• Lägg beställningar snabbt och enkelt
  • Visa beställningar och kontrollera leveransstatus
  • Skapa och kom åt en lista över dina produkter
  • Hantera dina webbplatser, produkter och kontakter på produktnivå från Dell EMC med hjälp av företagsadministration.

Så här återställer du datorn efter startrelaterade problem

Slås din Dell-dator på, men slutför inte uppstarten eller kan inte starta till operativsystemet? Det här problemet ka bero på många olika saker: felaktiga startinställningar i BIOS, skadade systemfiler, skadad startinläsare eller ett fel på hårddisken.

• Datorn slås på men visar ett felmeddelande, t.ex. att ingen startbar enhet hittades, att operativsystemet inte hittades eller andra fel under start.
  • Datorn slås på men visar en tom skärm med muspekaren eller en blinkande markör.
  • Datorn kan inte starta Windows på grund av ett stoppfel, även kallat ett Windows-blåskärmsfel.

no-boot-video-thumbnail

Titta på den här videon för att ta reda på om din Dell-dator har ett startproblem (på engelska).

Följ dessa snabba steg för att återställa Dell-datorn från ett startrelaterat problem.

Korrigering 1: Starta med så få enheter som möjligt

Felaktiga hårdvaruenheter kan orsaka startrelaterade problem i datorn. För att avgöra vilken enhet som orsakar problemet kan du starta datorn med minsta möjliga hårdvara som krävs för att starta i Windows.

1. Stäng av datorn.
  2. Koppla bort alla enheter, till exempel USB-enheter, skrivare, webbkameror och mediekort (SD/xD), förutom tangentbordet och musen.
  3. Starta datorn.

Korrigering 2: Utför en hård återställning

En hård återställning bidrar till att avlägsna statisk elektricitet som kan vara orsaken till det startrelaterade problemet. Följ dessa steg för att utföra en hård återställning.

1. Stäng av datorn
  2. Koppla bort strömkabeln (för stationära datorer) eller koppla bort nätadaptern och ta bort batteriet (för bärbara Dell-datorer med löstagbart batteri).
    OBS! För bärbara Dell-datorer med ett icke-löstagbart batteri kan du läsa om att återställa realtidsklockan (RTC) på den bärbara Dell-datorn. I användarhandboken för den bärbara Dell-datorn finns stegvisa anvisningar för hur du tar bort batteriet på ett säkert sätt på bärbara Dell-datorer med ett löstagbart batteri.
    OBS! Läs om hur du på vissa bärbara Dell Latitude-datorer kan använda framtvingad ePSA för att återskapa från ett misslyckat POST eller startfel.
  3. Koppla bort alla enheter, till exempel USB-enheter, skrivare, webbkameror och mediekort (SD/xD), förutom tangentbordet och musen.
  4. Håll strömknappen intryckt i 15–20 sekunder så att all kvarvarande ström laddas ur.

5. Tryck på strömknappen

6. Anslut strömkabeln (för stationära datorer) eller nätadaptern och batteriet (för bärbara datorer).
  7. Starta datorn.
    1. Om datorn startar i Windows efter en hård återställning ansluter du enheterna en i taget för att avgöra vilken enhet som orsakar problemet.
    2. Om datorn inte slutför uppstarten eller inte startar operativsystemet fortsätter du till nästa steg för att återställa BIOS till fabriksinställningarna.

Korrigering 3: Återställ BIOS eller UEFI till fabriksinställningarna

Felaktiga startinställningar i BIOS eller UEFI kan orsaka startrelaterade problem. Att återställa BIOS eller UEFI till fabriksinställningarna kan lösa många startrelaterade problem.

Titta på den här videon för att ta reda på hur du återställer BIOS eller UEFI till fabriksinställningarna (på engelska).

OBS! BIOS-gränssnittet kan skilja sig åt mellan olika Dell-datorer. Produktspecifik information finns i användarhandboken för din Dell-dator.

Korrigering 4: Kör ett diagnostiktest före start

Ett potentiellt hårdvarufel i systemminnet (RAM) eller moderkortet kan orsaka ett problem under POST. Genom att köra diagnostik före start kan du identifiera potentiella hårdvaruproblem som kan vara orsaken till startproblemet.

1. Starta datorn.
  2. När Dell-logotypen visas trycker du på F12 flera gånger tills menyn för engångsstart visas.
  3. På startmenyskärmen väljer du alternativet Diagnostics (diagnostik) och trycker på Enter.
    På startmenyskärmen väljer du alternativet Diagnostics (diagnostik) och trycker på Retur
  4. Det diagnostiska testet påbörjas.
    Det diagnostiska testet påbörjas

5. OBS! Gränssnittet för diagnostik före start kan variera på din Dell-dator. Produktspecifik information finns i användarhandboken för din Dell-dator.

OBS! Musen är inte aktiv under testet.

OBS! På bärbara Dell-datorer krävs användarsvar under LCD-testet.
  6. Felkoder visas vid eventuella problem. Anteckna felkoden, valideringskoden och service tag-numret och kolla sedan upp felkoden.

Korrigering 5: Reparera de saknade eller skadade Windows-systemfilerna

Systemfilskontrollen och DISM.exe (Deployment Image Servicing and Management) är kommandoradsverktyg som används för att söka igenom Windows och reparera saknade eller skadade systemfiler.

1. Starta om datorn och starta i Windows. Om datorn inte kan starta i Windows kan du försöka att starta i felsäkert läge med nätverk.
  2. Klicka på Start och sök efter kommandotolken eller cmd.
  3. Högerklicka på kommandotolken och välj Kör som administratör.
  4. I kommandotolken skriver du sfc /scannow och trycker sedan på Retur. Titta på den här videon om hur du kör Startreparation (på engelska).
  5. Systemfilskontrollen söker igenom och kontrollerar operativsystemsfilerna. Stäng inte kommandotolksfönstret förrän kontrollen är 100 % slutförd.
  6. Starta om datorn och kontrollera om problemet är löst.
  7. Om problemet inte är löst upprepar du steg 1 och 2.
  8. I kommandotolken skriver du DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth och trycker på Retur.
    OBS! Det krävs en aktiv internetanslutning för att köra DISM-verktyget. Anslut en Ethernet-kabel (RJ45) direkt från routern till datorn. Felsäkert läge med nätverk stöder inte trådlös internetanslutning (Wi-Fi).
  9. DISM-verktyget (Deployment Image Servicing and Management) ansluter till Windows Update på webben för att ladda ner och ersätta eventuella saknade eller skadade Windows-systemfiler.
  10. När reparationsprocessen har slutförts startar du om datorn.

Korrigering 6: Reparera eller återställ datorn med hjälp av SupportAssist OS Recovery

Om datorn efter flera försök inte kan starta operativsystemet startas SupportAssist OS Recovery automatiskt på Dell-datorer som stöds. Återställningsmiljön gör det möjligt att diagnostisera hårdvaruproblem, reparera datorn, säkerhetskopiera filer och återställa datorn till fabriksinställningarna.

Läs mer om hur du återställer Dell-datorn med hjälp av SupportAssist OS Recovery.

Titta på den här videon om hur du använder SupportAssist OS Recovery på Dell-datorer som stöds (på engelska).

Om det startrelaterade problemet kvarstår kan du prova ytterligare felsökningssteg om Dell-datorn inte startar i Windows.

Videor (på engelska)

How to do No Boot troubleshooting

This video describes the troubleshooting for No Boot.
Load BIOS to defaults

To reset BIOS to its default settings on a Dell computer, restart the computer and press the "F2" key repeatedly at the Dell logo screen to enter BIOS. Then, click on "Restore Settings", select "OK", and follow the on-screen instructions.
How to Perform an OS System Restore (With Data Backup)

This video explains how to perform an OS system restore with data backup using the "SupportAssist OS Recovery Tool." The steps include selecting "Restore System," choosing either "Local Restore" or "Cloud Restore," backing up data if necessary, selecting a storage device, confirming the device, selecting the reason for the restore, and clicking "Next" to begin the restore process. Once completed, click "Finish."

Andra resurser

Felsökning
Åtgärda blåskärms- eller stoppfel
Lär dig att identifiera, felsöka och lösa blåskärms- eller stoppfel på din Dell-dator.
diskåterställning
Använda SupportAssist OS Recovery
Ta reda på hur du använder SupportAssist OS Recovery för att återställa operativsystemet på Dell-datorn.
Ladda ner
Ladda ner återställningsavbildning för operativsystemet
Ta reda på hur du använder Dell OS Recovery Tool för att ladda ner återställningsavbildningen för operativsystemet till Dell-datorn.
Prestanda
Felsöka problem med systemprestandan
Ta reda på hur du åtgärdar problem med systemprestandan på en Dell-dator