Siirry pääsisältöön
  • Tee tilauksia nopeasti ja helposti
  • Tarkastele tilauksia ja seuraa lähetyksen tilaa
  • Luo tuoteluettelo ja käytä sitä
  • Hallitse Dell EMC-sivustoja, tuotteita ja tuote-tason yhteystietoja yrityksen hallinnan avulla.

Haittaohjelmatartuntojen poistaminen Dell-tietokoneesta

Yhteenveto: Tässä artikkelissa on yleinen opas haittaohjelmien poistamiseen Dell-tietokoneesta. Suurin osa vaiheista ei kuulu takuusi piiriin, ja suoritat ne omalla vastuullasi.

Tämä artikkeli on saatettu kääntää automaattisesti. Jos sinulla on palautetta sen laadusta, ilmoita siitä meille käyttämällä tämän sivun alareunassa olevaa lomaketta.

Artikkelin sisältö


Ohjeet

Sisällysluettelo

  1. Lyhyt kuvaus haittaohjelmista ja takuutuesta
  2. Aloittaminen
  3. Ohjelmiston tarkistaminen
  4. Päästä eroon haittaohjelmista
  5. Uuden tartunnan estäminen

Lyhyt kuvaus haittaohjelmista ja takuutuesta

Haittaohjelma on nimi, jolla kutsumme kaikkia tietokoneesi haittaohjelmia. Joitakin haittaohjelmatyyppejä voidaan kutsua viruksiksi. Nämä ovat itsestään replikoituvia koodinpätkiä, jotka lisäävät itsensä muihin ohjelmiin. Haittaohjelmat jaetaan yleensä seuraaviin tyyppeihin:

  • Rootkit: Kun olet tietokoneellasi, rootkit sallii luvattomien käyttäjien käyttää tietokoneesi juuritiedostoa. Huomaat vain suorituskyvyn laskun.
  • Spyware: Tämä haittaohjelma vakoilee sinua, mutta se pyrkii kaappaamaan henkilökohtaiset tietosi. Tämä sisältää pankkitoiminnan, selaustiedot ja salasanasi.
  • Näppäinpainallusten tallentajat: Tämän tyyppinen haittaohjelma seuraa jokaista näppäinpainallustasi tiedostossa. Tätä tiedostoa käytetään luvattoman pääsyn saamiseksi eri tileillesi.
  • Troijalaisia: Tämä on lyhenne sanoista Troijan hevonen. Se näkyy yleensä laillisena ohjelmistona, jotta saat sinut asentamaan sen tietokoneellesi. Kun se on asennettu, se alkaa toimia haitallisessa tarkoituksessa tietokoneellasi.
  • Ransomware: Tämä ohjelmisto ottaa tietokoneesi ja tiedostosi haltuunsa ja estää sinua pääsemästä niihin. He haluavat sinun maksavan heille maksun tietokoneesi vapauttamisesta.
  • Matoja: Tämän tyyppinen ohjelmisto replikoi itsensä verkossasi muihin tietokoneisiin. Niitä käytetään kaistanleveyden kuluttamiseen ja verkkojen hyökkäämiseen.
  • Adware: Tämä asentaa ei-toivotut mukautetut mainokset tietokoneellesi. Ne voivat nopeasti aiheuttaa ärsytystä ja suorituskykyongelmia tietokoneellasi.

Vuosittain raportoidaan useita haittaohjelmaversioita ja -tyyppejä. Joka vuosi on vaikeampaa päästä eroon niistä tietokoneeltasi käyttämättä poikkeuksellisia toimenpiteitä.

Tämä opas toimii useimpien näiden infektioiden poistamiseksi.

Huomautus: Päätät käyttää näitä tietoja omalla vastuullasi, sillä haittaohjelmien poistaminen ei oikeuta ProSupportiin. Tiedot toimitetaan SELLAISENAAN.

Takuumme kattavat tehdaspalautuksen tai puhtaan käyttöjärjestelmän asennuksen tietokoneille. Se palauttaa taatusti tietokoneesi Delliltä toimitustapaan. ProSupport-takuu kattaa käyttöjärjestelmän uudelleenasennuksen opastamisen.

Seuraavissa osissa luetelluissa tietämyskannan artikkeleissa käydään läpi uudelleenasennusvaiheet.

Kun tartunta on tietokoneellasi, se näyttää erilaisia suojausvaroituksia. Hälytykset, jotka on muotoiltu siten, että luulet, että tietokoneesi on saanut tartunnan tai siinä on muita tietoturvaongelmia. Näitä hälytyksiä ovat esimerkiksi seuraavat:

Haittaohjelmien tunkeutuminen!

Hyökkäyksen kohteeksi on havaittu laitteen herkkiä alueita. (Esimerkki: Vakoiluohjelmistohyökkäys tai virustartunta on mahdollinen.) Estä lisävahingot tai yksityiset tietosi varastetaan. Tee vakoiluohjelmien torjuntatarkistus nyt. Klikkaa tästä aloittaaksesi.

Salamyhkäinen tunkeutuminen!

Infektio havaitaan taustalla. (Esimerkki: Vakoiluohjelmat ja haitalliset ohjelmistot hyökkäävät tietokoneeseesi.) Poista tartunta turvallisesti, suorita tietoturvatarkistus ja poisto nyt.

Nämä turvahälytykset ovat väärennettyjä, ja ne tulisi jättää huomiotta. Haittaohjelma kaappaa verkkoselaimesi niin, että sinulle näytetään suojausvaroitus aina, kun siirryt verkkosivustolle. Tämä hälytys ilmoittaa, että vierailemasi sivu on tietoturvariski, vaikka se on täysin vaaraton.

Tämä haittaohjelma luotiin ainoana tarkoituksena pelotella sinut käyttämään luottokorttiasi. Älä osta mitään tähän infektioon liittyvää. Jos olet jo tehnyt niin, ota yhteyttä luottokorttiyhtiöösi ja lopeta veloitukset. Ilmoita, että ohjelma on tietokonetartunta ja huijaus ja että sillä on tietosi.


Aloittaminen

  1. Irrota tietokone internetistä ja sammuta se, kunnes olet valmis poistamaan haittaohjelman.

    Ajattele sitä kaiken viestinnän katkaisemisena ja potilaan asettamisena keskeytettyyn tilaan.

  2. Kun olet valmis aloittamaan, käynnistä tietokone vikasietotilaan. Vikasietotilassa käynnistetään vain tärkeimmät ohjelmat ja palvelut. Jos haittaohjelma on määritetty käynnistymään Windowsin käynnistyessä, käynnistäminen vikasietotilaan estää sen.

    Käynnistä Windowsin vikasietotilaan noudattamalla alla olevia käyttöjärjestelmääsi vastaavia ohjeita. Käynnistyksen lisäasetusten valikko avautuu. Valitse Vikasietotila ja verkkoyhteydet ja paina Enter-näppäintä.

Sinut tuodaan alla olevan sivun kaltaiseen valikkoon:

Windows Advanced Options Menu
Please select an option:

      Safe Mode
      Safe Mode with Networking
      Safe Mode with Command Prompt

      Enable Boot Logging
      Enable VGA Mode
      Last Known Good Configuration (your most recent settings that worked)
      Directory Services Restore Mode (Windows domain controllers only)
      Debugging Mode
      Disable automatic restart on system failure

      Start Windows Normally
      Reboot

Use the up and down arrow keys to move the highlight to your choice.

Jos havaitset, että tietokoneesi toimii nopeammin vikasietotilassa, se voi olla merkki siitä, että tietokoneessasi on haittaohjelmatartunta. Vaihtoehtoisesti se voi tarkoittaa, että sinulla on paljon laillisia ohjelmia, jotka käynnistyvät Windowsilla.

  1. Poista väliaikaiset tiedostot , ennen kuin aloitat muita vaiheita. Tämä voi nopeuttaa virustarkistusta, mutta se tyhjentää ladatut virustiedostot ja vähentää skannerien tarkistettavia tietoja. Voit tehdä tämän Levyn uudelleenjärjestäminen -apuohjelman tai Internet-asetusvalikon kautta.


Ohjelmiston tarkistaminen

  1. Joskus tarkistuksen tekeminen riittää poistamaan useimmat haittaohjelmat. Sinulla on todennäköisesti virustorjuntaohjelma aktiivinen tietokoneellasi. Käytä tähän tarkistukseen toista skanneria.

Jos nykyinen virustorjuntaohjelmasi ei pysäyttänyt alkuperäistä tartuntaa, et voi odottaa sen löytävän sitä nyt.

Huomautus: Mikään virustorjuntaohjelma ei pysty havaitsemaan 100 prosenttia miljoonista haittaohjelmatyypeistä ja -muunnoksista.

Virustorjuntaa on kahta päätyyppiä:

Reaaliaikaiset virustorjuntaohjelmat
Ne etsivät haittaohjelmia koko ajan.
Tarvittaessa käytettävät tarkistusohjelmat
Ne etsivät haittaohjelmia, kun käynnistät ohjelman manuaalisesti ja teet tarkistuksen.
Huomautus: Käytä tietokoneessa vain yhtä reaaliaikaista virustorjuntaohjelmaa. Voit kuitenkin säilyttää muutaman on-demand-skannerin tallennettuna, jotta voit suorittaa tarkistuksia useilla ohjelmilla. (Tarkista, että reaaliaikainen virustorjuntasovelluksesi ei poimi skannereita tartunnaksi. Jos näin on, tallenna skannerit tietokoneen tallennusvälineestä.)

Lisätietoja integroiduista Microsoftin haittaohjelmatyökaluista on seuraavissa artikkeleissa: Windowsin kattavat suojaustiedot
  1. Paras tapa toimia on käyttää ensin on-demand-skanneria ja sitten seurata reaaliaikaisen virustorjuntaohjelman täydellistä tarkistusta. Saatavilla on useita maksuttomia ja tehokkaita tarvittaessa käytettäviä tarkistusohjelmia. Meillä on muutamia, jotka tunnemme ja joita olemme käyttäneet joissakin aiemmissa oppaissamme. Voit käyttää näitä ohjelmia tai käyttää ohjelmia, jotka ovat sinulle tutumpia tai mukavampia. Nämä ohjelmat eivät ole Delliltä, ja käytät niitä omalla vastuullasi. Alla on lueteltu muutamia esimerkkejä:


Päästä eroon haittaohjelmista

Käytän tässä esimerkissä Malwarebytesiä. Voit käyttää toista sovellusta, joka suorittaa saman asian, mutta se on sovellus, jonka tunnen parhaiten. Voit ladata sovelluksen alla olevasta linkistä ja asentaa sen. Tätä varten sinun on muodostettava Internet-yhteys uudelleen. Kun lataus on valmis, katkaise Internet-yhteys uudelleen. Jos et pääse Internetiin tai et voi ladata Malwarebytesiä tietokoneellesi? Lataa se toiseen tietokoneeseen ja tallenna se USB-muistitikulle, CD- tai DVD-levylle ja siirrä se tartunnan saaneeseen tietokoneeseen.

  1. Suorita asennus läpi ja seuraa ohjattua InstallShield-toimintoa. Malwarebytes tarkistaa päivitykset ja käynnistää sitten käyttöliittymän (UI).

Huomautus: Jos se ilmoittaa, että tietokanta on vanhentunut, lataa päivitykset valitsemalla Kyllä ja valitse sitten OK , kun näyttöön tulee kehote, että niiden asennus on onnistunut.

Pidä oletustarkistusvaihtoehto - Suorita nopea skannaus ja napsauta Skannaa-painiketta.

Malwarebytes Anti-Malware -sovellus

(Kuva 1 : Malwarebytes Anti-Malware -sovellus)

Sovellus tarjoaa täyden skannauksen, mutta suosittelen, että suoritat ensin pikatarkistuksen. Tietokoneen teknisistä tiedoista riippuen pikatarkistus voi kestää 5–20 minuuttia. Koko tarkistus kestää kuitenkin jopa 60 minuuttia tai enemmän. Voit nähdä, kuinka monta tiedostoa tai objektia ohjelmisto on jo skannattu. Se näyttää, kuinka monta tiedostoa se on tunnistanut joko haittaohjelmiksi tai haittaohjelmien tartuttamiksi.

  1. Mitä teet, jos Malwarebytes katoaa skannauksen aloittamisen jälkeen eikä avaudu uudelleen? Infektio voi olla vakavampi ja estää skanneria toimimasta. On olemassa tapoja kiertää tämä, jos tiedät infektion tyypin. Saattaa kuitenkin olla parempi asentaa Windows uudelleen tiedostojen varmuuskopioinnin jälkeen, koska se voi olla nopeampaa, helpompaa ja taatusti ratkaista tartunnan. (Kaikki tallentamasi tiedostot voivat aiheuttaa uudelleentartunnan.)

  2. Jos Malwarebytesin pikatarkistus ei ilmoita, että mitään ei löydy, se näyttää tekstitiedoston skannaustuloksineen. Jos luulet edelleen, että tietokoneesi on saattanut hankkia haittaohjelmia? Harkitse täydellisen tarkistuksen suorittamista Malwarebytesillä ja voit kokeilla muita skannereita - kuten yhtä muuta yllä olevassa osiossa. Jos Malwarebytes löytää tartunnan, se näyttää varoitusruudun. Voit tarkastella epäilyttäviä tiedostoja napsauttamalla Tarkistustulokset-painiketta . Se valitsee automaattisesti ne, jotka ovat vaarallisia poistettavaksi. Jos haluat poistaa muitakin havaittuja tiedostoja, valitse ne. Klikkaa Poista valitut -painiketta päästäksesi eroon valituista tiedostoista.

Tarkistusraportti ja tartunnan saaneet tiedostot

(Kuva 2 Tarkistusraportti ja tartuntaluettelo)

  1. Poista infektiot. Malwarebytes avaa lokitiedoston, jossa näkyvät tarkistus- ja poistotulokset. Varmista, että virustorjuntaohjelma on poistanut jokaisen kohteen. Malwarebytes saattaa myös kehottaa käynnistämään tietokoneen uudelleen poistoprosessin viimeistelemiseksi. Käynnistä tietokone uudelleen, jos sitä pyydetään.

  2. Jos ongelmat jatkuvat pikatarkistuksen jälkeenkin ja se on löytänyt ja poistanut ei-toivottuja tiedostoja? Noudata yllä olevia neuvoja ja suorita täydellinen skannaus Malwarebytesillä tai jollakin muulla aiemmin mainitulla skannerilla. Jos haittaohjelma näyttää kadonneen, suorita täydellinen tarkistus reaaliaikaisella virustorjuntaohjelmalla vahvistaaksesi tuloksen.

  3. Jos et pysty poistamaan haittaohjelmaa tai jos Windows ei toimi oikein, saatat joutua asentamaan Windowsin uudelleen. Katso alla olevasta linkistä juuri sinun tilanteeseesi sopiva opas:


Uuden tartunnan estäminen

Voit minimoida toistuvan tartunnan riskin varmistamalla, että tietokoneellasi on käynnissä reaaliaikainen virustorjuntaohjelma. Varmista, että se pysyy ajan tasalla uusimmilla virusmäärityksillä. Jos et halua käyttää rahaa maksulliseen palveluun, käytettävissä on useita ilmaisia sovelluksia.

  1. Asenna perinteinen virustorjuntaohjelmisto.

  2. Tarkista aina huolellisesti kaikki verkkotilisi, kuten verkkopankki, selainsähköposti, sähköposti ja yhteisöpalvelut. Etsi epäilyttävää toimintaa ja vaihda salasanasi, et voi kertoa, mitä tietoja haittaohjelma on saattanut välittää.

  3. Jos käytät tiedostojen automaattista varmuuskopiointia. Tarkista varmuuskopion virustarkistukset varmistaaksesi, että se ei varmuuskopioinut myös tartuntaa. Jos virustarkistukset eivät ole mahdollisia (online-varmuuskopiot), poista vanhat varmuuskopiot ja tallenna uudet versiot.

  4. Päivitä ohjelmistosi. Varmista, että päivität niitä usein. Jos saat viestejä tästä etkä ole varma niiden pätevyydestä? Ota aina yhteyttä kyseiseen yritykseen ja pyydä heiltä tukea asian selvittämiseksi.

Alkuun

Lisätietoja

Secure Dell -kuvakeKatso yleisiä tietoja ja ohjeita tietokoneen ja datan suojaamiseksi Tietoturva ja virustorjunta - sivultamme.

Artikkelin ominaisuudet


Tuote, johon asia vaikuttaa

Desktops & All-in-Ones, Laptops, Inspiron, Latitude, Vostro, XPS, Legacy Laptop Models, Fixed Workstations

Edellinen julkaisupäivä

16 huhtik. 2024

Versio

10

Artikkelin tyyppi

How To