw problemen zouden kunnen veroorzaken:

  1. Controleren op schade is eenvoudig, het is kijken naar de DisplayPort-poort en visueel controleren of deze aanwezig zijn:

    • Zitten er scheuren in het plastic rond de poort?
    • Een ingedeukt of gebogen onderdeel van de poort?
    • Gebogen of ontbrekende pinnen in de poort?
    • Ontbrekende of afgebroken onderdelen van de poort?
    • Is er schade aan de mannelijke connector van het apparaat?
    • Is er schade aan de kabel tussen de connector en het apparaat?
  1. Als u een van de bovenstaande kenmerken identificeert, moet u een volledige onderhoudsgarantie hebben of voorbereid zijn op een reparatiebezoek tegen betaling. (Uw lokale technische supportteam verstrekt een offerte voor deze reparatie.)

  2. Als de poort, bekabeling of het externe apparaat niet beschadigd is, kunt u doorgaan met de volgende stap.

  3. Werken het externe DisplayPort-apparaat en de bekabeling goed in een andere laptop of desktop?

    • Ja, ga dan verder met de volgende stap.

    • Nee, dan moet u het externe apparaat of de kabel vervangen.

  4. Sluit het externe apparaat met de kabel aan op de poort. Als u de connector verplaatst terwijl deze is aangesloten op de DisplayPort-poort, heeft dit dan invloed op het feit of het apparaat wordt opgepakt of niet?

    • Ja, neem dan contact op met uw lokale Technische Support-team om het probleem met de aansluiting verder op te lossen.

    • Nee, ga verder naar de volgende stap.

  5. Heeft u uitgesloten dat er een probleem met de software is? U kunt hier op drie manieren achter komen.

    1. U kunt uw harde schijf (harde schijf) in twee richtingen verwisselen met een van een vergelijkbaar werkend apparaat en kijken of de fout de harde schijf naar een nieuwe machine volgt of dat het probleem bij uw laptop of desktop blijft? Volg uw gebruikershandleiding voor instructies voor het verwijderen van hardwareonderdelen wanneer de stappen veranderen van modeltype naar modeltype, of u kunt op onze ondersteuningssite zoeken met termen als 'modeltype van uw producten', 'CRU' en 'verwijdering' om een handleiding te vinden die specifiek is voor uw machine.

    2. U kunt opstarten vanaf een Ubuntu Live-cd en controleren of hetzelfde probleem zich voordoet in een ander besturingssysteem. (Ongeacht het besturingssysteem dat op de laptop of desktop wordt gebruikt.) Met Ubuntu live-cd's kunt u het besturingssysteem vanaf de cd opstarten zonder deze op uw harde schijf te installeren. U kunt een ISO van de cd downloaden via de onderstaande koppeling. Tik snel op de F12-toets wanneer het apparaat opstart naar het Dell Splash-scherm en kies de optie voor het dvd-station in het eenmalige opstartmenu dat verschijnt:

    3. U kunt de fabrieksinstellingen herstellen of het besturingssysteem opnieuw installeren.

Let op: Het uitvoeren van optie c zou als laatste redmiddel worden gedaan en alleen als een van de andere twee stappen niet kan worden uitgevoerd. U MOET een back-up maken van alle gegevens voordat u deze procedure uitvoert - als u dat niet doet, gaan uw gegevens verloren. Elk besturingssysteem dat opnieuw wordt geïnstalleerd of naar de fabrieksinstellingen wordt hersteld, waarvoor uw harde schijf (harde schijf) moet worden geformatteerd. Raadpleeg de handleidingen op de Windows-portal voor meer informatie over deze procedures.
  1. Deed het probleem zich voor nadat het besturingssysteem en de software waren uitgesloten?

    • Nee, dan is het probleem opgelost.

    • Ja, neem vervolgens contact op met uw support om dit verder uit te voeren. Zij leiden u door enkele hardwarediagnoses. Deze zijn ingebouwd in uw laptop of desktop en u kunt meer informatie op de Dell Support website openen door uw servicetag in te voeren.

In het gedeelte met aanvullende informatie aan het einde van dit artikel leest u hoe u contact met ons kunt opnemen.

Wanneer een Dell laptop in gebruik is en niet op het dockingstation is aangesloten, zijn de standaard audio-uitgangen de interne luidsprekers.

Bij een dockingstation met een DisplayPort of HDMI-monitor met een hoofdtelefoonuitgang wordt de audio-uitvoer automatisch gewijzigd in de met DisplayPort of HDMI verbonden laptop. Het maakt niet uit wat voor luidsprekerconfiguratie er op het weergaveapparaat zit.

Er kan een audio-toestand (verlies van geluid) optreden totdat de standaarduitvoer wordt gewijzigd naar de interne luidsprekers van de laptop. (Bijvoorbeeld: Als het externe beeldscherm geen interne of externe luidsprekers heeft of geen luidsprekerbalk heeft.)

De drivers van het audioapparaat controleren altijd of er DisplayPort- en HDMI-audioapparaten zijn geïnstalleerd in Windows. Als deze worden gedetecteerd, schakelt Windows automatisch over naar het DisplayPort- of HDMI-audioapparaat.

Op monitoren zonder luidsprekers maar met een hoofdtelefoonuitgang resulteert dit in geen geluid totdat het audioapparaat handmatig wordt teruggeschakeld naar de luidsprekers van de laptop.

Dit is de laptop die werkt zoals het hoort. Volg deze stappen om terug te schakelen naar interne luidsprekers:

  1. Klik met de rechtermuisknop op Start, klik op Configuratiescherm in het menu.

  2. Klik op 'Hardware en geluid' en vervolgens op 'Beheer audioapparaten' in het gedeelte 'Geluid'. Het venster Geluid wordt geopend.

  3. Klik op Luidsprekers en klik vervolgens op Standaard instellen, dan op OK en sluit het configuratiescherm

Opmerking: Dit is een normale functie van een Windows-besturingssysteem en de audiodriver en werkt naar behoren.

Er lijkt geen twijfel over te bestaan dat de DisplayPort-standaard een duidelijk voordeel heeft op de markt voor zakelijke computers.

De waarheid is echter dat niet veel consumenten zich bewust zijn van de voordelen van deze hardware. Zonder de vraag van de klant om ze in gebruik te houden, kunnen dit soort poorten uiteindelijk worden vervangen door een meer generieke poort, zoals HDMI.

Het is native ondersteuning voor hogere resoluties en meerdere beeldschermen zijn een duidelijke positieve factor. De innovaties en nieuwe connectors die worden uitgebracht, zullen deze standaard alleen maar veelzijdiger maken.

Volgens de huidige trend zijn de meeste DisplayPort-poorten op de meeste nieuwe consumentenapparaten vervangen door HDMI. Ze blijven echter sterk aanwezig op zakelijke apparaten.

Met de constante verbetering die we zien, kan DisplayPort alleen maar sterker worden. Het moet ervoor zorgen dat de voordelen ervan bekend zijn bij de typische eindgebruiker, zodat ze de voordelen ervan kunnen opvragen bij de fabrikanten.


Terug naar boven


Extra informatie

 

Aanvullende informatie:

 

Raadpleeg het volgende artikel als u een probleem hebt met een andere poort op uw laptop of desktop:

Als u meer hulp nodig hebt, neemt u contact op met Technische Support.
  Contact met ons opnemen  


Terug naar boven


Artikeleigenschappen


Getroffen product

Inspiron, Latitude, Vostro, XPS, Fixed Workstations

Datum laatst gepubliceerd

07 feb. 2024

Versie

6

Artikeltype

Solution