• Legg inn bestillinger raskt og enkelt
  • Vis bestillinger og spor forsendelsesstatus
  • Opprett og få tilgang til en liste over produktene dine
  • Administrer Dell EMC-områder, produkter og kontakter for produktnivå ved hjelp av virksomhetsadministrering.

Trinn for å rette opp feil på Windows-datamaskiner som ikke kan vekkes eller aktiveres fra avbrutt modus eller dvalemodus, men som kan slås på

Sammendrag: Følgende artikkel inneholder informasjon om flere feilsøkingstrinn for å løse problemer med hvilemodus, hvilemodus og dvalemodus på Windows-datamaskiner som slås på.

Det kan hende at denne artikkelen er oversatt automatisk. Hvis du har tilbakemeldinger angående kvaliteten, kan du gi oss beskjed ved hjelp av skjemaet nederst på denne siden.

Artikkelinnhold

Symptomer

Datamaskinen kommer ikke tilbake fra hvilemodus, vekking fra hvile- eller dvalemodus.

Hvis datamaskinen ikke slår seg på, kan du se: Løse problemer med ingen strøm, ingen POST, ingen oppstart eller ingen bilder på Dell-datamaskiner

Årsak

Følgende er en liste over årsaker til at denne atferden oppstår.

• BIOS-oppdatering nødvendig

• Utdaterte eller ødelagte brikkesett eller videodrivere

• Feil innstillinger for strømalternativer

• Gammel eller ødelagt hiberfil.sys filinformasjon

• Programvare eller applikasjoner som forårsaker atferd

• Korrupte Windows-systemfiler

Oppløsning

Innholdsfortegnelse:

1. Oversikt
  2. Oppdater BIOS og brikkesettet
  3. BIOS- og strømalternativerinnstillinger
  4. Oppdater skjermdriver
  5. Oppdater hiberfil.sys-filen
  6. Feilsøking av strøm i Windows
  7. Ren oppstart med Microsoft-konfigurasjonsverktøyet
  8. Opprette en ny brukerprofil
  9. Gjenopprette system
  10. Skanning for systemfilkontroll
  11. Installere operativsystem på nytt

Oversikt

Denne artikkelen inneholder feilsøkingstrinn for å løse problemer med Dell-datamaskiner som ikke kan aktiveres fra hvilemodus, dvalemodus eller avbrutt modus. Dette skyldes vanligvis feil strøminnstilling i BIOS og Windows eller en ødelagt driver.

Følgende feilsøkingstrinn bør gjøres i rekkefølgen ovenfra og ned.

Merk: Hvis datamaskinen sitter fast i hvile- eller dvalemodus, må det skje
en "Hard Shut Down" (trykk på strømknappen til datamaskinen slås av).Alt arbeid eller data som ikke er lagret før datamaskinen ble satt i hvile- eller dvalemodus, kan gå tapt i denne prosessen.

YouTube-video: Dvalemodus vekker ikke Windows 10 (offisiell teknisk støtte hos Dell) (3:03 – engelsk).

Oppdater BIOS og brikkesettet

Det første trinnet er å oppdatere BIOS og brikkesettdriveren.

Advarsel: Kontroller at BitLocker er avbrutt før oppdatering av BIOS på datamaskiner som har BitLocker aktivert. Hvis BitLocker ikke er deaktivert, vil ikke datamaskinen gjenkjenne BitLocker-nøkkelen neste gang du starter den på nytt. Det vises en melding om å angi gjenopprettingsnøkkelen for å fortsette, og dette skjer ved hver omstart.
Slik aktiverer eller deaktiverer du BitLocker med TPM i Windows

BIOS

1. Åpne en nettleser (Internet Explorer, Firefox, Chrome, så videre) og gå til Dell.com/Support.
  2. Skriv inn service-ID-en for systemet , eller bla til den spesifikke systemmodellen du har.
  3. Klikk på fanen Drivere og nedlastinger.
  4. Velg operativsystemet ditt i rullegardinmenyen (figur 1).
  5. Velg BIOS i rullegardinmenyen Kategori (figur 1).
  6. Klikk på den nyeste versjonen av BIOS (figur 1).
  7. Klikk på Last ned for å starte nedlastingsprosessen (Figur 1).
    Side for BIOS-nedlasting på Dell.com\Support
    Figur 1

8. Lagre filen på skrivebordet.
  9. Etter nedlasting kan du dobbeltklikke på ikonet på skrivebordet.
  10. Følg instruksjonene på skjermen for å fullføre installeringen. Datamaskinen startes på nytt, og BIOS-oppdateringen utføres.

brikkesett

1. Åpne en nettleser (Internet Explorer, Firefox, Chrome, så videre) og gå til Dell.com/Support.
  2. Skriv inn service-ID-en for systemet , eller bla til den spesifikke systemmodellen du har.
  3. Klikk på fanen Drivere og nedlastinger.
  4. Velg operativsystemet ditt i rullegardinmenyen (figur 2).
  5. Velg brikkesett i rullegardinmenyen Kategori (figur 2).
  6. Klikk på Intel-brikkesettenhet (figur 2).
  7. Klikk på Last ned for å starte nedlastingsprosessen (Figur 2).
    Side for brikkesettnedlasting på Dell.com\Support
    Figur 2

8. Klikk på Download (Last ned). Du kan bli vist en advarsel og få valget mellom å kjøre eller lagre filen.
  9. Klikk på Save (Lagre).
  10. Når Lagre som-vinduet vises, må du angi en mappe der du vil lagre filen som lastes ned, og deretter klikke på Lagre. Fremdriften til nedlastingen vises i et vindu.
  11. Kontroller at det ikke er merket av i avmerkingsboksen ved siden av «Lukk denne dialogboksen når nedlastingen er fullført». Når nedlastingen er fullført, klikker du på Kjør eller Tillat.
    Merk: Det kan hende at Brukerkontokontroll-vinduet vises. Hvis det gjør det, klikker du på Fortsett.
  12. Det vises et lite vindu med en Fortsett- og en Avslutt-knapp. Klikk på Fortsett.
  13. Klikk OK i vinduet Select the folder where you want to zip the files to (Velg mappen du vil pakke ut filene i).
  14. Hvis du får en melding med spørsmål om å opprette en mappe, klikker du på Ja. Hvis du får en melding med spørsmål om du vil overskrive mappen, klikker du på Ja til alt.
  15. I vinduet "Alle filer ble pakket ut" klikker du på OK.
  16. Et nytt vindu åpnes. Følg anvisningene for å fullføre installasjonen.

Når BIOS og brikkesettdriveren er oppdatert, bør datamaskinen testes for å se om problemet er løst.
Hvis problemet vedvarer, går du videre til neste trinn.

Tilbake til toppen

BIOS- og strømalternativerinnstillinger

Følgende innstillinger bør endres i BIOS og i Windows.

Merk: Hvis du bruker mus og tastatur, må du kontrollere at de er koblet direkte til datamaskinen eller dokkingstasjonen, og ikke en USB-hub.

BIOS:

1. Slå på datamaskinen, og trykk på F2-tasten når Dell-logoen vises for å åpne BIOS.
  2. I BIOS klikker du på plusstegnet til venstre for Strømstyring.
  3. Velg deretter USB Wake Support (Støtte for oppvåkning via USB), og merk av i boksen for å aktivere USB Wake Support (Støtte for oppvåkning via USB). Klikk på Apply (Bruk) nederst (Figur 3).
    Dell BIOS Power Management
    Figur 3

4. Alternativet Blokker hvilemodus (som også kan kalles Deep Sleep Control) er bare tilgjengelig på stasjonære datamaskiner, fjern det for å deaktivere det. Klikk på Apply (Bruk) nederst (Figur 4).
    Dell BIOS Power Management
    Figur 4

5. Avslutt BIOS.

Strømalternativer i Windows:

1. Søk etter og åpne "Strømalternativer" i Start-menyen.
  2. Klikk på "Velg hva av/på-knappen gjør" på venstre side i vinduet (figur 5).
    Strømalternativer i Windows
    Figur 5

3. Klikk på "Endre innstillinger som for øyeblikket er utilgjengelige" (figur 6).
  4. Under «Shutdown settings» kontrollerer du at det ikke er merket av for «Turn on fast startup» (figur 6).
    Systeminnstillinger i Windows
    Figur 6

Når BIOS og Windows-strømalternativene er endret, bør datamaskinen testes for å se om problemet er løst.
Hvis problemet vedvarer, går du videre til neste trinn.

Tilbake til toppen

Oppdater skjermdriver

Videodriveren bør være det neste elementet som oppdateres i feilsøkingsprosessen. Noen datamaskiner kan ha to skjermdrivere som må oppdateres, den integrerte Intel-driveren. Deretter den diskrete nVidia- eller AMD-diskret driveren som er basert på som ble bestilt med datamaskinen.

Skjermdriver

1. Åpne en nettleser (Internet Explorer, Firefox, Chrome, så videre) og gå til Dell.com/Support.
  2. Skriv inn service-ID-en for systemet , eller bla til den spesifikke systemmodellen du har.
  3. Klikk på fanen Drivere og nedlastinger.
  4. Velg operativsystemet ditt i rullegardinmenyen (figur 7).
  5. Velg Video i rullegardinmenyen Kategori (figur 7).
  6. Klikk på Intel HD-grafikk (figur 7).
    Merk: Du må også laste ned nVidia- eller AMD-driveren, avhengig av om et separat skjermkort ble bestilt sammen med datamaskinen.
  7. Klikk på Last ned for å starte nedlastingsprosessen (Figur 7).
    Side for videonedlasting på Dell.com\Support
    Figur 7

8. Klikk på Download (Last ned). Du kan bli vist en advarsel og få valget mellom å kjøre eller lagre filen.
  9. Klikk på Save (Lagre).
  10. Når Lagre som-vinduet vises, må du angi en mappe der du vil lagre filen som lastes ned, og deretter klikke på Lagre. Fremdriften til nedlastingen vises i et vindu.
  11. Kontroller at det ikke er merket av i avmerkingsboksen ved siden av «Lukk denne dialogboksen når nedlastingen er fullført». Når nedlastingen er fullført, klikker du på Kjør eller Tillat.
    Merk: Det kan hende at Brukerkontokontroll-vinduet vises. Hvis det gjør det, klikker du på Fortsett.
  12. Det vises et lite vindu med en Fortsett- og en Avslutt-knapp. Klikk på Fortsett.
  13. Klikk OK i vinduet Select the folder where you want to zip the files to (Velg mappen du vil pakke ut filene i).
  14. Hvis du får en melding med spørsmål om å opprette en mappe, klikker du på Ja. Hvis du får en melding med spørsmål om du vil overskrive mappen, klikker du på Ja til alt.
  15. I vinduet "Alle filer ble pakket ut" klikker du på OK.
  16. Et nytt vindu åpnes. Følg anvisningene for å fullføre installasjonen.

Når skjermdriveren er oppdatert, bør datamaskinen testes for å se om problemet er løst.
Hvis problemet vedvarer, går du videre til neste trinn.

Tilbake til toppen

Oppdater hiberfil.sys-filen

Oppdater hiberfil.sys-filen ved å bruke bryteren (deaktivere og aktivere). Dette tilbakestiller filen hvis den er ødelagt.

1. Du må kjøre dette fra en ledetekst med administratorrettigheter.
    For å åpne en i Windows 11, 10, 8.1 eller 8, høyreklikk Start-knappen og velg "Ledetekst (administrator)."
    Hvis du skal åpne en ledetekst i Windows 7 kan du søke i Start-menyen etter ledetekst, høyreklikke på den og velge Kjør som Administrator.
  2. Kopier og lim inn kommandoen i ledetekstvinduet:
    powercfg -h off
    Trykk deretter på Enter for å deaktivere (figur 8).
    Windows-ledetekst
    Figur 8
  3. Start datamaskinen på nytt, og gå til ledeteksten med administratorrettigheter igjen.
  4. Kopier og lim inn kommandoen i ledetekstvinduet:
    powercfg -h on
    Trykk deretter på Enter for å aktivere (figur 9).
    Windows-ledetekst
    Figur 9
  5. Start datamaskinen på nytt én gang til. Du bør starte hiberfil.sys på nytt.

Når hiberfil.sys-filen er oppdatert, bør datamaskinen testes for å se om problemet er løst.
Hvis problemet vedvarer, går du videre til neste trinn.

Tilbake til toppen

Feilsøking av strøm i Windows

Du kan kjøre Feilsøking for strøm i Windows for å justere datamaskinens strøminnstillinger. Feilsøking for strøm sjekker systeminnstillingene for tidsavbrudd, som bestemmer hvor lenge datamaskinens venter før den slår av skjermen eller går i hvilemodus.

Merk: Du kan spare strøm og forlenge levetiden til batteriet på den bærbare PC-en ved å justere disse innstillingene.

For å kjøre feilsøkingsverktøy for strøm i Windows følger du disse instruksjonene:

1. I Windows søker du etter og åpner Kontrollpanel.
  2. I Kontrollpanel-søkefeltet skriver du Feilsøking (Figur 10).
  3. Klikk på Feilsøking (figur 10).
    Kontrollpanel i Windows
    Figur 10

4. Under System og sikkerhet klikker du på Forbedre strømbruk (Figur 11).
    Feilsøking i Windows
    Figur 11

5. Klikk på Strøm for å kjøre feilsøkingsverktøyet (Figur 12).
    System og sikkerhet i Windows
    Figur 12

Et "Oppdage problemer" -vindu vises mens Windows oppdager og prøver å løse eventuelle problemer.

6. Når feilsøkingen er fullført, lukker du feilsøkingsverktøyet eller klikker på Utforsk flere alternativer hvis det er nødvendig.

Når Windows-strøminnstillingene er justert, bør datamaskinen testes for å se om problemet er løst.
Hvis problemet vedvarer, går du videre til neste trinn.

Tilbake til toppen

Ren oppstart med Microsoft-konfigurasjonsverktøyet

Hvis du vil utføre en ren oppstart ved hjelp av Microsoft-konfigurasjonsverktøyet på datamaskinen, utfører du følgende trinn:

1. Fra søkeboksen skriver du inn msconfig og trykker på Enter.
  2. Klikk på kategorien Oppstart. Klikk på Deaktiver alle og deretter på Bruk.
  3. Klikk på kategorien Tjenester. Merk av i boksen som sier Skjul alle Microsoft-tjenester, og klikk deretter på Deaktiver alle.
  4. Start systemet på nytt, og kontroller om problemet er løst.

Hvis problemet vedvarer, gjentar du trinnene ovenfor for å aktivere alle tjenester og oppstartselementer på nytt. Begynn med å se etter problemet i programmet, på driveren eller på enheten

Hvis problemet ikke er til stede, må du aktivere én og én tjeneste og ett og ett oppstartselement på nytt til du finner årsaken til problemet.

Denne prosedyren er svært viktig for å unngå å installere operativsystemet på nytt unødvendig. Denne prosessen er midlertidig og må se om et oppstartselement eller en oppstartstjeneste forårsaker problemet.

For å sette oppstartsprosessen tilbake til en normal oppstart i MSCONFIG.

1. Fra søkeboksen skriver du inn msconfig og trykker på Enter.
  2. Klikk på kategorien Generelt.
  3. Klikk på Normal oppstart.
  4. Klikk på OK.
  5. Klikk på Ja når du blir bedt om å starte datamaskinen på nytt.

Hvis problemet vedvarer etter testing, går du videre til neste trinn.

Tilbake til toppen

Opprette en ny brukerprofil

Hvis du vil legge til en ny bruker i Windows, må du kontrollere at du er logget på med en konto som har administratorrettigheter.

Windows 11

1. Velg Start > Innstillinger > kontoer > "Andre brukere."
  2. Klikk på "Legg til konto-knappen."
  3. Klikk på «Jeg har ikke påloggingsinformasjonen til denne personen».
  4. Klikk på "Legg til en bruker uten Microsoft-konto."
  5. Skriv inn brukernavnet i feltet "Hvem skal bruke denne PCen?"
    Hvis du vil bruke et passord, skriver du inn passordet i passordfeltene. Hvis du ikke vil ha et passord, lar du disse feltene stå tomme.
  6. Klikk på "Neste".

Windows 10

1. Velg Start-innstillinger >> Kontoer > "Familie og andre brukere."
  2. Under Andre brukere velger du Legg til noen andre på denne PC-en.
  3. Klikk på «Jeg har ikke påloggingsinformasjonen til denne personen».
  4. Klikk på "Legg til en bruker uten Microsoft-konto."
  5. Skriv inn brukernavnet i feltet "Hvem skal bruke denne PCen?"
    Hvis du vil bruke et passord, skriver du inn passordet i passordfeltene. Hvis du ikke vil ha et passord, lar du disse feltene stå tomme.
  6. Klikk på "Neste".

Windows 8 og 8.1

1. Sveip innover fra høyre kant av skjermen, trykk på Innstillinger og deretter på Endre PC-innstillinger.
  2. Klikk på Kontoer og deretter på Andre kontoer.
  3. Klikk på Legg til en konto, og klikk deretter Logg på uten en Microsoft-konto (anbefales ikke).
  4. Klikk på Lokal konto.
  5. Skriv inn et brukernavn for den nye kontoen.
  6. Hvis du vil at denne personen skal logge på med et passord, må du oppgi og bekrefte passordet, legge til et passordhint og deretter trykke på eller klikke på Neste.
    Klikk Finish Fullfør.

Windows 7

1. Klikk på Start-knappen.
  2. Klikk på menyalternativet Kontrollpanel.
  3. I kontrollpanelet Administrer kontoer.
  4. Klikk på Opprett en ny konto.
  5. På skjermbildet Opprett ny konto.
  6. I feltet Nytt kontonavn oppgir du navnet på den nye kontoen du vil opprette.
  7. For å gi kontoen full tilgang velger du kontotypen Administrator.

Dersom kontoen ikke er en administratorkonto, følger du instruksjonene nedenfor.

1. Bruk hurtigtasten Windows-tasten + I for å åpne Innstillinger-programmet.
  2. Klikk på Kontoer.
  3. Klikk på Familie og andre personer.
  4. Under Andre personer velger du brukerkontoen og klikker på Endre kontotype.
  5. Under Kontotype velger du Administrator fra rullegardinmenyen.
  6. Klikk på OK for å fullføre prosessen.

Du bør teste datamaskinen for å se om problemet oppstår i den nye kontoen. Hvis problemet ikke oppstår med den nye kontoen, ligger problemet i den opprinnelige kontoen.
Hvis problemet vedvarer i den gamle kontoen, går du videre til neste trinn.

Tilbake til toppen

Gjenopprette system

Hvis Systembeskyttelse er aktivert på datamaskinen, oppretter Windows automatisk et gjenopprettingspunkt hver gang du installerer nye Windows-oppdateringer.

Merk: Systemgjenoppretting sletter ingen av filene dine. Hvis du har installert programvare, oppdateringer eller drivere etter datoen du gjenoppretter datamaskinen til, må du kanskje installere disse på nytt.

Slik bruker du Systemgjenoppretting i Microsoft Windows

Når Systemgjenopprettingen er fullført, bør datamaskinen testes for å se om problemet er løst.
Hvis problemet vedvarer, eller hvis dette trinnet ble hoppet over, går du til neste trinn.

Tilbake til toppen

Skanning for systemfilkontroll

SFC-verktøyet (Systemfilkontroll) er innebygd i Windows og kan skanne Windows-datamaskinfilene for skade eller eventuelle andre endringer. Hvis en fil har blitt endret, erstatter den automatisk filen med riktig versjon.

Åpne en administratorledetekst. I Windows 8, 8.1, 10 eller 11 høyreklikker du på Windows-knappen og velger "Ledetekst (administrator)."
I Windows 7 kan du også søke i Start-menyen etter ledetekst, høyreklikke på den og velge Kjør som administrator.

Skriv inn følgende kommando i ledetekstvinduet:
sfc /scannow
Trykk på Enter for å kjøre en fullstendig systemskanning.

Når SFC-skanneren er ferdig, bør datamaskinen testes for å se om problemet er løst.
Hvis problemet vedvarer, eller hvis dette trinnet ble hoppet over, går du til neste trinn.

Tilbake til toppen

Installere operativsystem på nytt

Hvis problemet vedvarer etter at alle feilsøkingstrinnene (unntatt det valgfrie Connected Standby-trinnet) er utført, bør du installere operativsystemet på nytt.

Merk: Programmer og alle Data må sikkerhetskopieres.

Før du installerer operativsystemet på nytt, må du opprette gjenopprettingsmedier i Windows. Instruksjoner om hvordan du gjør dette med ditt Dell-system, finner du i følgende artikler.

Windows 11

Trinnvise instruksjoner for å installere Windows 11 på nytt finner du i følgende artikkel med tilgjengelige videoer.
Tilbakestille eller installere Windows 11 på nytt på Dell-datamaskinen

Windows 10

Du finner trinnvise instruksjoner for å installere Windows 10 på nytt i følgende artikkel med tilgjengelige videoer.
Gjenopprette Windows 10 eller installere det på nytt på en Dell-datamaskin

Windows 8 eller 8.1

Du finner trinnvise instruksjoner for å installere Windows 8/8.1 på nytt i følgende artikkel.
Veiledning for installering og oppgradering av Windows 8/8.1

Windows 7

Du finner trinnvise instruksjoner for å installere Windows 7 på nytt i følgende artikkel med tilgjengelige videoer.
Gjenopprette, tilbakestille til fabrikkinnstillinger eller installere Windows 7 på nytt på Dell-datamaskinen.

Tilbake til toppen

Tilleggsinformasjon

Anbefalte artikler

Her er noen anbefalte artikler relatert til dette emnet som kan være av interesse for deg.

Støtte ved utløpt service Utløpt service? Ikke noe problem. Gå til nettstedet Dell.com/support, skriv inn service-ID-en din, og se tilbudene våre.

MERK: Tilbudene er bare tilgjengelige for PC-kunder i USA, Canada, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Kina. Server og lagring er ikke aktuelt.

Berørt produkt

Desktops & All-in-Ones, Laptops, Workstations

Dato for siste publisering

15 apr. 2024