• Lägg beställningar snabbt och enkelt
  • Visa beställningar och kontrollera leveransstatus
  • Skapa och kom åt en lista över dina produkter
  • Hantera dina webbplatser, produkter och kontakter på produktnivå från Dell EMC med hjälp av företagsadministration.

Dell OptiPlex-systemet startar inte Windows

Sammanfattning: Den här sidan innehåller information om det Dell OptiPlex-system som inte startar Windows.

Den här artikeln kan ha översatts automatiskt. Om du har feedback angående kvaliteten kan du meddela oss via formuläret längst ned på den här sidan.

Artikelns innehåll

Instruktioner

Dell OptiPlex-systemet startar inte Windows.

En användare kan rapportera att det inte går att starta Windows-datorn på OptiPlex-datorn. Det här problemet kan uppstå av flera anledningar, varav några vi tar upp i den här artikeln.

Först och främst bör användaren se till att de inte har att göra med ett problem med inget självtest. Detta kan definieras på följande sätt:

• Inget självtest vid start (självtest vid start) – när strömknappen trycks in genomgår datorn en serie interna kontroller. Om någon av dessa kontroller misslyckas startar inte datorn i Windows och diagnostikindikatorlamporna och/eller strömknappens LED-lampa bör tändas för att indikera det potentiella problemet.  Läs artikeln om inget självtest för att felsöka problemet.
  • Ingen start – Datorn slutför POST-rutinen och diagnostikindikatorerna tänds inte. Strömbrytar-LED:en visar att datorn är påslagen och fungerar normalt, men den laddar inte Windows. Du kan se en blinkande markör på displayen.

Du kan ta reda på vad som orsakar problemet med att datorn inte startar genom att följa felsökningsstegen nedan:

1. Kontrollera att hårddisken känns igen i BIOS.

2. Kör hårddiskdiagnostik.

3. Sätt tillbaka hårddiskkablarna.

4. Prova med att sätta i hårddiskdatakabeln på en annan plats.

5. Återställ BIOS

6. Sätt tillbaka hårddisken.

Överst på sidan

1. Kontrollera att hårddisken känns igen i BIOS

1. Starta om datorn.

2. När Dells välkomstskärm visas trycker du på F2 för att läsa in BIOS.

3. På skärmen Systeminformation i BIOS visas vilken version som är installerad. Gå till Dells supportwebbplats för att kontrollera om det är den senaste versionen.

4. Om du måste installera den senaste versionen laddar du ner BIOS till en annan dator och sparar det på ett USB-minne .

5. När BIOS har uppdaterats på den felande datorn öppnar du BIOS igen och kontrollerar att hårddisken identifieras. Detta kan ses på skärmen Systeminformation .

Överst på sidan

2. Kör hårddiskdiagnostik

Se artikeln: Dells diagnostikverktyg för att diagnostisera och åtgärda maskinvaruproblem på din dator eller surfplatta från Dell.

Överst på sidan

3. Sätt tillbaka hårddiskkablarna

1. Stäng av datorn och ta bort strömkabeln.

2. Öppna datorkåpan.

3. Ta bort strömkabeln och datakabeln från hårddisken.
  4. Ta bort hårddiskdatakabeln från moderkortet.

5. Anslut datakabeln till moderkortet igen.

6. Anslutströmförsörjningskabeln och datakabeln till hårddisken igen.

7. Sätt tillbaka datorkåpan och anslut strömkabeln till datorn igen.

8. Starta datorn.

Överst på sidan

4. Prova med att använda hårddiskdatakabeln på en annan plats

1. Stäng av datorn och ta bort strömkabeln.

2. Öppna datorkåpan.

3. Ta bort hårddiskens datakabel från moderkortet.

4. Sätt i datakabeln i en annan SATA-port på moderkortet, om sådan finns.

5. Sätt tillbaka datorkåpan och anslut strömkabeln till datorn igen.

6. Starta datorn.

Överst på sidan

5. Återställa BIOS

Titta på videon nedan för att återställa BIOS-inställningen:

Överst på sidan

6. Byt ut hårddisken

1. Stäng av datorn och ta bort strömkabeln.

2. Öppna datorkåpan.

3. Ta bort strömkabeln och datakabeln från hårddisken.

4. Ta ut hårddisken ur höljet och byt ut den mot en verifierad fungerande enhet från en annan dator.

5. Anslut strömkabeln och datakabeln till hårddisken igen.

6. Sätt tillbaka datorkåpan och anslut strömkabeln till datorn igen.

7. Starta datorn.

Överst på sidan

Ytterligare information

Rekommenderade artiklar

Här är några rekommenderade artiklar relaterade till detta ämne som kan vara av intresse för dig.

Support efter garantin Har garantin upphört att gälla? Inga problem: Gå till Dell.com/support webbplatsen, ange ditt Dell Service Tag-nummer för att se våra erbjudanden.

Obs! Erbjudanden är endast tillgängliga för kunder i USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Kina som köper en personlig dator. Server och lagring gäller inte

Senaste publiceringsdatum

19 mars 2024

Artikeltyp

How To