Dinesh62
1 Nickel

Connection Lost while upgrading PS firmware

Hi

 

While i am doing the PS series firmware upgrade Connection is lost and its failing to reconnect to group manager after restarting the module.

Screenshot_3.png

0 Kudos
12 Replies
Origin3k
3 Zinc

Re: Connection Lost while upgrading PS firmware

That you lost connect is a expected behaviour especially if you only have one member.

You havent told us the FW version youre comming from so please take notice that support for HTTPS was removed because of security reasons. So for accessing the the GropMGR again use http://groupIP instead of httpS://groupIP

 

Regards
Joerg

0 Kudos
Dinesh62
1 Nickel

Re: Connection Lost while upgrading PS firmware

Hi Joerg

Thanks for replying, i was upgrading the PS series from 8.1.0 to 8.1.15.  I am not able to connect using http:/groupip as well. Its been 2 hrs since its not connecting. I updated in the same process for other similar machines and it didnt gave this error while upgrading them.

Screenshot 5.jpg

0 Kudos
dwilliam62
3 Zinc

Re: Connection Lost while upgrading PS firmware

Hello, 

 Did you verify that both controllers have network cables going to the switches?   This is most common reason we see what you are reporting. 

 If not, you will need to access the controller via the serial port to determine what that problem is. 

 If you have a support contract i would suggest getting that cable and opening a support case.  If you do not, you can open a one-time case for a fee and they can help you triage this problem.  9600 baud, 8, n, 1.  NULL model configuration. 

re: HTTPS: vs. HTTP.    Just to be clear, it's not a security problem that caused the change. It was browsers.  IE started preferring HTTPS which required users to set an exception for HTTP: sites. Then later browsers complained about the self-signed certificate used.   Again requiring users to add an exception.  Since the Java applet itself is secured there's no benefit to HTTPS over HTTP,  HTTPS was removed. 

 Regards,

Don

0 Kudos
Dinesh62
1 Nickel

Re: Connection Lost while upgrading PS firmware

Thanks Don for pitching in for help!

Few questions in our mind as of now - 

We have few critical dev VM's hosted in the underlying SAN and the upgrade is stuck in the middle? How should we proceed forward?

I dont even see a way to cancel the on-going process and are running out of way to connect to DSUM.

 

0 Kudos
Dinesh62
1 Nickel

Re: Connection Lost while upgrading PS firmware

Thanks Don for pitching in for help!

Few questions in our mind as of now - 

We have few critical dev VM's hosted in the underlying SAN and the upgrade is stuck in the middle? How should we proceed forward?

I dont even see a way to cancel the on-going process and are running out of way to connect to DSUM. Just worried if we will lose the connections to SAN storage. 

 

0 Kudos
dwilliam62
3 Zinc

Re: Connection Lost while upgrading PS firmware

Hello, 

 Can you access the Group CLI via SSH?   Can you ping the array?    Are you using dedicated management?   

If so make sure the management cable on the other controller is connected.  That being a common problem. 

 The upgrade isn't stuck in the middle, if you did the restart.  The process first restarts the secondary to upgrade it, and when that is successful and reconnects to the active, the active controller fails over to complete the process. 

 Since you got to the restart, the upgrade is complete. 

 So the array isn't down?  You VMs are still OK?   If so then we are dealing with a management / GUI issue. 

If you can't ping or connect to the management port IP address, then using the serial port is next option. 

 My best guess is the management port cable isn't there or that port not in same VLAN, etc... 

 Regards,

Don 

0 Kudos
Dinesh62
1 Nickel

Re: Connection Lost while upgrading PS firmware

Don,

Our VM's are ok and storage of the VM's is also accessible. Only thing is we are neither able to ping the ip nor able to connect to the SSH. Connection to group manager itself is failing.

Our Onsite resource is not available to check the cables and other connection things. We are expecting the resource will be available after 2 days. Will it be OK to postpone the activity for 2 days? 

0 Kudos
dwilliam62
3 Zinc

Re: Connection Lost while upgrading PS firmware

Hello, 

 Absolutely!  

  It's not going to get worse.  The array is up and running so the upgrade process completed.  It's just the out-of-band management.  Since this is remote, I would strongly suggest a terminal server.  They are not very expensive and would allow you direct access in case of problems like these. 

 Once this is corrected, are you planning on upgrading further?   8.x is older code, that's not maintained anymore. 

 Regards, 

Don 

  

0 Kudos
Dinesh62
1 Nickel

Re: Connection Lost while upgrading PS firmware

Hi Don Thanks for the information it was very useful for us. Issue occurred because there was no management cable connected to the secondary controller and so we lost connection to the group manager when it failed over. We asked the onsite person to plug in the cable and it worked. There were no cables in eth0 and eth1 as well for the secondary controller and i wonder how it worked till we fixed without losing the connections to the volumes. And one more thing i want to ask is, for the current active controller eth1 is down and we are in process of fixing it. Prior to it i want to know why these eth0 and eth1 are exactly used for? Can we proceed for the further upgrades of ps series before fixing it. our plan is to upgrade till Version 10

Thanks

Dinesh Pathapati

0 Kudos