Start a Conversation

Solved!

Go to Solution

1 Rookie

 • 

2 Posts

35

May 18th, 2024 20:46

Dell inspiron i7-7500u 5767 fan not working properly.

Hello, I have a problem with my laptop - dell inspiron 5767 i7-7500u and its cooling system. I've took my laptop for cleaning and checked it myself - it's clean and from just looking I haven't noticed any problems with connections, yet the fan doesn't spin. The weirdest thing of all is that when I use it, sometimes it just randomly starts spinning and goes back to normal. I've reasearched a lot but I never got an anwser. Also the guys that I took the laptop to said that it worked fine for them. It's just so random and I can't figure this out. ALSO, earlier I used to go to the dell site and do diagnostics to my fan and it worked, the test needed to check if the fans were able to spin so it just started them, but now for whatever reason I can't even start the test. Sorry for all that confusion. I haven't really checked if updating bios would work but I'm a bit scared, if nothing else can work I will do it, but I'd rather not. Thank you

10 Elder

 • 

23.6K Posts

May 19th, 2024 10:52

Since it's either the fan or the mainboard that's faulty -- and since the latter is probably not worth replacing on a system this old, replace the fan.

https://www.parts-people.com/index.php?action=category&id=141&subid=899&refine=fan

10 Elder

 • 

23.6K Posts

May 18th, 2024 20:58

The fan will only spin up when a temperature setpoint is reached.  And F12 a few times at powerup will bring up a menu that allows you to run the diagnostics, which will test the fan.

No, do not update firmware on a system that's not working 100%.

1 Rookie

 • 

2 Posts

19-05-2024 08:55 AM

@ejn63​ The thing is the pc can be at insane temperatures, but it can just start randomly when it's idle or smth, really. When I boot up the laptop it always displays diagnostics screen testing my fan, it doesnt start anyway. I tried doing diagnostics manually but it doesnt work. The error after the forced diagnostics is always 2000-0511. I've also disabled Intel SpeedStep but it doesn't change anything. I really don't want to change my hardware if possible, but it just might be that it's faulty. Is there anything else that can be done?

No Events found!

Top