• Lägg beställningar snabbt och enkelt
  • Visa beställningar och kontrollera leveransstatus
  • Skapa och kom åt en lista över dina produkter
  • Hantera dina webbplatser, produkter och kontakter på produktnivå från Dell EMC med hjälp av företagsadministration.

Batteri

Litiumjonbatterier är de vanligaste batterierna att använda i bärbara datorer och andra enheter. Batterier till bärbara Dell-datorer är specifikt utformade för varje bärbar Dell-dator. Se de föreslagna snabbstegen nedan om du upplever något av följande symptom.

VIKTIGT! Dell rekommenderar att du använder ett kompatibelt batteri som köpts från Dell och som är utformat för att fungera med din bärbara Dell-dator. Användning av ett batteri från tredje part eller ett batteri som inte är från Dell eller ett inkompatibelt batteri kan öka risken för brand eller explosion. Använd inte batterier som är avsedda för andra datorer i din Dell-dator.

OBS! Om du ser att batteriet sväller rekommenderar Dell att du slutar använda batteriet och ersätter det med ett auktoriserat Dell-batteri. Mer information finns i artikeln Information och vägledning om svullna batterier.

• Batteriet i den bärbara datorn laddas inte eller så slutar det laddas.
  • Nätadaptern är ansluten men batteriet laddas inte.
  • Batteriet känns inte igen av den bärbara datorn.
  • Batteriet laddas ur snabbt eller räcker inte länge.
  • Batteriladdningen slutar vid en viss procentandel.
  • Batteriindikatorlampan lyser inte, blinkar enligt ett visst mönster eller blinkar konstant.

Följ dessa snabba steg för att lösa problemet med batteriet.

Korrigering 1: Kontrollera om nätadaptern och strömporten på den bärbara datorn är skadade.

Om det finns skador på kablarna i växelströmsadaptern kan det orsaka kortslutning, vilket kan skada datorn eller få den att stängas av och göra att du inte kan ladda batteriet. Leta efter nötta kablar (bild 1), frilagda ledningstrådar (bild 2), hack i kabeln (bild 3) eller ett stift som är böjt eller trasigt (bild 4).

Mer information finns i Dells kunskapsbasartikel Identifiera nätadapterskador på Dell-system.

nött kabel

Bild 1: Exempel på en nött kabel på en nätadapter

frilagda ledningstrådar

Bild 2: Exempel på en frilagd ledningstråd på nätadapterkontakten

hack i kabeln

Bild 3: Exempel på hack i kabeln

böjt eller trasigt stift

Bild 4: Exempel på ett böjt eller trasigt stift inuti nätadapterkontakten

Korrigering 2: Kontrollera att nätadaptern fungerar korrekt.

Dells nätadaptrar har en LED-lampa som visar om nätadaptern får ström och är påslagen. LED-lampan kan finnas antingen på nätadaptern eller adapterkontakten (DC).

Om LED-lampan inte lyser utför du följande steg för att lösa problemet.

1. Dra ut nätadaptern från vägguttaget eller överspänningsskyddet.
  2. Dra ut DC-nätsladden från datorn.
  3. Dra ut nätsladden från nätadaptern och vänta i två minuter.
  4. Sätt tillbaka nätsladden i nätadaptern (se till att den är ordentligt inkopplad).
  5. Anslut nätsladden till ett nätuttag som du vet fungerar (inte i ett överspänningsskydd för det här testet).
  6. Kontrollera om LED-lampan tänds.

Mer information finns på vår Hjälp- och supportwebbplats för nätadaptern.

Korrigering 3: Se till att du använder rätt Dell-nätadapter för datorn.

Nätadaptern som medföljde datorn ger rätt spänning och ström för att fungera korrekt. Se till att du använder nätadaptern som levererades med datorn eller någon annan av samma modell.

Dell rekommenderar inte användning av inkompatibla nätadaptrar eller nätadaptrar från tredje part med bärbara Dell-datorer.

Korrigering 4: Testa med ett annat vägguttag.

Om det verkar ta längre tid än normalt att ladda datorns batteri kan det bero på en dålig anslutning.

Utför följande steg för att lösa problemet.

1. Dra ut nätadaptern från vägguttaget eller överspänningsskyddet.
  2. Anslut nätsladden till ett annat nätuttag som du vet fungerar (inte i ett överspänningsskydd för det här testet).

OBS! När det skiljer sig mellan laddningar kan det bero på att överspänningsskyddet eller något annat stör kontakten med nätuttaget.

Korrigering 5: Anslut DC-nätsladden direkt till den bärbara datorn.

Dålig anslutning kan även orsakas av dockningsstationen, om du använder en sådan.

Anslut DC-nätsladden direkt till den bärbara datorn och hoppa över dockningsstationen för att se om batteriet laddas snabbare och datorn fungerar bättre.

Korrigering 6: Ladda batteriet när den bärbara datorn är avstängd.

Flera inställningar i operativsystemet, t.ex. inställningar för strömhantering och drivrutiner, kan påverka batteriets prestanda.

Korrigering 7: Kontrollera batteriets hälsostatus.

Om du kontrollerar batteriets hälsostatus ser du om batteriet fungerar korrekt och det går även att se om ett åldrande batteri behöver bytas ut.

I Dells kunskapsbasartikel Kontrollera batteristatus på bärbara Dell-datorer beskrivs förloppet stegvis.

Information om hur du förbättrar batteriets prestanda finns i Dells kunskapsbasartikel Förbättra prestanda för ett batteri till en bärbar Dell-dator.

Korrigering 8: Optimera din Dell-dator med hjälp av SupportAssist-programmet.

Det här programmet säkerställer att datorn har de senaste uppdateringarna av Dell-drivrutinerna och BIOS och kontrollerar inställningarna för att se till att datorn är effektiv och tillförlitlig.

1. Håll Windows-tangenten intryckt och tryck sedan på Q-tangenten.
  2. Ange SupportAssist i sökrutan.
  3. Välj SupportAssist (program) i resultatlistan i bild 5.
  4. OBS! Om SupportAssist inte visas i sökresultaten går du till sidan SupportAssist for Home PCs för att ladda ner och installera SupportAssist.

Sökresultat i SupportAssist

Bild 5: Sökresultat för SupportAssist

5. Klicka på Starta nu för att köra testerna, Bild 6.
  6. OBS! Du kan trycka eller klicka på nedåtpilen och sedan köra det enskilda testet. Dell rekommenderar att du kör ett fullständigt datortest.

Huvudskärmen i SupportAssist

Bild 6: Huvudskärmen i SupportAssist

7. SupportAssist kör testerna ett i taget och ger resultat och förslag på åtgärder.

Korrigering 9: Kör batteridiagnostik.

Genom att köra diagnostik för batteriet kan du se till att batteriet och hårdvaran som stöder det fungerar korrekt.

Om du vill köra diagnostiken går du till sidan SupportAssists test av batteriets hårdvara (testet startar automatiskt).

Kontakta Dells tekniska support om testet misslyckas.

Om inte snabbåtgärderna räcker för att lösa problemet finns det mer detaljerad information i avsnittet Andra resurser. Du kan även söka efter innehåll som är relaterat till problemet genom att använda sökfältet högst upp på den här sidan.

Videoresurser

Check Your Laptop Battery Health

The article explains how to tell if your laptop battery needs to be replaced. Symptoms include a shorter battery life, sudden shutdowns, and abrupt drops in charge level. To check battery health, enter the BIOS or use diagnostic tools. If the battery is swollen, stop using the laptop and allow it to drain fully before attempting to remove the battery. For more information, visit Dell Support If you believe your battery needs to be replaced, contact technical support.
How to Utilize power saving features to extend battery life

This video provides tips to extend battery life, including using power-saving features, selecting the balanced power plan, lowering screen brightness, turning off keyboard backlight, cleaning system air vents and fans, removing USB devices, and closing programs when not in use.
How to maximize battery life

To maximize your laptop's battery life, reduce the screen brightness, turn off Wi-Fi and Bluetooth, close unused applications, and use the Windows Power Troubleshooter to find and fix problems. Also, turn off keyboard back-lighting to save power.

Andra resurser

Så här felsöker du batteriproblem för bärbara Dell-datorer
Läs om hur du felsöker och åtgärdar problem med batteriet på en bärbar Dell-dator. Hitta information om hur du använder, underhåller och felsöker problem med batteriet på en bärbar Dell-dator.
Så här kontrollerar du bärbara Dell-datorers batteritillstånd
Ta reda på hur du kontrollerar batteritillstånd på en bärbar Dell-dator. Hitta information om olika metoder för att kontrollera batteritillståndet på en bärbar Dell-dator.
Information och vägledning om svullna batterier
Litiumjonpolymerbatterier är placerade i en flexibel påse med flera lager som ibland av olika anledningar kan svälla upp.
Batteri för bärbar Dell-dator – vanliga frågor och svar
Hitta information om installation, underhåll och utökad batteritid. Förhållningsregler för batterier till bärbara Dell-datorer.