Tom in Madison
1 Nickel

Re: Dell SupportAssist 3.0.0.0 does not run

Jump to solution

Mary G: "Support Assist is an optional utility. If you don't want to use it, uninstall it."

The problem, Mary, is that people DO want to use SupportAssist.  

SupportAssist has been pre-installed on Dell desktops and laptops for years, and it is a useful program for keeping Dell computers up to date.  I don't supposed you've ever used it, but for those of us with multiple Dell computers to keep updated and tuned, it is almost essential.

Dell upgraded SupportAssist from Version 2.x to Version 3.0.0.0 in the last few days, Version 3.0.0.0 is defective, and it is up to Dell to provide a working version. 

It is counterproductive to tell users to uninstall the program because it doesn't work.  Instead, tell Dell to fix it.

Tom in Madison
1 Nickel

Re: Dell SupportAssist 3.0.0.0 does not run

Jump to solution

Mary G: "Instead of getting Dell utilities from MS Store, go to Dell Support to get it from Dell."

From reading the comments, it appears that the MS Store version of SupportAssist was upgraded from Version 2.x to Version 3.0.0.0 was  a few days ago.  The Dell-installed version (which I use on the computer I maintain) appears to have updated from Version 2.x to Version 3..0.0.0 last night, 5/31-6/1.  As least that is what I infer from working with SupportAssist both days.

Yesterday morning (May 31) I ran SupportAssist Version 2.x on 11 Dell computers at a museum where I provide technical support as a volunteer.  It all worked fine.

This morning (June 1) I ran Support Assist on five personal computers.  SupportAssist upgraded from Version 2.x to Version 3.0.0.0 and I encounter the problems everyone has reported.

So don't bother with uninstalling the MS Store version and installing the Dell version.  It won't make a difference.

Re: Dell SupportAssist 3.0.0.0 does not run

Jump to solution

@Tom in Madison wrote:
  
Behavior replicated on each of the following computers, so the problem is not device specific:
DELL XPS 8920 - WIN10PRO V1803 BUILD 17134.81
DELL LATITUDE 7280 - WIN10PRO V1803 BUILD 17134.81
DELL INSPIRON 3180 - WIN10HOME V1803 BUILD 17134.81
DELL INSPIRON 24-3455 WIN10HOME V1803 BUILD 17134.81
DELL INSPIRON 13-7353 WIN10HOME V1803 BUILD 17134.81
 
I also join the request.
My device is:
DELL VOSTRO 15-3568 WIN10HOME V1803 BULID 17131.81

Thanks.

 

0 Kudos
Tom in Madison
1 Nickel

Re: Dell SupportAssist 3.0.0.0 does not run

Jump to solution

For what it is worth, I called a few friends and had them replicate the problem, and it doesn't look like the issue is specific to Win10 V1803, either:

DELL LATITUDE 11-3180 WINH10PRO V1709 BUILD 16299.461
DELL XPS 8700 WIN10HOME V1709 BUILD 16299.461
DELL XPS 7100 WINH10HOME V1709 BUILD 16299.461
DELL OPTIPLEX 3010 WIN8.1PRO BUILD 9600

So the problem seems clearly to be a SupportAssist Version 3.0.0.0 issue.

Based on the CMD window that opens, my guess is that a line or two of WinSock code is **bleep** up in the SupportAssist 3.0.0.0 build.  If that is the case, it is an easy fix. 

Now that the problem has burst out of the MS Store App pocket into the Dell-installed support version, Dell will probably be inundated with support complaints in the next few days.  That should get the problem properly escalated.

Anonymous
Not applicable

Re: Dell SupportAssist 3.0.0.0 does not run

Jump to solution

and it's not an April Fool. This is for real

0 Kudos
TomShreds
1 Nickel

Re: Dell SupportAssist 3.0.0.0 does not run

Jump to solution

This would be interesting to get a fix some day! Why release an app if it's not even starting? SupportAssist 2 works very well and has been recently updated even for higher DPI displays. I don't see why there's 2 different version being maintained when the latest isn't even available on Dell's website. No deal breaker stuff IMO but still a bit weird hehe

Tom in Madison
1 Nickel

Re: Dell SupportAssist 3.0.0.0 does not run

Jump to solution
I think -- not sure, but think -- that Dell is pulling SupportAssist 3.0.0.0 at this time, and reverting to SupportAssist 2.2.0.253. 
 
Three of my computers (Inspiron 11-3180, Latitude 7280 and XPS 8920) were running 3.0.0.0 (and hung up at the CMD screen) earlier this morning and are now running 2.2.0.253 which is described (see Settings, AboutSupportAssist) as "Version [2.2.0.253] | You are running the latest version of SupportAssist." 
 
The reversion seems to have happened automatically on the Inspiron 3180, but it is also possible to force the "update" by uninstalling SupportAssist through the Control Panel and reinstalling using the old-version launcher (aulauncher.exe).  The new version launcher (SupportAssistInstaller.exe) currently available on the Dell support website, however, doesn't seem to do anything at all.
 
I have no idea whether Version 2.2.0.253 will try to auto-update to Version 3.0.0.0 if I run any of the optimizations, but it does open, close and reopen without updating. 
 
I hope that we will soon have a Dell Support representative give us some definitive instructions about how to resolve the issue.
Highlighted
B1tbull
2 Bronze

Re: Dell SupportAssist 3.0.0.0 does not run

Jump to solution

Same here on Dell XPS 8930.

Found out that Support Assist 3.0 got stuck on first and all subsequent runs, so uninstalled ( with Revo Uninstaller for good measure ), reinstalled using supportassistinstaller ( found on dell support ) and got version 2.2.0.253 back in working order.

Today version 3.0 appeared again alongside 2.2.0.253, but 3.0 was still stuck on startup, so I removed 3.0 rightclicking and selecting uninstall. Now only 2.2.0.253 remains and supportassistlauncher ( yet another installer ) says I am running the latest version.

All very strange , clarification from Dell Support would be highly appreciated.

AlexFerrari
1 Copper

Re: Dell SupportAssist 3.0.0.0 does not run

Jump to solution

experiencing exactly the same problem here...

0 Kudos
quadriflax
1 Nickel

Re: Dell SupportAssist 3.0.0.0 does not run

Jump to solution

Dell email support is telling me the latest SA version is 2.2.1, released 4 June. I just ran the SA installer and it tells me I'm up to date, but I'm only on 2.2.0.253.  I'm curious as to why this program seems to be so mixed up and why support can't give a straight answer. This is their own pre-installed software for updates and it's plagued with issues and inconsistent messaging from Dell. I'm not particularly happy that they're making it so difficult to keep things up to date.