Ana içeriğe atla
  • Hızla ve kolayca sipariş verin
  • Siparişleri görüntüleyin ve kargonuzun durumunu izleyin
  • Ürünlerinizin listesini oluşturun ve listeye erişin
  • Manage your Dell EMC sites, products, and product-level contacts using Company Administration.

Ses Kayıt Sorunlarını Giderme

Summary: Bu makalede, Dell bilgisayarlardaki mikrofonla ilgili ses veya ses kaydı sorunlarını giderme ve bunların çözümü hakkında bilgiler yer almaktadır.

Bu makale otomatik olarak çevrilmiş olabilir. Çeviri ile ilgili herhangi bir geri bildiriminiz varsa lütfen bu sayfanın altındaki formu kullanarak bize bildirin.

Article Content


Symptoms

Dahili veya Harici Mikrofonunuzda Sorun Giderme

Süre: 01:41
Mevcut olduğunda, bu video oynatıcıda Ayarlar veya CC simgesi kullanılarak açıklamalı alt yazı dili ayarları seçilebilir.

Dell bilgisayarınızda mikrofon veya ses kaydetme ile ilgili sorun mu yaşıyorsunuz? Mikrofonun çalışmaması, takılma, sarsılma, cızırtılı veya kesik kayıt, mikrofon kaydında aralıklı sorunlar, bozuk kayıt gibi belirtiler fark ederseniz aşağıdaki sorun giderme adımlarını izleyin.

Cause

Ses veya ses kaydı sorunları; eski bir ses sürücüsü, ses kaydı ayarları, bilgisayarda mikrofon olmaması, hatalı mikrofon veya Skype, Zoom, Microsoft Teams, Google Hangouts, Google Meet, Discord vb. gibi kullandığınız üçüncü taraf yazılımlardaki mikrofon ayarları nedeniyle oluşabilir.

Resolution

Daha fazla bilgi için aşağıdaki bölümleri genişletin ve sorun giderme adımlarını sırayla izleyin.

Ses veya ses oynatma sorunlarıyla ilgili yardım için Bilgisayarda Ses Yok veya Ses Oynatma Sorunlarını Giderme'yi öğrenin.

Dell Technologies, optimum kayıt performansı sağlamak ve mikrofonla ilgili sıkça karşılaşılan sorunların çözülmesine yardımcı olmak için SupportAssist uygulamasını kullanarak aygıt sürücülerini ve BIOS'u mutlaka güncelleştirmenizi önerir.

SupportAssist uygulamasını çalıştırmak için aşağıdaki adımları uygulayın.

  1. Windows tuşunu (Windows Düğmesi) basılı tutun ve q tuşuna basın.
  2. Arama kutusuna SupportAssist yazın.
  3. Listeden SupportAssist'i (Uygulama) seçin.
    NOT: Arama sonuçlarında SupportAssist çıkmazsa SupportAssist'i indirme ve yüklemeyle ilgili bilgiler için Bilgisayarlar ve tabletler için SupportAssist sayfasına gidin.
  4. Testleri çalıştırmak için Start Now (Şimdi Başlat) öğesine dokunun veya tıklayın.
    NOT: Aşağı oka dokunarak veya tıklayarak her bileşende donanım testi çalıştırabilirsiniz. Dell Technologies, tam bir bilgisayar testi çalıştırılmasını önerir.
  5. SupportAssist, testleri teker teker çalıştırıp sonuçlar ve önerilen eylemler sağlar.

SupportAssist Kullanarak Sisteminizi Optimize Etme

Süre: 00:32
Mevcut olduğunda, bu video oynatıcıda Ayarlar veya CC simgesi kullanılarak açıklamalı alt yazı dili ayarları seçilebilir.

Yonga Seti sürücüsü gibi bir aygıt sürücüsünü ve Ses sürücüsünü Dell bilgisayarınıza manuel olarak indirme ve yükleme hakkında bilgi edinmek için Dell Sürücüleri İndirme ve Yükleme başlıklı Dell Knowledge Base makalesine bakın.

Dell bilgisayarınıza BIOS indirme ve güncelleştirme hakkında daha fazla bilgi için Dell BIOS Güncelleştirmeleri başlıklı Dell Knowledge Base makalesini inceleyin.

NOT: Dell Technologies, sürücü güncelleştirmelerini yükledikten sonra bilgisayarın yeniden başlatılmasını önerir.

Sistem Kurulumunuzu (BIOS) Güncelleştirin

Süre: 02:06
Mevcut olduğunda, bu video oynatıcıda Ayarlar veya CC simgesi kullanılarak açıklamalı alt yazı dili ayarları seçilebilir.

Sorun devam ederse sonraki adıma geçin.

Başa dön

Ses kablolarında veya bilgisayarın ses bağlantı noktalarında herhangi bir hasar varsa aşağıdaki ses performans sorunları ortaya çıkabilir:

  • Mikrofon çalışmayı durdurur veya aralıklı olarak çalışır.
  • Kesintili veya bozuk ses
  • Beyaz gürültü olarak da bilinen statik gürültü

Ses bağlantı noktaları, toz birikmesine ve hatta fiziksel hasar oluşmasına neden olabilecek unsurlara açıktır. Bağlantı noktasında veya konnektörde toz ya da başka kirlerin biriktiğini fark ederseniz basınçlı hava spreyiyle bağlantı noktalarını temizleyin. Dell Technologies Ekipmanınızı Temiz Tutma Hakkında Yol Gösterici Bilgiler sayfamıza bakın.

UYARI: Herhangi bir temizlik solüsyonu, su veya nemli bez kullanmayın. Bağlantı noktalarını temizlemek için basınçlı hava kullanmadan önce ses kablosunun bağlantısını kesin.

Herhangi bir fiziksel hasar fark etmeniz durumunda bölgenizde bulunan onarım seçenekleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için Dell Teknik Destek ile iletişime geçin.

Hasar yoksa sonraki adıma geçin.

Başa dön

Basit bir yeniden başlatma işlemi ile birçok sorunu anında çözmek mümkün olabilir. Bilgisayarınızı yeniden başlatmak; belleği (RAM) temizlemek ve varsa başlatılmış hatalı işlem ya da hizmetleri kapatmak için etkili bir yoldur.

Bilgisayarınızı tekrar başlatmak bilgisayarda çalışan tüm uygulamaları veya yazılımları, görev çubuğunda çalışan uygulamaları ve arka planda çalışıyor olabilecek çeşitli uygulamalar tarafından başlatılan düzinelerce diğer hizmeti kapatır.

UYARI: Bilgisayarınızı yeniden başlatmadan önce açık web sayfalarını yer işaretlerinize eklediğinizden ve açık belgeleri, elektronik tabloları ya da diğer kaydedilmemiş işlerinizi kaydettiğinizden emin olun.

Başa dön

Standart kulaklık veya mikrofon

Çoğu analog mikrofon bağlantı noktası pembe renklidir ve kulaklığınızdaki veya mikrofonunuzdaki karşılık gelen pembe konnektöre aittir. Çoğu standart mikrofonlu kulaklık, dizüstü bilgisayarınızdaki tek ses konnektörü ile çalışacak şekilde tasarlanmıştır.

NOT: Ses bağlantı noktaları tüm bilgisayarlarda renk kodlu olmayabilir, mikrofonun doğru bağlantı noktasına takıldığından emin olmak için bilgisayarınızın Kullanıcı Kılavuzu'na göz atın.

Tek bir jakı olan mobil kulaklıklar, iki adet bölünmüş ses bağlantı noktasına (her hoparlör ve mikrofon için bir bağlantı noktası) sahip bir bilgisayarda çalışmaz.


USB kulaklık veya mikrofon

USB bağlantı noktalarını değiştirmeyi deneyin. USB hub kullanıyorsanız USB'yi atlayın ve USB kulaklığı veya mikrofonu doğrudan bilgisayarınızdaki USB bağlantı noktasına bağlayın.


Bluetooth kulaklık veya mikrofon

Bluetooth kulaklığın bilgisayarınızla eşleştirildiğinden ve bilgisayarda varsayılan kayıt aygıtı olarak seçildiğinden emin olun. Bu Dell Knowledge Base makalesindeki Bluetooth sorunlarını giderme bölümüne başvurun.

Başa dön

Varsayılan ses kayıt aygıtı, Windows'un sesi kaydetmek veya dinlemek için kullandığı aygıttır. Bilgisayarınıza mikrofon, Bluetooth kulaklık veya diğer mikrofon özellikli aygıtlar bağladığınızda varsayılan olarak hangi aygıtın kullanılacağını seçebilirsiniz. Windows; mikrofon bağlantı noktası, yerleşik mikrofon veya Bluetooth aracılığıyla ses kaydedebilir. Bilgisayarınızın kayıt yapabilmesi için doğru kayıt aygıtını seçmek ve ses düzeyi ayarlarını kontrol etmek önemlidir.

NOT: Yalnızca bir aygıt varsayılan mikrofon veya kayıt cihazı olarak ayarlanabilir.

Kayıt aygıtını varsayılan olarak ayarlama ve ses düzeyi ayarlarını kontrol etmek için:

  1. Bildirim alanındaki (sağ alt köşe) Ses simgesine sağ tıklayın ve Kayıt aygıtları öğesini seçin.
  2. Kayıt aygıtını seçin ve Varsayılan Olarak Ayarla öğesine tıklayın.
  3. Tamam öğesine tıklayın.
  4. Bildirim alanındaki Ses simgesine tıklayın ve ses düzeyini tercihinize göre ayarlayın.

Başa dön

Skype, Zoom, Microsoft Teams, Google Hangouts, Google Meet, Discord vb. sesli iletişim yazılımlarının hangi kayıt aygıtının veya mikrofonun varsayılan olarak kullanıldığını belirleyen kendi ses kontrolleri vardır.

Bu seçenek, genellikle uygulamanın ayarlar menüsünde bulunur. Ses ayarlarının konumu, uygulamalar arasında farklılık gösterebilir. Ses ayarlarına erişmek ve varsayılan mikrofonu seçmek ile ilgili daha fazla talimat için uygulama üreticilerinin web sitesine göz atın.

Windows 11 veya Windows 10 bilgisayarlarda mikrofonun doğru şekilde etkinleştirildiğinden emin olmak için aşağıdaki Dell Knowledge Base makalelerine göz atın.

Başa dön

Microsoft Windows'da birçok bilgisayar sorununu hızlıca tanımlamak ve otomatik olarak çözmek üzere tasarlanmış çeşitli sorun gidericiler bulunur. Windows Sorun Giderme, donanım sorunlarını onaramasa da bilgisayarınızda bir sorunla karşılaştığınızda başlamak için mükemmel bir yerdir. Windows Sorun Gidericiler; Windows 11, Windows 10, Windows 8 veya Windows 8.1 işletim sistemlerinde Denetim Masası'na yerleşiktir.

Windows 11 veya Windows 10'da Windows Sorun Gidericisi nasıl çalıştırılır?

  1. Başlangıç'a tıklayıp Ayarlar (dişli simgesi) öğesini seçin.
  2. Güncelleştirme ve Güvenlik öğesine tıklayın ve Sorun Giderme öğesini seçin.
  3. Ses Çalma ve ardından Sorun gidericiyi çalıştır öğesine tıklayın.
  4. Sorun giderme işlemini tamamlamak için ekrandaki talimatları izleyin.

Windows 8.1 veya 8'de Windows Sorun Gidericisi nasıl çalıştırılır?

  1. Başlangıç'a sağ tıklayın ve Denetim Masası'nı seçin.
  2. Sistem ve Güvenlik altında Sorunları bul ve düzelt öğesine tıklayın.
  3. Donanım ve Ses altında Ses kaydıyla ilgili sorunları gider öğesine tıklayın.
  4. Sorun giderme işlemini tamamlamak için ekrandaki talimatları izleyin.

Sorun devam ederse sonraki adıma geçin.

Başa dön

Bluetooth kulaklığınızı bilgisayarınızla eşleştirin. Bluetooth aygıtınızı ilk kez eşleştiriyorsanız aygıta özel eşleştirme talimatları için Bluetooth aygıtınızla ilgili ürün belgelerine bakın.

NOT: Eşleştirdikten sonra, Bluetooth kulaklığınız ve bilgisayarınız, Bluetooth açıkken iki aygıt da birbirinin kapsama alanındaysa genelde her zaman bağlanır. Bluetooth sinyalinin aralığı farklı Bluetooth aygıtlarında farklılık gösterebilir.
NOT: Bazı Bluetooth kulaklıkların eşleştirilmesi ve bağlanması için geçiş kodu gerekebilir; özel talimatlar için aygıtınızın Kullanıcı Kılavuzu'nu kontrol edin.

Donanım tanılama testi çalıştırmak, donanımla ilgili sorunları tespit etmenize yardımcı olabilir ve sorunun çözümüne yardımcı olacak sorun giderme adımlarını sağlayabilir. Dell bilgisayarınızda bir donanım sorunu yaşanıp yaşanmadığını belirlemek için öncelikle bilgisayarınızda bir donanım tanılama testi çalıştırmanız önerilir. Dell hem entegre hem de çevrimiçi tanılama imkanı sunar. Dell ePSA donanım tanılama testi, donanım aygıtlarının düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol eder.

Dell SupportAssist kullanarak donanım tanılama testini çalıştırma

Bilgisayarınız Windows'a önyükleme yapabiliyorsa ve aktif internet bağlantısı varsa SupportAssist'i kullanarak ses kartında donanım tanılama testi çalıştırın.

Dell Pre-boot System Assessment (Dell PSA) (Dell Önyükleme Öncesi Sistem Değerlendirmesi) veya Enhanced Pre-boot System Assessment (ePSA) (Gelişmiş Önyükleme Öncesi Sistem Değerlendirmesi) çalıştırma

Bilgisayarınız Windows'a önyükleme yapmıyorsa veya etkin bir internet bağlantısı yoksa tanılama testi çalıştırmak için aşağıdaki adımları izleyin.

  1. Bilgisayarı yeniden başlatın.
  2. Dell logosunda, Tek Seferlik Önyükleme Menüsü görünene kadar F12 tuşuna basın.
  3. Ok tuşlarını kullanarak Diagnostics (Tanılama) öğesini seçin ve Enter tuşuna basın.
  4. Tanılamayı tamamlamak için ekrandaki komutları izleyin ve komutları uygun bir şekilde yanıtlayın.
  5. Test başarılı bir şekilde sonuçlanırsa sonraki adıma geçin.
  6. Test başarısız olursa hata kodunu ve doğrulama kodunu not edin, ardından bölgenizde mevcut olan onarım seçenekleri için Dell Teknik Destek ile iletişime geçin.

YouTube'da ePSA Önyükleme Öncesi Sistem Değerlendirmesi (Resmi Dell Teknik Desteği)

Süre: 02:28
Mevcut olduğunda, bu video oynatıcıda Ayarlar veya CC simgesi kullanılarak açıklamalı alt yazı dili ayarları seçilebilir.

Donanım Taraması Gerçekleştirme - Dell SupportAssist

Süre: 02:11
Mevcut olduğunda, bu video oynatıcıda Ayarlar veya CC simgesi kullanılarak açıklamalı alt yazı dili ayarları seçilebilir.

Başa dön

Windows güncelleştirmeleri, Windows işletim sisteminizi birçok yönden destekleyebilir. Windows güncelleştirmeleri belirli sorunları çözebilir, kötü niyetli saldırılara karşı koruma sağlayabilir veya işletim sistemine yeni özellikler ekleyebilir.

Microsoft Windows 11, Windows 10 ve Windows 8 veya 8.1'de Windows Update güncelleştirmeleri nasıl yüklenir?

  1. Başlangıç'a sağ tıklayın ve Ayarlar'a tıklayın.
  2. Ayarlar panelinde Güncelleştirme ve Güvenlik'e tıklayın.
  3. Sol panelde Windows Update'i seçin.
  4. Sağ panelde Güncelleştirmeleri Denetle'ye tıklayın.
  5. Güncelleştirmeleri indirip yükledikten sonra bilgisayarı yeniden başlatın.

Sorun devam ederse sonraki adıma geçin.

Başa dön

Sistem Geri Yükleme, işletim sistemini korumak ve onarmak için tasarlanmış entegre bir Windows aracıdır. Bilgisayarınızla ilgili bir sorun olduğunda bilgisayarı fabrika ayarlarına geri yüklemeden önce Sistem Geri Yükleme kullanılmalıdır.

Microsoft Windows'da Sistem Geri Yükleme'yi kullanma hakkında bilgi edinin.

Sorun devam ederse sonraki adıma geçin.

Başa dön

USB bağlantı noktalarında yapılan tanılama testleri sorun olmadığını gösteriyorsa sorun, büyük olasılıkla bilgisayarınızda yüklü olan yazılım ile ilgilidir. Yukarıdaki sorun giderme adımları sorunu çözmezse son çare olarak bilgisayarınızı fabrika ayarlarına geri yüklemeyi deneyebilirsiniz.

Dell bilgisayarlar işletim sisteminizi yeniden yüklemek için ayrılmış küçük bir sabit disk alanıyla tasarlanmıştır. Bu yöntem bilgisayarınızı fabrika ayarlarına geri yüklemenin en kolay yoludur. Geri yükleme işlemiyle tüm kullanıcı verileri bilgisayardan silinir. Bu nedenle, söz konusu işlemi başlatmadan önce tüm dosyalarınızı yedeklediğinizden emin olun.

UYARI: Bilgisayarı fabrika varsayılan ayarlarına geri yüklemek veya işletim sistemini herhangi bir kurtarma medyası kullanarak yeniden yüklemek bilgisayarınızdaki tüm verileri siler. İşletim sistemini geri yüklemeden veya yeniden kurmadan önce belgeler, elektronik tablolar, görüntüler, videolar gibi önemli verileri yedeklediğinizden emin olun.

SupportAssist OS Recovery'yi Kullanarak Bilgisayarınızı Geri Yükleme sürecini öğrenin.

NOT: İşletim sistemini geri yükledikten veya yeniden yükledikten sonra en yeni aygıt sürücülerini Dell Drivers & Downloads (Sürücüler ve İndirmeler) web sitesinden indirip yüklemeniz önerilir.

Windows 11 veya Windows 10'da Sıfırlama İşlemi Gerçekleştirme

Süre: 01:36
Mevcut olduğunda, bu video oynatıcıda Ayarlar veya CC simgesi kullanılarak açıklamalı alt yazı dili ayarları seçilebilir.

Başa dön

Additional Information

Article Properties


Affected Product
Alienware, Inspiron, Legacy Desktop Models, OptiPlex, Vostro, XPS, G Series, G Series, Alienware, Inspiron, Latitude, Vostro, XPS, Legacy Laptop Models, Latitude Tablets, XPS Tablets, Fixed Workstations, Mobile Workstations , Dell Wired Headset – WH3024, Dell Pro Wired ANC Headset - WH5024, Dell Pro Wireless ANC Headset - WL5024 ...
Product

Legacy Desktop Models, OptiPlex, Vostro, XPS, Latitude, Vostro, XPS, Legacy Laptop Models, Latitude Tablets, XPS Tablets, Mobile Workstations

Last Published Date

01 Şub 2024

Version

24

Article Type

Solution