• Lägg beställningar snabbt och enkelt
  • Visa beställningar och kontrollera leveransstatus
  • Skapa och kom åt en lista över dina produkter
  • Hantera dina webbplatser, produkter och kontakter på produktnivå från Dell EMC med hjälp av företagsadministration.

Lösa problem med fristående skärmar eller skärmar på bärbara datorer

En korrekt fungerande skärm är oumbärlig, oavsett om du arbetar med ett dokument, tittar på en video eller spelar.

Om du upplever något av följande vanliga skärmproblem när du använder din skärm eller bärbara dator kan du prova de snabbåtgärder som föreslås i den här artikeln för att lösa dem:

• Skärmen slår inte igång och du ser bara en svart eller tom skärm.
  • Bilden på skärmen eller den bärbara datorn ser otydlig, suddig, utsträckt eller förvrängd ut.
  • Färgerna på din skärm eller bärbara dator är fel och de ser bleka eller förvrängda ut.
  • Skärmen på din fristående skärm eller bärbara dator flimrar.
  • Du kan se horisontella eller vertikala streck på skärmen eller den bärbara datorn.

Felsökning av videoproblem (på engelska)

Titta på den här videon för att ta reda på om din Dell-dator har skärm- eller videoproblem (på engelska).

Snabbåtgärder för att lösa eventuella skärmproblem

Korrigering 1: Utför en hårdvaruåterställning

Du kan försöka åtgärda skärmproblemet genom att utföra en hårdvaruåterställning på datorn. En hårdvaruåterställning bidrar till att avlägsna statisk elektricitet som kan vara orsaken till problemet med strömförsörjningen. Följ dessa steg för att utföra en hårdvaruåterställning.

1. Stäng av datorn.
  2. Koppla bort strömkabeln (på en stationär dator) eller koppla bort nätadaptern och ta bort batteriet (på en bärbar Dell-dator med löstagbart batteri).
    OBS! Om du har en bärbar Dell-dator med ett icke-löstagbart batteri läser du Dells kunskapsdatabasartikel Så här återställer du realtidsklockan (RTC) för att återställa din bärbara Dell-dator. Steg-för-steg-anvisningar om hur du på ett säkert sätt avlägsnar batteriet från bärbara Dell-datorer med löstagbara batterier finns i användarhandboken för din bärbara Dell-dator.
    OBS! Läs om hur du använder framtvingad ePSA för att återställa från ett misslyckat POST eller en misslyckad start för vissa bärbara Dell Latitude-datorer.
  3. Koppla bort alla enheter, till exempel USB-enheter, skrivare, webbkameror och mediekort (SD/xD), förutom tangentbordet och musen.
  4. Håll strömknappen intryckt i 15–20 sekunder så att all kvarvarande ström laddas ur.
    Tryck på strömknappen
  5. Anslut strömkabeln (om du har en stationär dator) eller nätadaptern och batteriet (om du har en bärbar dator).
  6. Starta datorn.

Korrigering 2: Kontrollera om skärmen fungerar som den ska

Om datorn startar men skärmen är tom eller svart ska du kontrollera om skärmen fungerar som den ska.
  1. Slå på skärmen och kontrollera om nätindikatorn lyser.
  2. Om skärmen inte slås på kopplar du ur skärmens strömkabel och ansluter den sedan igen.
  3. Prova med ett eluttag som du vet fungerar.
  4. Om skärmen fungerar som den ska men skärmbildsproblemet kvarstår går du vidare till nästa korrigering. Om skärmen fortfarande inte slås på när du har provat stegen ovan kontaktar du Dells tekniska support för reparationsalternativ.
    Strömkabeln på baksidan av skärmen.

Korrigering 3: Återanslut videokabeln mellan skärmen och datorn

En dålig anslutning eller skadad videokabel kan orsaka skärmproblem. Problemet kan lösas genom att återansluta kablarna.

1. Stäng av datorn och skärmen.
  2. Koppla bort videokabeln som ansluter skärmen till datorn.
  3. Kontrollera så att inte datorns eller skärmens videoportar eller videokabeln är skadade eller att stiften är böjda. Om det inte finns några skador ansluter du skärmen till datorn igen. Om du har en annan videokabel kan du prova att ansluta de två enheterna med den kabeln i stället. Du kan också förbikoppla dockningsstationen för att kontrollera att det inte är den som orsakar skärmproblemet.
    OBS! Information om vilken typ av videokablar som stöds av skärmen och datorn finns i dokumentationen för din Dell-enhet.
  4. Starta datorn för att kontrollera om skärmproblemet är löst.
    Skärm som är ansluten till en bärbar dator

Korrigering 4: Återställ BIOS eller UEFI på Dell-datorn till fabriksinställningarna

Felaktiga inställningar i datorns BIOS eller UEFI kan orsaka skärmproblem. Att återställa BIOS- eller UEFI-inställningarna till fabriksinställningarna kan lösa många vanliga skärmproblem.

Titta på den här videon för att ta reda på hur du återställer BIOS eller UEFI till fabriksinställningarna (på engelska).

OBS! BIOS- eller UEFI-gränssnittet kan skilja sig åt mellan olika Dell-datorer. Det finns modellspecifik information i dokumentationen för din Dell-enhet.

Korrigering 5: Ladda ned och installera de senaste uppdateringarna av operativsystemet

Windows-uppdateringar kan ge stöd för ditt Windows-operativsystem på många sätt. Windows-uppdateringar kan lösa specifika problem, ge skydd mot skadliga attacker och till och med lägga till nya funktioner i operativsystemet. När de senaste drivrutinerna för grafikkort är tillgängliga laddar Windows-uppdateringar automatiskt ned och installerar de senaste drivrutinerna.

I Windows 11:
  1. Högerklicka på Start och välj sedan Inställningar.
  2. I panelen Inställningar väljer du Windows Update.
  3. I den högra panelen väljer du Sök efter uppdateringar.
  4. När uppdateringsprocessen har slutförts startar du om datorn.
I Windows 10:
  1. Högerklicka på Start och välj sedan Inställningar.
  2. I panelen Inställningar väljer du Uppdatering och säkerhet.
  3. I den vänstra panelen väljer du Windows Update.
  4. I den högra panelen väljer du Sök efter uppdateringar.
  5. När uppdateringsprocessen har slutförts startar du om datorn.
I Ubuntu eller Linux:
  1. Öppna Terminal från menyn eller använd kortkommandot CTRL + ALT + T.
  2. I terminalen skriver du sudo apt update && sudo apt upgrade -y och trycker på Retur. Ange ditt kontolösenord och tryck på Y när du uppmanas att fortsätta med uppdateringsprocessen.

Korrigering 6: Kör en hårdvarudiagnostik på skärmen

Genom att köra ett inbyggt diagnostiskt test på din fristående skärm eller på din bärbara dators skärm kan du kontrollera om skärmen fungerar som den ska.

Kör det inbyggda självtestet (BIST), även kallat Inbyggd diagnostik (BID), på en Dell-skärm
Dells skärmar är utrustade med ett integrerat diagnostikverktyg som hjälper dig att avgöra om skärmavvikelsen är ett problem som är kopplat till Dell-skärmen.
  1. Gå till Dell.com/support/manuals.
  2. Identifiera din Dell-skärm. Ange skärmens modellnummer eller service tag och välj sedan Sök. Du kan också välja Bläddra bland alla produkter > Elektronik och tillbehör > Skärmar och Tillbehör och sedan välja din Dell-skärm i listan.
  3. På fliken Dokumentation bläddrar du till avsnittet Handböcker och dokument och väljer sedan Visa PDF bredvid användarhandboken för skärmen.
  4. Under avsnittet Felsökning i användarhandboken bläddrar du till sidan om Inbyggd diagnostik.
  5. Följ anvisningarna för att köra det inbyggda självtestet eller den inbyggda diagnostiken på skärmen.
  6. Om du inte ser några avvikelser på skärmen under diagnostiktestet fungerar skärmen som den ska.
  7. Om du ser någon avvikelse på skärmen under diagnostiktestet kontaktar du Dells tekniska support för reparationsalternativ.
Kör det inbyggda självtestet för LCD-skärmar (BIST) på bärbara Dell-datorer
Dells bärbara datorer levereras med ett integrerat diagnostikverktyg för att identifiera eventuella problem med LCD-skärmen.
  1. Stäng av den bärbara datorn innan du börjar.
  2. Anslut datorn till nätadaptern (laddaren) och koppla bort alla anslutna enheter, som tangentbord, musenheter, skärmar eller dockningsstationer.
  3. Se till att LCD-skärmen är ren (inga dammpartiklar på skärmens yta).
  4. Håll D på tangentbordet intryckt och starta datorn för att gå in i LCD-skärmens inbyggda självtest (BIST). Fortsätt att hålla D på tangentbordet intryckt tills du ser färgade streck på LCD-skärmen. Om den här metoden inte fungerar läser du Dells kunskapsbasartikel om hur du kör det inbyggda självtestet för LCD-skärmar på en bärbar Dell-dator.
  5. På skärmen visas flera färgade streck och färgerna växlar mellan svart, vitt, rött, grönt och blått.
  6. Inspektera skärmbilden noga för avvikelser.
  7. Om du inte ser några avvikelser på skärmen under diagnostiktestet fungerar skärmen som den ska.
  8. Om du ser någon avvikelse på skärmen under diagnostiktestet kontaktar du Dells tekniska support för reparationsalternativ.
  9. Tryck på Esc för att avsluta.

Om du har följt de här stegen och problemet med bilden kvarstår läser du avsnittet Övriga resurser nedan. Du kan också använda sökfältet högst upp på den här sidan för att hitta relevant information.

Videor (på engelska)

Test Your Laptop Screen

Use your laptops Built In Self Test (BIST) to test the screen.
How to Troubleshoot Display Issues

This video will demonstrate the troubleshoot procedure for the Display Issues.
Dell Monitor Ergonomics Recommendations

This video demonstrates the best practices in monitor ergonomics for users, IT buyers and facilities managers.

Andra resurser

Konfigurera dubbla eller flera skärmar
Läs om hur du konfigurerar dubbla skärmar eller flera skärmar.
Korrigera problem med flera skärmar
Lär dig hur du felsöker och löser skärmproblem när du använder flera skärmar med din Dell-dator.
Korrigera problem med pekskärmen
Ta reda på hur du felsöker och åtgärdar problem med pekskärmen på Dell-datorer som stöds.
Movie-clapper-play
Supportvideor
Besök vårt videobibliotek för att hitta användbara videor.