• Legg inn bestillinger raskt og enkelt
  • Vis bestillinger og spor forsendelsesstatus
  • Opprett og få tilgang til en liste over produktene dine
  • Administrer Dell EMC-områder, produkter og kontakter for produktnivå ved hjelp av virksomhetsadministrering.

Feilsøke problemer med viften

Sammendrag: Denne artikkelen inneholder informasjon om hvordan du feilsøker og løser problemer med viftestøy og overoppheting, samt andre vifterelaterte problemer på en Dell-datamaskin.

Det kan hende at denne artikkelen er oversatt automatisk. Hvis du har tilbakemeldinger angående kvaliteten, kan du gi oss beskjed ved hjelp av skjemaet nederst på denne siden.

Artikkelinnhold

Symptomer

Slik feilsøker du vifteproblemer

Varighet: 01:33
Når det er tilgjengelig, kan språkinnstillingene for teksting (undertekster) velges ved hjelp av Innstillinger eller CC-ikonet på denne videospilleren.

Overskuddsvarme kan forårsake at viftene kjører raskere og kontinuerlig, noe som potensielt kan skade interne komponenter og redusere ytelsen til datamaskinen. Datamaskinen kan inneholde én eller flere vifter for å holde de interne komponentene avkjølt. Under normale driftsforhold er det normalt at en datamaskin genererer en forholdsvis stor mengde varme og er varm å ta på, avhengig av bruken. Vifter som fortsetter å spinne raskt og lage unormal kraftig støy, kan indikere et problem.

Årsak

Vanlige årsaker til at viftene ikke fungerer, produserer unormal eller høy støy, eller overopphetes:

• Tilstoppede vifter eller lufteventiler
  • Oppsamling av støv i luftehull eller vifter
  • Utilstrekkelig ventilasjon
  • Fysisk skade
  • Utdatert BIOS eller utdaterte enhetsdrivere

Oppløsning

Utvid delene nedenfor hvis du vil ha mer informasjon, og følg fremgangsmåten for feilsøking.

Blokkerte luftventiler kan forårsake alvorlige ytelsesproblemer ved at luftstrømmen hindres. Dette kan føre til at prosessoren, systemminnet (RAM) og annen maskinvare overopphetes, som igjen kan forårsake en potensiell maskinvarefeil. Sterk varme kan også forårsake betydelig redusert ytelse, siden de fleste prosessorer automatisk reduserer hastigheten på prosessoren for å kompensere for varmerelaterte problemer. Hvis du merker at datamaskinviften kjører kontinuerlig og lager høy eller unormal støy, kan dette tyde på at datamaskinen ikke kjører så effektivt som mulig, og/eller har blokkerte lufteventiler.

Det er viktig å hindre at støv hoper seg opp i datamaskinen og å sørge for tilstrekkelig med ventilasjon for å redusere varme. Oppsamling av lo og støv forhindrer luftstrømmen rundt kjøleviftene og gjør at viften må jobbe hardere.

Dell-datamaskinen kan ha flere vifter for å holde de interne komponentene avkjølte:

• Stasjonære PC-er har mer enn én vifte – prosessorvifte (CPU), en vifte på det dedikerte eller separate skjermkortet (GPU), strømforsyningen (PSU) og én eller flere kabinettvifter (etui).
  • Bærbare datamaskiner kan også ha mer enn én vifte og kan variere mellom ulike modeller.
FORSIKTIG: Slå av datamaskinen og koble fra strømkabelen eller strømadapteren før du rengjør datamaskinen med trykkluft. Følg instruksjonene på siden av trykkluftbeholderen. Feil bruk av trykkluft kan skade datamaskinen.

FORSIKTIG: Ikke prøv å blåse bort støvet med munnen. Fuktighet kan forårsake uopprettelig skade på elektroniske og elektriske komponenter inni datamaskinen.

ADVARSEL: Strømforsyningsenheter (PSU) for stasjonære PC-er har også en vifte. Ikke forsøk å åpne strømforsyningen for å rengjøre viftene. Slå av datamaskinen, koble fra strømkablene og bruk trykkluft på boks til å fjerne støv eller rusk.
Rengjøre lufteventilene på Dell-maskinen
  1. Slå av datamaskinen.
  2. Sjekk lufteventilene på datamaskinen for støv og smuss. Lufteventilene kan være plassert på ulike steder, avhengig av datamaskinmodellen. Se dokumentasjonen til Dell-datamaskinen.
  3. Bruk en boks med komprimert luft for å fjerne støv og rusk fra lufteventiler, eventuelle støvfiltre og kjølevifteribber.
    FORSIKTIG: Det anbefales bare å bruke en boks med trykkluft. Ikke bruk støvsugere eller blåsere. Støvsugere og vifter forårsaker statisk elektrisitet og kan skade de elektroniske eller elektriske komponentene inni datamaskinen.
  4. For å forhindre problemer med overoppheting bør datamaskinen stå i oppreist stilling på en hard og solid overflate, med nok plass rundt lufteventilene.

Slik rengjør du lufteventiler

Varighet: 00:40
Når de er tilgjengelige, kan språkinnstillingene for teksting (undertekster) velges ved hjelp av Innstillinger eller CC-ikonet på denne videospilleren.

Tilbake til toppen

Tilstrekkelig ventilasjon er viktig for luftsirkulasjonen både utenfor og inni datamaskinen. Tilstrekkelig ventilasjon kan bidra til at datamaskinviftene yter effektivt og holder lenger. Du kan også vurdere å plassere datamaskinen i et kjøligere rom i huset eller på kontoret, noe som kan bidra til å hindre at datamaskinen blir overopphetet.

Retningslinjer for å sikre tilstrekkelig ventilasjon

1. Stasjonær PC – Plasser den stasjonære PC-en på et flatt og hardt underlag i stående posisjon. Sørg for tilstrekkelig klaring foran og bak datamaskinen (hvis datamaskinen har lufteventiler på bunnen eller sidene, må du sørge for tilstrekkelig klaring på alle sider).
  2. Bærbar PC – Plasser den bærbare PC-en på et flatt og hardt underlag der lufteventilene på bunnen og sidene ikke blokkeres.
FORSIKTIG: Hvis du plasserer en bærbar PC på en madrass eller andre myke overflater, blir lufteventilene blokkert. Hvis du etterlater den der en stund, kan det raskt føre til problemer med overoppheting.

For å fastsette om en Dell-maskinen har et maskinvareproblem, anbefales det at du først kjører en diagnostikktest for maskinvare på datamaskinen. Dell tilbyr både innebygd og nettbasert diagnostikk. Dell SupportAssist- eller ePSA-maskinvarediagnostikktest hjelper deg med å kontrollere om maskinvareenhetene fungerer som de skal.

Finn ut mer om hvordan du kjører en diagnostikktest før oppstart på en Dell-datamaskin.

Kjør diagnostikktesten før oppstart

1. Start Dell-maskinen på nytt.
  2. Når Dell-logoen vises, trykker du på F12 for å åpne menyen for engangsoppstart.
  3. Bruk piltastene for å velge Diagnostics (Diagnostikk), og trykk på Enter-tasten på tastaturet.
  4. Følg instruksjonene på skjermen, og angi de aktuelle svarene for å fullføre diagnostikktesten.
    Hvis testen ikke er vellykket, må du skrive ned feilkoden og valideringskoden.

Diagnostikk av systemanalyse for Dell før oppstart

Varighet: 00:30
Når de er tilgjengelige, kan språkinnstillingene for teksting (undertekster) velges ved hjelp av Innstillinger eller CC-ikonet på denne videospilleren.

Se følgende artikkel i Dells kunnskapsbase Referansetabell over ePSA, PSA-feilkoder og feilsøkingstrinn (2000-0NNN-serien) for informasjon om hvordan du finner feilkoden for å få mer hjelp.

Hvis Dell ePSA-diagnostikken og andre feilsøkingstrinn ikke har identifisert årsaken til vifteproblemet, anbefaler vi at du vurderer å kjøre en maskinvarekontroll med Dell SupportAssist. Dell SupportAssist-diagnostikktesten hjelper deg med å feilsøke et problem og få automatiske løsninger.

Slik kjører du Support Assist Scan hele PC-en

Varighet: 00:31
Når det er tilgjengelig, kan språkinnstillingene for teksting for hørselshemmede (undertekster) velges ved hjelp av Innstillinger eller CC-ikonet på denne videospilleren.

Tilbake til toppen

Dell Technologies anbefaler at du oppdaterer enhetsdriverne og BIOS som en del av den planlagte oppdateringssyklusen. Oppdateringer for enhetsdrivere og BIOS kan inneholde funksjonsforbedringer eller endringer som vil bidra til å holde systemprogramvaren oppdatert og kompatibel med andre datamaskinmoduler (maskinvare og programvare), samt gi økt stabilitet.

Det anbefales at du installerer følgende enhetsdrivere for å sikre optimal ytelse for viftene i datamaskinen.

• BIOS
  • Brikkesettdriver
  • Termisk brikkesettdriver
  • Skjermkortdriver (GPU)

Finn ut hvordan du laster ned og installerer Dell-driver.

Laste ned enhetsdrivere

Varighet: 02:07
Når det er tilgjengelig, kan språkinnstillingene for teksting (undertekster) velges ved hjelp av Innstillinger eller CC-ikonet på denne videospilleren.

Hvis du vil vite hvordan du laster ned og oppdaterer BIOS på en Dell-datamaskin, kan du se følgende kunnskapsartikkel fra Dell: Dell BIOS-oppdateringer.

Slik oppdaterer du Dell BIOS eller UEFI

Varighet: 03:47
Når det er tilgjengelig, kan språkinnstillinger for teksting for hørselshemmede (undertekster) velges ved hjelp av Innstillinger eller CC-ikonet på denne videospilleren.

Tilbake til toppen

Tilleggsinformasjon

Her er noen flere trinn som kan bidra til å forbedre ytelsen til viftene på datamaskinen.

Windows-oppdateringer kan støtte Windows-operativsystemet ditt på mange måter. Windows-oppdateringer kan løse spesifikke problemer, gi beskyttelse mot ondsinnede angrep eller til og med legge til nye funksjoner i operativsystemet.

Følg disse trinnene for å installere de nyeste oppdateringene i Windows 11, Windows 10 eller Windows 8 eller 8.1.

1. Høyreklikk på Start, og klikk på Innstillinger.
  2. I innstillingene klikker du på Oppdatering og sikkerhet.
  3. I panelet til venstre velger du Windows Update.
  4. Klikk på Se etter oppdateringer i ruten til høyre.
  5. Start datamaskinen på nytt når du har lastet ned og installert oppdateringene.

Tilbake til toppen

SupportAssist hjelper deg med å optimalisere datamaskinen ved å kjøre en rekke diagnostikktester for å identifisere endringer av filene og innstillingene i datamaskinen. Optimalisering av datamaskinen forbedrer hastighet, tilgjengelig lagringsplass og stabilitet ved å rengjøre midlertidige filer, justere datamaskinytelsen og optimalisere nettverket.

Rengjøring av filer

Rengjøring av filer hjelper deg å fjerne overflødige filer, midlertidige mapper og annet unødvendig rot fra datamaskinen.

1. Åpne SupportAssist og klikk på Optimaliser mitt system.
  2. Hjem-fanen, under Rengjør filer, klikker du Kjør nå.
    Etter at optimaliseringen er fullført, vises et 'Sjekk'-ikon og den siste datoen for optimaliseringen.
    MERK: Når optimaliseringen pågår, vises navnet på oppgaven som utføres nedenfor menylinjen. Prosent av optimalisering som er fullført vises også.
    Hvis du vil stoppe optimaliseringen, klikker du på Avbryt.
MERK: Hvis du avbryter optimaliseringen, blir de utførte endringene ikke reversert.

Justere datamaskinytelsen

Justering av datamaskinytelsen hjelper med å justere strøminnstillinger, register, og minnetilordning for å maksimere datamaskinens behandlingshastighet.

1. Åpne SupportAssist og klikk på Optimaliser mitt system.
  2. Hjem, under Juster ytelsen, klikk Kjør nå.
    Etter at optimaliseringen er fullført, vises et 'Sjekk'-ikon og den siste datoen for optimaliseringen.
    MERK: Når optimaliseringen pågår, vises navnet på oppgaven som utføres nedenfor menylinjen. Prosent av optimalisering som er fullført vises også.
    Hvis du vil stoppe optimaliseringen, klikker du på Avbryt.
MERK: Hvis du avbryter optimaliseringen, blir de utførte endringene ikke reversert.

Optimalisere nettverk

Optimalisering av nettverket hjelper deg med å sikre nettverkstilkobling og oppdaterer datamaskininnstillingene for å opprettholde et effektivt og pålitelig nettverk.

1. Åpne SupportAssist og klikk på Optimaliser mitt system.
  2. Hjem, under Optimalisere nettverk, klikker du Kjør nå.
    Etter at optimaliseringen er fullført, vises et 'Sjekk'-ikon og den siste datoen for optimaliseringen.
    MERK: Når optimaliseringen pågår, vises navnet på oppgaven som utføres nedenfor menylinjen. Prosent av optimalisering som er fullført vises også.
    Hvis du vil stoppe optimaliseringen, klikker du på Avbryt.
MERK: Hvis du avbryter optimaliseringen, blir de utførte endringene ikke reversert.

Optimere systemet ved hjelp av SupportAssist

Varighet: 00:32
Når det er tilgjengelig, kan språkinnstillingene for teksting for hørselshemmede (undertekster) velges ved hjelp av Innstillinger eller CC-ikonet på denne videospilleren.

Tilbake til toppen

Skadelig programvare (virus, spionprogrammer, trojanske hester osv.) kan forårsake at en datamaskinvifte kjører konstant grunnet overbelastning av prosessoren (CPU), som i sin tur fører til at viftene kjører konstant og raskt. Spionprogrammer og andre typer skadelig programvare er en vanlig årsak til mange datamaskinproblemer. Hvis du har en mistanke om at datamaskinen er infisert, er det en sjanse for at skadelig programvare kjører i bakgrunnen og gjør datamaskinen din tregere.

Det anbefales at du skanner datamaskinen med en antivirusapplikasjon eller en applikasjon som beskytter mot skadelig programvare. En Windows 10-datamaskin leveres med innebygd Windows Defender, som gir grunnleggende beskyttelse mot skadelig programvare. De fleste Dell-datamaskiner leveres også med grunnleggende antivirusprogramvare som er forhåndsinstallert, for eksempel McAfee, men som kan kreve et abonnement. Det er mange antivirus- eller anti-malware-programmer (gratis å bruke og abonnementsbasert) som du kan bruke, for eksempel McAfee, Norton, Kaspersky, Trend Micro. Bruk det installerte antivirusprogrammet eller programmet som beskytter mot skadelig programvare, til å kjøre en grundig skanning.

MERK: Du får ikke bedre beskyttelse av å installere flere antivirusprogrammer eller programmer som beskytter mot skadelig programvare. Det vil tvert imot gjøre at datamaskinen går tregere. Det anbefales at du installerer én antivirusapplikasjon eller én applikasjon for å å beskytte mot skadelig programvare og deretter oppdatere den regelmessig for å beskytte deg aktivt mot skadelig programvare.

Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se følgende artikkel i Dells kunnskapsbase Beskytt datamaskinen eller fjern virus, spionprogram eller annen skadelig programvare i Microsoft Windows .

Optimere systemet ved hjelp av SupportAssist

Varighet: 00:32
Når det er tilgjengelig, kan språkinnstillingene for teksting for hørselshemmede (undertekster) velges ved hjelp av Innstillinger eller CC-ikonet på denne videospilleren.

Tilbake til toppen

Mange programmer eller programvare kjører i bakgrunnen, i systemstatusfeltet (også kalt systemstatusfeltet). Disse programmene starter vanligvis under oppstart og kjører i bakgrunnen, men forblir skjult. Hvis du hindrer disse applikasjonene i å starte under oppstart, vil det ikke bare forbedre ytelsen til datamaskinen, men også bidra til at viftene kjører saktere ettersom det er mindre belastning på prosessoren (CPU).

ADVARSEL: Det anbefales at du ikke deaktiverer antivirusapplikasjoner eller applikasjoner som beskytter mot skadelig programvare under oppstart. Deaktivering av antivirusapplikasjoner eller applikasjoner som beskytter mot skadelig programvare, kan gjøre datamaskinen sårbar for infeksjon med skadelig programvare.

MERK: Du må være pålogget som bruker med administratorrettigheter på datamaskinen for å deaktivere oppstartsprogrammer.

Følg disse trinnene for å deaktivere oppstartsprogrammer i Windows 11, Windows 10 eller Windows 8.1 eller 8.

1. Lukk alle åpne vinduer.
  2. Trykk på CTRL + Shift + ESC på tastaturet samtidig.
  3. I vinduet Oppgavebehandling klikker du på fanen Oppstart.
  4. Velg programmet eller applikasjonen du vil hindre i å laste inn under oppstart.
  5. Høyreklikk og velg Deaktiver.
  6. Gjenta trinn 4 og 5 for alle programmene eller programmene du vil deaktivere fra lasting under oppstart.
  7. Start datamaskinen på nytt.

Tilbake til toppen

Hvordan fikse overoppheting på bærbare datamaskiner

Varighet: 03:06
Når det er tilgjengelig, kan språkinnstillingene for teksting (undertekster) velges ved hjelp av Innstillinger eller CC-ikonet på denne videospilleren.

Anbefalte artikler

Her er noen anbefalte artikler relatert til dette emnet som kan være av interesse for deg.

Støtte ved utløpt service Utløpt service? Ikke noe problem. Gå til nettstedet Dell.com/support, skriv inn service-ID-en din og se tilbudene våre.

MERK: Tilbudene er bare tilgjengelige for PC-kunder i USA, Canada, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Kina. Server og lagring er ikke aktuelt.

Artikkelegenskaper

Berørt produkt

Chromebox, Alienware, Inspiron, Legacy Desktop Models, OptiPlex, Vostro, XPS, G Series, Chromebook, G Series, Alienware, Inspiron, Latitude, Vostro, XPS, Legacy Laptop Models, Fixed Workstations, Mobile Workstations

Dato for siste publisering

14 mar. 2024