• Legg inn bestillinger raskt og enkelt
  • Vis bestillinger og spor forsendelsesstatus
  • Opprett og få tilgang til en liste over produktene dine
  • Administrer Dell EMC-områder, produkter og kontakter for produktnivå ved hjelp av virksomhetsadministrering.

Slik løser du skjermproblemer på en skjerm eller bærbar PC

Det å ha en velfungerende skjerm er viktig enten du jobber med et dokument, ser på en video eller spiller spill.

Hvis du opplever noen av disse vanlige skjermproblemene når du bruker skjermen eller den bærbare PC-en, kan du prøve å løse dem med artikkelens foreslåtte hurtigtrinn:

• Skjermen slår seg ikke på, og du ser bare en svart eller tom skjerm.
  • Bildet på skjermen eller den bærbare PC-en ser uklart, uskarpt, strukket eller forvrengt ut.
  • Fargene på skjermen eller den bærbare PC-en er unøyaktige, og de ser nedtonede eller forvrengte ut.
  • Skjermen eller den bærbare PC-en flimrer.
  • Du ser vannrette eller loddrette streker på skjermen eller den bærbare PC-en.

Feilsøking ved ingen skjermbilde (på engelsk)

Se denne videoen for å finne ut om Dell-datamaskinen din har et skjerm- eller videoproblem (på engelsk).

Hurtigtrinn som kan hjelpe deg med å løse skjermproblemer

Løsning 1: Utfør en hard tilbakestilling

Du kan prøve å løse skjermproblemet ved å utføre en hard tilbakestilling på datamaskinen. En hard tilbakestilling bidrar til å tømme statisk elektrisitet som kan forårsake strømproblemet. Følg disse trinnene for å utføre en hard tilbakestilling.

1. Slå av datamaskinen.
  2. Koble fra strømkabelen (for den stasjonære PC-en), eller koble fra strømadapteren og ta ut batteriet (for bærbare Dell-PC-er med batteri som kan tas ut).
    MERK: Hvis du har en bærbar Dell-PC med et batteri som ikke kan tas ut, kan du se Dell-kunnskapsbasen Slik tilbakestiller du sanntidsklokken (RTC) for å gjenopprette den bærbare Dell-PC-en. Hvis du vil ha trinnvise instruksjoner om hvordan du fjerner batteriet fra bærbare Dell-PC-er med batterier som kan tas ut, kan du se brukerveiledningen for den bærbare Dell-PC-en.
    MERK: Finn ut hvordan du får ePSA til å gjenopprette fra et problem tilknyttet POST eller oppstart for utvalgte bærbare Dell Latitude-PC-er.
  3. Koble fra alle enheter, for eksempel USB-stasjoner, skrivere, webkameraer og mediekort (SD/xD), bortsett fra tastaturet og musen.
  4. Trykk på og hold nede strømknappen i 15 til 20 sekunder for å lade ut gjenværende reststrøm.
    Trykk på av/på-knappen.
  5. Koble til strømkabelen (for den stasjonære PC-en) eller strømadapteren og batteriet (for bærbare PC-er).
  6. Slå på datamaskinen.

Løsning 2: Kontroller om skjermen fungerer som den skal

Hvis datamaskinen starter, men skjermen er tom eller svart, må du kontrollere om skjermen fungerer som den skal.
  1. Slå på skjermen, og kontroller at indikatorlampen lyser, for å bekrefte at den er slått på.
  2. Hvis skjermen ikke slår seg på, må du koble fra skjermens strømkabel og deretter koble den til igjen.
  3. Prøv et strømuttak du vet fungerer.
  4. Hvis skjermen fungerer som den skal, men skjermproblemet vedvarer, fortsetter du til neste løsning. Hvis skjermen fortsatt ikke slår seg på etter at du har prøvd trinnene ovenfor, kan du kontakte Dells tekniske støtte for å få reparasjonsalternativer.
    Strømkabelen på baksiden av skjermen.

Løsning 3: Koble til skjermkabelen mellom skjermen og datamaskinen på nytt

Dårlig tilkobling eller skadet skjermkabel kan forårsake skjermproblemer. Det å koble til kablene på nytt kan løse problemet.

1. Slå av datamaskinen og skjermen.
  2. Koble fra skjermkabelen som kobler skjermen til datamaskinen.
  3. Kontroller om skjermkabelen, skjermporten på datamaskinen og skjermen er skadet eller pinnene er bøyd. Hvis det ikke er noen skade, kobler du skjermen til datamaskinen på nytt. Hvis du har en annen skjermkabel, kan du prøve å koble til de to enhetene ved hjelp av den andre kabelen. Du kan også prøve å forbikoble dokkingstasjonen for å kontrollere at det ikke er dokkingstasjonen som forårsaker skjermproblemet.
    MERK: Hvis du vil kontrollere hvilken type skjermkabler som støttes av skjermen og datamaskinen, kan du se dokumentasjonen til Dell-enheten.
  4. Slå på datamaskinen for å kontrollere om skjermproblemet er løst.
    Skjerm koblet til en bærbar PC

Løsning 4: Tilbakestill BIOS eller UEFI på Dell-datamaskinen til standard fabrikkinnstillinger

Feil innstillinger i BIOS eller UEFI på datamaskinen kan forårsake skjermproblemer. Tilbakestilling av BIOS- eller UEFI-innstillingene til standardinnstillingene kan bidra til å løse vanlige skjermproblemer.

Se denne videoen for å finne ut hvordan du tilbakestiller BIOS eller UEFI til standardinnstillingene (på engelsk).

MERK: BIOS- eller UEFI-grensesnittet på Dell-datamaskinen kan variere. Se dokumentasjonen for Dell-enheten for modellspesifikk informasjon.

Løsning 5: Last ned og installer de nyeste oppdateringene for operativsystemet

Windows-oppdateringer kan støtte Windows-operativsystemet på mange måter. Windows-oppdateringer kan løse spesifikke problemer, gi beskyttelse mot ondsinnede angrep eller til og med legge til nye funksjoner i operativsystemet. Når de nyeste grafikkort- eller videokortdriverne er tilgjengelige, laster Windows-oppdateringer automatisk ned og installerer de nyeste driverne.

I Windows 11:
  1. Høyreklikk på Start og velg Innstillinger.
  2. Velg Windows-oppdatering i Innstillinger-panelet.
  3. Velg Se etter oppdateringer i panelet til høyre.
  4. Når oppdateringsprosessen er fullført, starter du datamaskinen på nytt.
I Windows 10:
  1. Høyreklikk på Start og velg Innstillinger.
  2. Velg Oppdatering og sikkerhet i Innstillinger-panelet.
  3. Velg Windows-oppdatering i panelet til venstre.
  4. Velg Se etter oppdateringer i panelet til høyre.
  5. Når oppdateringsprosessen er fullført, starter du datamaskinen på nytt.
I Ubuntu eller Linux:
  1. Åpne Terminal fra menyen eller bruk hurtigtastkombinasjonen CTRL + ALT + T.
  2. I terminalen skriver du sudo apt update && sudo apt upgrade -y og trykker Enter. Skriv inn kontopassordet ditt og trykk på Y når du blir bedt om å fortsette med oppdateringsprosessen.

Løsning 6: Kjør maskinvarediagnostikk på skjermen

Hvis du kjører en innbygd diagnostikktest på skjermen eller skjermen på den bærbare PC-en, kan det bidra til å identifisere om skjermen fungerer som den skal.

Kjør den innbygde selvtesten (BIST), også kalt innbygd diagnostikk (BID), på en Dell-skjerm
Dell-skjermer er utstyrt med et integrert diagnostikkverktøy som hjelper deg med å avgjøre om skjermproblemene skyldes Dell-skjermen.
  1. Gå til Dell.com/support/manuals.
  2. Identifiser Dell-skjermen. Angi skjermens modellnummer eller service-ID, og velg deretter Søk. Du kan også velge Bla gjennom alle produkter > Elektronikk og tilbehør > Skjermer og tilbehør og deretter velge Dell-skjermen fra listen.
  3. I kategorien Dokumentasjon blar du til delen Håndbøker og dokumenter, og deretter velger du Vis PDF ved siden av brukerveiledningen for skjermen.
  4. I brukerveiledningen, under delen Feilsøking, blar du til siden for Innbygd diagnostikk.
  5. Følg instruksjonene for å kjøre den innbygde selvtesten eller den innbygde diagnostikken på skjermen.
  6. Hvis du ikke ser noen skjermforstyrrelser under diagnostikktesten, fungerer skjermen som den skal.
  7. Hvis du ser noe unormalt på skjermen under diagnostikktesten, kontakter du Dells tekniske støtte for å få reparasjonsalternativer.
Kjør den innbygde selvtesten (BIST) for LCD-skjermen på bærbare Dell-PC-er
Bærbare Dell-PC-er leveres med et integrert diagnostikkverktøy for å identifisere problemer med LCD-skjermen.
  1. Slå av den bærbare PC-en før du begynner.
  2. Koble datamaskinen til strømadapteren (laderen), og koble fra tilkoblede enheter, for eksempel tastatur, mus, skjerm eller dokkingstasjon.
  3. Kontroller at LCD-skjermen er ren (og at det ikke er støv på skjermoverflaten).
  4. Trykk på og hold nede D-tasten, og slå på datamaskinen for å gå inn i modusen for innbygd selvtest (BIST) for LCD-skjermen. Fortsett å holde nede D-tasten til du ser fargesøyler på LCD-skjermen. Hvis denne metoden ikke fungerer, kan du se Dell-kunnskapsbasen Slik kjører du innbygd selvtest (BIST) for en LCD-skjerm på en bærbar Dell-PC.
  5. Skjermen viser flere fargesøyler og endrer farge til svart, hvitt, rødt, grønt og blått.
  6. Undersøk skjermen nøye for problemer.
  7. Hvis du ikke ser noen skjermforstyrrelser under diagnostikktesten, fungerer skjermen som den skal.
  8. Hvis du ser noe unormalt på skjermen under diagnostikktesten, kontakter du Dells tekniske støtte for å få reparasjonsalternativer.
  9. Trykk på Esc-tasten for å avslutte.

Hvis du har fulgt disse trinnene og skjermproblemet vedvarer, kan du se delen Andre ressurser nedenfor. Du kan også bruke søkefeltet øverst på denne siden for å finne relevant informasjon.

Videoressurser (på engelsk)

Test Your Laptop Screen

Use your laptops Built In Self Test (BIST) to test the screen.
How to Troubleshoot Display Issues

This video will demonstrate the troubleshoot procedure for the Display Issues.
Dell Monitor Ergonomics Recommendations

This video demonstrates the best practices in monitor ergonomics for users, IT buyers and facilities managers.

Andre ressurser

Konfigurer to eller flere skjermer
Finn ut hvordan du konfigurerer to eller flere skjermer.
Feilsøk problemer med flere skjermer
Finn ut hvordan du feilsøker og løser skjermproblemer når du bruker flere skjermer med Dell-datamaskinen.
Feilsøk problemer med berøringsskjerm
Finn ut hvordan du feilsøker og løser problemer med berøringsskjerm på støttede Dell-datamaskiner.
Movie-clapper-play
Støttevideoer
Gå til videobiblioteket vårt for å finne nyttige videoer.