Hvordan installere Ubuntu Linux på Dell-datamaskinen

Denne artikkelen inneholder informasjon om hvordan du installerer Ubuntu Linux-operativsystemet på en Dell-datamaskin.

Innholdsfortegnelse:

1. Er det nødvendig å installere Ubuntu på Dell-PC-en din?
  2. Ting du bør vite og kontrollere før du setter i gang en installering
  3. Klargjøre Ubuntu-installasjonen
  4. Installere Ubuntu på systemet
  5. Konfigurere Ubuntu-installasjonen
  6. Installasjonen er fullført

Er det nødvendig å installere Ubuntu på Dell-PC-en din?

Hvis du må installere Ubuntu på Dell-PC-en din, er det et par ting du må ha og avgjøre før du fortsetter med veiledningen nedenfor.

Merk: Hvis du installerer et annet operativsystem enn det som ble levert med systemet, skjer dette på egen risiko. Dell kan ikke garantere at maskinvaren vil være kompatibel, og vi vil kanskje ikke kunne støtte systemet med den konfigurasjonen.

Vær oppmerksom på at Dell ikke leverer flesteparten av driverne for Ubuntu, ettersom alle de nødvendige driverne leveres samlet som en del av installasjonsmediene for operativsystemet. Derfor anbefaler vi deg å kontrollere at systemet ditt er kompatibelt med installasjonsmedieversjonen fra Canonical.

Har du kontrollert at systemtypen er en av dem som er sertifisert av Canonical som passende for Ubuntu?

1. Hvis ikke bør du gå til Canonical-nettstedet Ekstern koblingog sjekke om modellen har blitt testet av Canonical og er egnet.

2. Hvis du har sjekket det, og systemet er støttet, kan du gå videre.

Merk: Hvis systemet ditt ikke ble levert med Ubuntu og du har et problem som du trenger teknisk støtte for å løse. Du kan bli bedt om å tilbakestille systemet til tilstanden det ble levert i fra Dell, og se om problemet vedvarer. Hvis det ikke vedvarer, vil det være lite Dells tekniske støtte kan gjøre.

Har du en kopi av det nyeste DVD- eller USB-installasjonsmediet fra Canonical? Disse inneholder de nyeste oppdateringene og feilrettingene for dette operativsystemet.

Du kan laste ned den aktuelle Ubuntu-ISO-en fra Canonical Ekstern kobling.

For dem som kjøpte systemet sitt fra Dell med Ubuntu allerede installert, finnes det gjenopprettingsimager på systemet. Hvis de monterer en ny harddisk, kan de laste ned et installasjonsimage ved å gå til Dells nettsted for kundestøtte og skrive inn systemets service-ID eller ekspresservicekode og velge Drivere og nedlastinger.

Tilbake til toppen

Ting du bør vite og kontrollere før du setter i gang en installering

Det er tre ting du må ta hensyn til før du starter en Ubuntu-installering:

1. Sjekke hvilken type maskinvare du prøver å installere på

2. Sjekke hva slags BIOS-innstillinger det er som vil påvirke installasjonen din

3. Sjekke hvilken versjon av Ubuntu det er du ønsker å installere

Hvilken type maskinvare installerer du på, og vil dette endre hvordan du installerer?

Lagringsmediets type eller format kan påvirke hvordan du installerer Ubuntu på PC-en. Du kan installere på alt fra et av de nye M2-kortene eller en standard SATA-harddiskstasjon til de samme SATA-harddiskstasjonene i en Intel Matrix RAID-konfigurasjon. Kontroller at maskinvaren på PC-en tillater den typen installasjon du trenger, eller les gjennom artiklene i koblingene nedenfor for å få overblikk over hvordan du kan endre installasjonsmetode til en som passer til maskinvaren på systemet ditt:

Merk: Vær oppmerksom på at USB 2.0 og eldre flyttbare medieenheter ikke støttes på systemer som bruker de nye Intel Skylake-prosessorene. Brikkesettene for CPU-ene støtter ikke lenger USB 2.0-huben.
Hva slags BIOS er installert på systemet, og vil dette endre hvordan du installerer?

Forskjellen mellom BIOS-oppsettene Legacy og UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) kan utgjøre forskjellen mellom en vellykket og en mislykket installering. Du finner mer informasjon om dette emnet i artiklene nedenfor:

Hvilken versjon av Ubuntu ønsker du å installere?

Ubuntu, som alle andre operativsystemer, er hele tiden på utkikk etter måter å forbedre ytelsen og bruken sin på. Det som er spesielt med Ubuntu, er at du når som helst kan velge mellom to oppdateringer:

Det første er den nyeste LTS-utgaven (Long Term Support).

Denne oppdateringen er tilgjengelig annethvert år og støttes fullt ut av Canonical med oppdateringer i fem år. Den anses å være en testet og stabil utgave.

Den andre er den nyeste normale utgaven.

Denne oppdateringen er tilgjengelig hver 6. måned og støttes bare av Canonical med oppdateringer i 9 måneder. Disse normale utgivelsene regnes som nyskapende, men problemer kan oppstå på grunn av dette. Disse utgivelsene brukes vanligvis av testere og utviklere.

Hvis du i stedet ønsker å oppgradere til en ny versjon av Ubuntu, kan du se artikkelen i koblingen nedenfor:

Tilbake til toppen

Klargjøre Ubuntu-installasjonen

1. Sett Ubuntu-disken inn i DVD-stasjonen, eller koble den oppstartbare USB-stasjonen til en port på systemet.

2. Trykk raskt på F12-tasten når du ser Dell-logoen under oppstart. Dette tar deg til menyen Boot Once (Start én gang).

3. Du kan bruke markøren/piltastene til å navigere i menyen og utheve valget ditt. Maskinen vil enten starte opp fra USB eller starte opp fra CD-/DVD-stasjonen. Når valget ditt er uthevet, trykker du på ENTER.

4. Når oppsettet starter, velger du alternativet Try Ubuntu (Prøv Ubuntu). Dette alternativet vil kontrollere at maskinvaren sees av Ubuntu.

5. Når du er klar til å fortsette, klikker du på knappen Install Ubuntu (Installer Ubuntu). Installeringsveiviseren vises for å lede deg gjennom noen valg.

6. Velg installeringsspråk, og klikk på Continue (Fortsett).

Valg av språk

1. Vinduet Preparing to install Ubuntu (Forbereder Ubuntu-installering). Velg det aktuelle alternativet, og klikk på Continue (Fortsett).

Forbereder installering

Merk: Vi anbefaler at du under installeringen både har en kontakt for kablet nettverk og en strømkabel koblet til.

Tilbake til toppen

Installere Ubuntu på systemet

1. Hvis du ikke har en kablet tilkobling, blir du bedt om å konfigurere en trådløs Wi-Fi-tilkobling.

Oppsett av trådløst nettverk

1. Vinduet for installasjonstype vises. Flere alternativer er tilgjengelige.

1. Hvis du vil Dual Boot (Starte opp to ganger) installere Ubuntu i tillegg til andre operativsystemer, bør du lese veiledningen i koblingen nedenfor før du velger alternativet Something Else (Noe annet).

2. Hvis du vil installere Ubuntu over hele harddisken, klikker du på Erase disk and install Ubuntu (Slett disk og installer Ubuntu). Velg deretter harddisken du vil installere Ubuntu på. Fortsett med trinn 3.

Merknad: Som nevnt vil dette slette alle data og systemer som for øyeblikket er på disken.

3. Hvis du vil konfigurere ulike partisjoner manuelt på harddisken eller opprette en kundeinstallasjon, kan du se veiledningen i koblingen nedenfor før du velger alternativet Something Else (Noe annet).

Installasjonstype

1. Klikk på Install Now (Installer nå). Fra dette punktet kan du ikke avbryte installasjonen.

Tilbake til toppen

Konfigurere Ubuntu-installasjonen

1. Du må sette opp noen konfigurasjonsinnstillinger. Vinduet Where are you? (Hvor er du?) vises nå.

Hvor er du?

1. Velg plasseringen som er nærmest der du er, på kartet, eller skriv den inn i tekstboksen og klikk på Continue (Fortsett).

2. Vinduet Keyboard layout (Tastaturoppsett) vises. Velg det riktige tastaturoppsettet for systemet ditt, og klikk på Continue (Fortsett).

Tastaturoppsett

Merk: Hvis du er usikker på hva slags oppsett du har, kan du nå velge knappen Detect Keyboard Layout (Oppdag tastaturoppsett) for å få hjelp.
  1. Vinduet Who are you? (Hvem er du?) vises. Her skal du fylle inn opplysningene dine.

Påloggingsskjermbildet

1. Mens operativsystemet installeres, får du se forskjellige skjermbilder som gir deg ytterligere informasjon om Ubuntu-versjonen du er i ferd med å installere på systemet ditt.

Installere systemet

Tilbake til toppen

Installasjonen er fullført

1. Når installasjonsveiviseren er ferdig, får du se meldingen Installation complete (Installasjon fullført). Klikk Restart Now (Start på nytt nå) for å starte datamaskinen på nytt.

Installasjon fullført

1. Ubuntu er nå installert.

2. Du kan få noen råd om førstegangsoppsett i koblingen nedenfor.

Merk: Hvis det oppstår problemer etter at du har fullført installeringen, er den enkleste og raskeste løsningen å installere på nytt.

Tilbake til toppen

Tilleggsinformasjon:

Merk:
Canonical gir programvarestøtte på følgende måter:
Teknisk støtte gis av Dell:

Tilbake til toppen

Artikkel-ID: SLN151664

Dato sist endret: 04/04/2018 08:24 AM