• Lägg beställningar snabbt och enkelt
  • Visa beställningar och kontrollera leveransstatus
  • Skapa och kom åt en lista över dina produkter

Seriekoppla skärmar för en konfiguration med flera skärmar

Seriekoppling innebär att man ansluter flera bildskärmar i en serie med hjälp av en videokabel från en bildskärm till en annan, istället för att ansluta varje enskild bildskärm direkt till datorn.

Med DisplayPort, USB-C med alternativt DisplayPort-läge eller Thunderbolt-seriekoppling kan du dra nytta av flexibiliteten med att ha flera bildskärmar och samtidigt hålla antalet kablar till ett minimum. Du kan duplicera antalet bildskärmar eller utöka bildskärmarna till att vara för en annan uppgift eller ett annat program.

Två Dell-skärmar som är anslutna till en bärbar dator med seriekoppling

Det finns tre typer av portar som kan användas för att seriekoppla bildskärmar – DisplayPort med Multi-Stream Transport (MST), USB-C med alternativt DisplayPort-läge och Thunderbolt Multi-Stream Transport (MST).

OBS! Seriekoppling stöds inte via HDMI eller med en USB-C-port som inte har stöd för alternativt DisplayPort-läge eller Thunderbolt (version 3 eller senare).

Titta på den här videon för mer information om seriekoppling av bildskärmar

Titta på vår videoguide om seriekoppling av bildskärmar.

Vad behöver jag för att seriekoppla flera Dell-bildskärmar?

• En dator med DisplayPort (version 1.2 eller senare), USB-C med alternativt DisplayPort-läge eller Thunderbolt (version 3 eller senare).
  • Dell-bildskärm med DisplayPort (version 1.2 eller senare med Multi-Stream Transport), USB-C med alternativt DisplayPort-läge eller Thunderbolt (version 3 eller senare).
    OBS! DisplayPort 1.2 MST stöds på utvalda Dell-bildskärmar. Se Dell-skärmens användarhandbok för att kontrollera om bildskärmen stöder DisplayPort (version 1.2 eller senare med MST), USB-C med alternativt DisplayPort-läge eller Thunderbolt (version 3 eller senare).
  • Installera de senaste drivrutinerna för video- eller grafikkortet på din dator.

Hur konfigurerar du flera skärmar med seriekoppling?

Två Dell-bildskärmar seriekopplade med DisplayPort-kabeln och ansluter till en bärbar dator med USB-C

Steg 1 – Anslut din primära skärm

• Anslut datorn till den primära skärmen (skärm 1). Anslut först skärmen med högst upplösning för att maximera skärmkvaliteten.
  • OBS! På vissa äldre Dell-bildskärmar måste du aktivera MST-funktionen för att konfigurera bildskärmen i en seriekoppling. Anvisningarna om hur du navigerar i menyn på Dell-skärmen kan variera. I Dell-skärmens användarhandbok finns stegvisa anvisningar.

Steg 2 – Lägg till en andra skärm

• Anslut den primära skärmen (skärm 1) till den andra skärmen (skärm 2).

Steg 3 – Lägg till fler skärmar

• Anslut varje efterföljande skärm till föregående skärm.
  • Om du vill seriekoppla fler än två skärmar finns mer information om faktorerna som påverkar seriekopplingen nedan.

Steg 4 – Konfigurera skärminställningar

• När du har anslutit skärmarna kan du behöva justera skärminställningarna. Gå till datorns skärminställningar för att ordna skärmarna och välja om du vill spegla eller utöka skrivbordet.
    • I Windows går du till Start > Inställningar > System > Bildskärm.
      Skärminställningar för Windows
    • I macOS går du till Apple-menyn > Systeminställningar > Bildskärmar (från sidofältet).
      Skärminställningar för macOS
    • I Ubuntu går du till Inställningar och väljer sedan Skärmar.
      Skärminställning för Ubuntu
  • Dra och släpp skärmarna för att sortera dem i önskad ordning. Välj om du vill spegla (klona) eller utöka skrivbordet och justera skärmupplösningen efter dina önskemål.

Visningslägen som stöds i Windows och macOS

Dator, utgångWindowsApple macOS
DisplayPortUtökat läge eller dubbleringslägeEndast dubbleringsläge
USB-C med alternativt DisplayPort-lägeUtökat läge eller dubbleringslägeEndast dubbleringsläge
ThunderboltUtökat läge eller dubbleringslägeUtökat läge stöds endast med M1 Pro, M1 Max, M1 Ultra, M2 Pro, M2 Max, M2 Ultra, M3 Pro eller M3 Max.

Matris för seriekopplingsanslutning

Dator, utgångSkärm 1, ingångSkärm 1, utgångSkärm 2**, ingång
DisplayPortDisplayPort, inDisplayPort, utDisplayPort, in
DisplayPortDisplayPort, inThunderbolt (nedströms)USB-C med alternativt DP-läge (uppströms) eller Thunderbolt (uppströms)
USB-C med alternativt DP-lägeUSB-C (uppströms) eller Thunderbolt (uppströms)DisplayPort, utDisplayPort, in
USB-C med alternativt DP-lägeUSB-C (uppströms) eller Thunderbolt (uppströms)Thunderbolt (nedströms)USB-C med alternativt DP-läge (uppströms) eller Thunderbolt (uppströms)
ThunderboltThunderbolt (uppströms)DisplayPort, utDisplayPort, in
ThunderboltThunderbolt (uppströms)Thunderbolt (nedströms)USB-C med alternativt DP-läge (uppströms) eller Thunderbolt (uppströms)

Om du vill använda USB uppströms för datakommunikation mellan datorn och skärmarna kontrollerar du att anslutningen mellan datorn och skärmen är USB-C med alternativt DisplayPort-läge eller Thunderbolt. Alternativt ansluter du USB-enheten direkt till datorn.

Med macOS-enheter beror antalet externa skärmar som du kan använda samtidigt på vilken Mac-modell, upplösning och uppdateringsfrekvens du har för varje skärm. Mer information finns på Apples officiella webbplats.

Faktorer som påverkar seriekoppling

Antalet skärmar som du kan lägga till i seriekopplingen och skärmkvaliteten beror på flera faktorer.

Grafikkortets kapacitet

• Ett integrerat grafikkort är lämpligt för vanliga kontorsprogram, surfning och grundläggande spel-, bild- och videoprogram.
  • Ett diskret grafikkort krävs för att hantera grafik, bilder, videor, program och spel som är mer komplexa.
  • Hur många skärmar du kan seriekoppla beror på om du har ett integrerat eller diskret grafikkort.

Operativsystemets kapacitet

• Med macOS kan du endast seriekoppla skärmar via Thunderbolt.
  • Den primära skärmen måste vara ansluten till MacBook-datorn via Thunderbolt och den primära skärmen måste ha en Thunderbolt-utgång.
  • En aktiv Thunderbolt-kabel måste användas.

In- och utgångar på datorn och skärmen

• Olika utgångar har olika bandbredd och tekniska begränsningar som påverkar det totala antalet skärmar som kan seriekopplas.
  • Datorns utgång måste stämma överens med skärmens ingång för optimal prestanda.
  • DSC (Display Stream Compression) är en praktiskt taget förlustfri videokomprimeringsalgoritm som ökar antalet skärmar (och upplösningen) som kan seriekopplas eller anslutas via en dockningsstation. I dokumentationen till den primära skärmen finns tekniska specifikationer för in- eller utgångarna för seriekoppling.

Upplösning och uppdateringsfrekvenser

• Högre upplösning eller uppdateringsfrekvenser kräver mer bandbredd, vilket i sin tur minskar antalet skärmar som kan anslutas.

Färgdjup

• Färgdjupet representerar det maximala antalet färger som kan visas på skärmen. Färg med större djup kräver mer bandbredd, vilket begränsar det totala antalet skärmar som kan seriekopplas.

Bildskärmskablar

• Se till att du använder kablar med rätt specifikation som motsvarar datorns och skärmens I/O-portar. Om du till exempel ansluter en bärbar dator med DP 1.4-port (HBR3) och en skärm med DP 1.4 måste videokabeln vara DP 1.4.
  • Videokablarna som medföljer skärmen är vanligtvis samma version som skärmens in- och utgångar.

Data- eller videoprioritering

• Användare kan välja att prioritera datahastighet för USB-portarna eller bandbredd för videosignalen för att ansluta fler skärmar i seriekopplingen med högre upplösning eller uppdateringsfrekvens.

Felsökningstips

Om du stöter på problem under installationsprocessen kan du följa felsökningsstegen nedan:

1. Kontrollera kabelanslutningarna: Kontrollera att skärmkablarna är ordentligt anslutna.
  2. Uppdatera grafikdrivrutiner: Kontrollera att drivrutinerna för grafikkortet (GPU) är uppdaterade.
  3. Begränsningar för grafikkort: Kontrollera att grafikkortet har stöd för det antal skärmar som du ansluter. Se faktorerna som påverkar seriekoppling.
  4. Starta om: Starta om datorn och skärmarna.

Vanliga frågor och svar

Låt oss hjälpa dig med några vanliga frågor om att seriekoppla Dell-bildskärmar.

Hur många skärmar kan jag seriekoppla?

• Skärmtekniker som DisplayPort, USB-C med alternativt DisplayPort-läge och Thunderbolt har alla stöd för olika videobandbredd. Antalet bildskärmar som stöds i kedjan kan variera för olika typer av anslutningar.
  • Se faktorerna som påverkar seriekoppling ovan.

Har alla Dell-skärmar stöd för seriekoppling?

• Nej. Endast utvalda Dell-skärmar har stöd för seriekoppling. Kontrollera skärmens specifikationer för att bekräfta kompatibiliteten.

Kan jag använda olika skärmvarumärken i en seriekoppling?

• Vi rekommenderar att du använder skärmar från samma tillverkare för optimal kompatibilitet och prestanda.

Hur konfigurerar jag bildskärmarna i utökat läge?

• För utökat visningsläge krävs det att funktionerna för DisplayPort Multi-Stream Transport (MST) är aktiverade. Den här funktionen är som standard inte aktiverad på Dell-bildskärmar. När du har aktiverat MST på bildskärmen kan du ställa in skärmen på utökat läge i Windows. Läs om hur du konfigurerar flera skärmar i Windows 11 och Windows 10.

Bör alla skärmar i seriekopplingen ha stöd för DisplayPort 1.2 Multi-Stream Transport (MST)?

• Nej. Endast den primära skärmen måste ha stöd för DisplayPort (version 1.2 eller senare med Multi-Stream Transport). De andra skärmarna i serien behöver inte ha stöd för DisplayPort (version 1.2 eller högre med Multi-Stream Transport).

Kan jag seriekoppla två eller fler skärmar med HDMI?

• Nej, seriekopplingskonfiguration stöds inte via HDMI.
  • Seriekopplingskonfiguration stöds via DisplayPort (version 1.2 eller senare med Multi-Stream Transport), USB-C med alternativt DP-läge eller Thunderbolt (version 3 eller senare).

Kan jag seriekoppla två skärmar med USB-C?

• Seriekoppling stöds inte enbart via USB-C. Seriekoppling stöds dock om USB-C-porten på datorn har stöd för alternativt DisplayPort-läge (DP) eller Thunderbolt (version 3 eller senare). I Dell-skärmens användarhandbok finns information om vilka portar som är kompatibla med vilka typer av funktioner.

Varför visas inte min andra skärm?

• Kontrollera kabelanslutningarna och se till att den andra skärmen är ordentligt ansluten till den primära skärmen. Kontrollera att den primära skärmen har den högsta upplösningen.

Kan jag seriekoppla flera skärmar till min dator?

• Ja, du kan ansluta flera skärmar till din dator med seriekoppling.
  • Se till att din bärbara dator har en DisplayPort-utgångsport (version 1.2 eller senare), USB-C med alternativt DP-läge eller Thunderbolt-utgångsport (version 3 eller senare).

Kan jag ansluta en macOS-enhet till Dell-skärmar med seriekoppling?

• macOS-enheter har endast stöd för seriekoppling i utökat läge via Thunderbolt. macOS-enheter har inte stöd för seriekoppling med HDMI.
  • Du kan endast ansluta en extern skärm till en Mac-enhet med M1- eller M2-kretsarna. Mer information om hur du ansluter olika Mac-modeller till externa skärmar finns på Apple-webbplatsen.

Kommer seriekoppling att tillhandahålla ström till bildskärmarna?

• Nej, DisplayPort kan inte tillhandahålla ström. Du måste ha en separat strömkabel för varje enskild bildskärm.

Varför fungerar inte konfigurationen av seriekopplingen?

• Här är några saker som du måste kontrollera först.
    • Se till att bildskärmarna har stöd för Multi-Stream Transport (MST). Äldre skärmar har inte alltid stöd för MST och din bildskärm kanske inte är kompatibel med seriekoppling.
    • Se till att du använder kablar av hög kvalitet. Seriekoppling stöds endast på DisplayPort (version 1.2 eller senare med MST), USB-C med alternativt DP-läge eller Thunderbolt (version 3 eller senare). HDMI har inte stöd för seriekoppling.
    • Uppdatera video- eller grafikdrivrutinerna på datorn. Inaktuella eller skadade videodrivrutiner kan orsaka skärmproblem.
    • Om du använder för många bildskärmar i serien kan det orsaka skärmproblem. Vissa datorer har endast stöd för upp till två eller tre bildskärmar. Om du använder skärmen på din bärbara dator och två bildskärmar kanske du går över gränsen om du ansluter en tredje bildskärm i serien. Koppla bort en av bildskärmarna eller inaktivera skärmen på din bärbara dator för att få den tredje bildskärmen att fungera korrekt.
    • Se avsnittet Faktorer som påverkar seriekoppling.