Přeskočit na hlavní obsah
  • Vkládejte objednávky snadno a rychle
  • Zobrazit objednávky a sledovat stav expedice
  • Vytvořte a přistupujte k seznamu svých produktů
  • Spravujte své profily, produkty a kontakty na úrovni produktů na stránkách Dell EMC pomocí správy společnosti.

Jak zřídit a aktivovat účet správce v systému Windows 8 a 8.1

Shrnutí: Tento článek obsahuje informace o povolení a nastavení účtů správce a uživatelských účtů v systému Windows 8 a 8.1.

Tento článek byl zřejmě přeložen automaticky. Máte-li připomínky k jeho kvalitě, informujte nás pomocí formuláře ve spodní části stránky.

Obsah článku


Příznaky

Poznámka: Společnost Microsoft oznamuje, že 10. ledna 2023 skončila podpora systému Windows 8.1. Technická pomoc a aktualizace softwaru již nejsou poskytovány. Pokud máte zařízení se systémem Windows 8.1, společnost Microsoft doporučuje upgradovat je na podporovanou verzi systému Windows. Splňuje vaše zařízení technické požadavky pro spuštění aktuálnější verze systému Windows? Společnost Microsoft doporučuje, abyste v případě, že tomu tak není, vyměnili zařízení za takové, které podporuje systém Windows 11.
 

Obsah:

  1. Co je účet správce?
  2. Povolení integrovaného, skrytého účtu správce
  3. Zřízení nového účtu správce
  4. Zřízení nového běžného účtu

 

Co je účet správce?

 

Účet správce je uživatelský účet, který umožňuje provádět změny ovlivňující ostatní uživatele.

Správci mohou změnit nastavení zabezpečení notebooku nebo stolního počítače, nainstalovat nový software a hardware a získat přístup ke všem souborům v zařízení.

Správci mohou také měnit další uživatelské účty.

 
Poznámka: Doporučujeme nastavit každý účet v notebooku nebo stolním počítači jako Standardní uživatel. Standardní uživatel má omezená oprávnění, takže je pro malware obtížnější jej infikovat.

Poté byste měli vytvořit samostatný účet pro správce zařízení. Tento účet by se však používal pouze ke správě zařízení podle potřeby a nepoužíval by se jako účet pro obecné použití. Použití tohoto plánu zabezpečení snižuje pravděpodobnost infikování vašeho notebooku nebo stolního počítače.

Systém Windows 8 umožňuje více uživatelům sdílet stejné zařízení pomocí různých účtů. Každý uživatel využívá vlastní umístění, kam se ukládají jeho osobní informace, jako jsou dokumenty, obrázky, videa, uložené hry a další soubory. Více účtů také hraje v Zabezpečení systému Windows silnou roli.

Systém Windows 8 zavedl možnost vytvořit a přihlásit se jako místní účet nebo jako účet Microsoft.

Místní účet je účet, který je místní pro váš notebook nebo stolní počítač a není integrován do žádné z online služeb společnosti Microsoft.

 
Poznámka: Tento účet je stejný jako v předchozích verzích systému Windows.
 

Účet Microsoft se dříve označoval jako účet Windows Live ID. Jedná se o online účet, který si zaregistrujete u společnosti Microsoft a který vám umožní integrovat všechny online služby společnosti Microsoft do systému Windows 8.

 
Poznámka: Mezi tyto služby patří Windows Store, SkyDrive, Kalendář a Hotmail. Zahrnuje možnost synchronizovat nastavení a předvolby vašeho účtu s ostatními notebooky nebo stolními počítači se systémem Windows 8, které používáte.
 

Nakonec neexistuje špatná volba při výběru typu účtu, který chcete použít. Mezi účtem Microsoft a místním účtem můžete kdykoli přepínat.

Pokud se problém opakuje, notebook nebo stolní počítač vás vyzve k zadání oprávnění k provádění systémových úloh. Podívejte se na článek níže, abyste zjistili, zda se tím problém vyřeší.

   

V opačném případě přejděte k níže uvedenému průvodci.


Zpět na začátek

Příčina

Povolení integrovaného, skrytého účtu správce

 

Poznámka: Abyste mohli provést kroky uvedené v níže uvedených příručkách, musíte být přihlášeni jako správce.

Stanice metra Aplikace ze Storu se nespustí, když jste přihlášeni k integrovanému účtu správce.

Místní účet, jako je integrovaný, nelze přepnout na účet Microsoft.

Složka C:\Users\Administrator integrovaného účtu se vytvoří až při prvním přihlášení.

Pokud povolíte integrovaný účet správce, vytvořte pro něj bezpečné heslo, abyste zabránili neoprávněnému přístupu k němu.

Nedoporučuje se nechávat integrovaný účet správce vždy povolený nebo používat jej pro každodenní účely. Integrovaný účet správce byste měli používat pouze v případě potřeby.
 
Typ účtu Popis
Běžný uživatel Tento typ účtu je omezený uživatelský účet bez zvýšených oprávnění. Pomáhá chránit vaše zařízení tím, že zabraňuje uživateli provádět změny, které ovlivňují všechny uživatele notebooku nebo stolního počítače. Například odstranění souborů, které jsou nutné k tomu, aby zařízení fungovalo. Pro každého uživatele se doporučuje vytvořit běžný účet, nikoli účet správce. Jste-li přihlášeni k systému Windows pomocí standardního účtu, můžete provádět téměř vše, co lze provádět s účtem správce. Pokud by však standardní uživatel chtěl udělat něco, co vyžaduje zvýšená práva. Něco, co ovlivňuje ostatní uživatele notebooku nebo stolního počítače, jako je instalace softwaru nebo změna nastavení zabezpečení. Systém Windows před povolením akce zobrazí uživateli nástroj Řízení uživatelských účtů výzvu k zadání hesla účtu správce.
Uživatel typu správce Tento typ účtu je účet správce bez zvýšených oprávnění, který je vytvořen ve výchozím nastavení během instalace systému Windows 7, 8 a 8.1. Může být také již nastaven na OEM (např.: Dell) produkt Účet správce má úplný přístup k notebooku nebo stolnímu počítači a vy můžete provádět požadované změny. Aby to bylo bezpečnější, UAC vyzve tento typ účtu správce. K tomu ve výchozím nastavení dochází kvůli potvrzení, než budete moci provést změny, které vyžadují zvýšená oprávnění správce. Například ty, které ovlivňují systém, ostatní uživatele nebo při spuštění čehokoli se zvýšenými oprávněními. (Spustit jako správce) Vzhledem k tomu, že spuštění se zvýšenými oprávněními umožňuje přístup k celému zařízení.
Integrovaný správce Tento poslední typ účtu je skrytý účet místního správce se zvýšenými oprávněními, který má úplná a neomezená přístupová práva a oprávnění v notebooku nebo stolním počítači. Ve výchozím nastavení nástroj UAC nezobrazí výzvu k zadání tohoto zvýšeného účtu "Správce". Neposkytuje potvrzení předtím, než budete moci provádět jakékoli změny. Změny, které vyžadují zvýšená oprávnění správce, protože se jedná o účet se zvýšenými oprávněními.
 

Metoda I

  1. Otevřete příkazový řádek se zvýšenými oprávněními a přejděte ke kroku 2 nebo 3 podle toho, čeho chcete dosáhnout.

    • Nejjednodušší způsob, jak se k tomu dostat, je buď přesunutím kurzoru do levého dolního rohu obrazovky a kliknutím pravým tlačítkem myši na zobrazené tlačítko Start, nebo současným stisknutím kláves win+x a následným výběrem Příkazový řádek z nabídky, která se zobrazí.

  2. Chcete-li povolit integrovaný účet správce v systému Windows 8, zadejte příkaz: net user administrator /active: V příkazovém řádku se zvýšenými oprávněními klikněte na tlačítko Yes a stiskněte Enter. Po dokončení přejděte ke kroku 4.

 
Poznámka: Pokud jste někdy přejmenovali název integrovaného účtu "Administrator", je nutné místo toho nahradit "administrator" v příkazu novým názvem.
 

Select Administrator: Command Prompt

Microsoft Windows [Version 0.2.9200]
(c) 2012 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Windows\system32>net user administrator /active:yes
The command completed successfully.


C:\Windows\system32>

 
  1. Chcete-li zakázat integrovaný účet správce v systému Windows 8, zadejte příkaz: net user administrator /active: Ne v příkazovém řádku se zvýšenými oprávněními a stiskněte klávesu Enter. Přejděte ke kroku 4.

 

Select Administrator: Command Prompt

Microsoft Windows [Version 0.2.9200]
(c) 2012 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Windows\system32>net user administrator /active:no
The command completed successfully.


C:\Windows\system32>

 
  1. Zavřete příkazový řádek se zvýšenými oprávněními.

  2. Integrovaný správce je nyní k dispozici pro přihlášení.

Metoda II

Poznámka: Tato možnost funguje pouze ve verzích operačního systému Windows 8 Pro a Windows 8 Enterprise.
 
  1. Stisknutím kláves Win + R otevřete dialogové okno Spustit, zadejte lusrmgr.msc a klikněte na možnost OK.

  2. V levém podokně klikněte na složku Users a poté v prostředním podokně dvakrát klikněte na Administrator.

Bezpečnostní politika MSC

  1. Přejděte ke kroku 4 nebo 5 podle toho, čeho chcete dosáhnout.

  2. Zrušte zaškrtnutí políčka Account is disabled, kliknutím na tlačítko OK povolte integrovaný účet a přejděte ke kroku 6.

Integrované povolení msc

  1. Zaškrtněte políčko Account is disabled, kliknutím na tlačítko OK zakažte integrovaný účet a přejděte ke kroku 6.

Integrovaný deaktivace msc

  1. Zavřete okno Místní uživatelé a skupiny.

  2. Integrovaný správce je nyní k dispozici pro přihlášení.


Zpět na začátek

Řešení

Zřízení nového účtu správce

 

  1. Otevřete Ovládací panely z nabídky Start.

    • Nejjednodušší způsob, jak se k tomu dostat, je buď přesunutím kurzoru do levého dolního rohu obrazovky a kliknutím pravým tlačítkem myši na zobrazené tlačítko Start, nebo současným stisknutím kláves win+x a následným výběrem Ovládací panely ze zobrazené nabídky.

  2. Klikněte na položku Uživatelské účty.

UAC

  1. Klikněte na Spravovat jiný účet.

 
Poznámka: Pokud se zobrazí výzva k zadání hesla správce nebo potvrzení, zadejte heslo nebo operaci potvrďte.
 

UAC

  1. Klikněte na Vytvořit nový účet.

UAC

  1. Zadejte jméno, které chcete přidělit uživatelskému účtu, a zvolte Správce.

  2. Klikněte na položku Vytvořit účet.

  3. Váš nový účet je nyní vytvořen.


Zpět na začátek


 

Zřízení nového standardního účtu

 

  1. Chcete-li vytvořit nový uživatelský účet, zadejte: Přidat uživatele na úvodní obrazovce systému Windows. Když se zobrazí vyhledávací výsledky, klikněte na kategorii Nastavení.

stánek 1

  1. Kliknutím na možnost Umožnit přístup k tomuto počítači jiným uživatelům otevřete obrazovku Uživatelská nastavení.

stánek 2

  1. Přejděte dolů a klikněte na možnost Přidat uživatele. Na obrazovce budete vyzváni k zadání e-mailové adresy uživatele.

stánek 3

  1. Na obrazovce Přidat uživatele se ve výchozím nastavení zobrazí výzva k zadání e-mailu, abyste mohli vytvořit účet Microsoft.

    1. Chcete-li vytvořit účet Microsoft, zadejte svou e-mailovou adresu a klikněte na tlačítko Další. Pokud e-mailová adresa není existujícím účtem Microsoft, budete vyzváni k jeho registraci. Po dokončení procesu registrace společnost Microsoft odešle e-mail na tuto e-mailovou adresu. Tento e-mail obsahuje odkaz, na který musíte kliknout, abyste ověřili, že chcete tento účet Microsoft používat v tomto zařízení.

    2. Pokud nechcete používat účet Microsoft, měli byste místo toho kliknout na možnost Přihlásit se bez účtu Microsoft. Zobrazí se obrazovka, kde se systém Windows znovu zeptá, zda jste si jisti, že chcete vytvořit místní účet. Klikněte na tlačítko Místní účet a dostanete se na novou obrazovku, kde musíte zadat informace, které chcete pro místní účet použít. Na této obrazovce musíte zadat požadované uživatelské jméno, heslo a nápovědu, která vám pomůže si heslo zapamatovat. Po zadání informací klikněte na tlačítko Další.

  2. Váš účet by měl být vytvořen a zobrazí se potvrzovací obrazovka Přidat uživatele.

stánek 4

  1. Pokud nový účet patří dítěti a chcete povolit Zabezpečení rodiny, zaškrtněte políčko a klikněte na tlačítko Dokončit.

  2. Váš nový účet je nyní vytvořen.


Zpět na začátek

Vlastnosti článku


Dotčený produkt

Latitude

Datum posledního vydání

07 úno 2024

Verze

6

Typ článku

Solution