Data Domain: Migawki i zachowanie przy replikacji MTree | Często zadawane pytania

Podsumowanie: Ten artykuł zawiera odpowiedzi na często zadawane pytania dotyczące zachowania migawek w kontekście replikacji MTree w systemach Dell EMC Data Domain.

Ten artykuł dotyczy Ten artykuł nie dotyczy Ten artykuł nie jest powiązany z żadnym konkretnym produktem. Nie wszystkie wersje produktu zostały zidentyfikowane w tym artykule.

Instrukcje

 

DOTYCZY:

  • Wszystkie systemy Data Domain

  • Wszystkie obsługiwane wersje DDOS

Ten artykuł zawiera odpowiedzi na często zadawane pytania dotyczące zachowania migawek w kontekście replikacji MTree w systemach Dell EMC Data Domain. 

Aby uzyskać bardziej szczegółowe wyjaśnienie, jak działa replikacja MTree, zobacz: Data Domain — Jak działa replikacja MTree


  1. Pytanie: Czy można dostroić częstotliwość migawek generowanych przez system, aby wyzwalać częstą replikację MTree?
    Odpowiedź: Nie. System automatycznie tworzy migawki, gdy nie jest wykonywana żadna replikacja i opóźnienie replikacji przekracza 15 minut. Tego interwału nie można skonfigurować. 
  2. Pytanie: Ile migawek można utworzyć na dowolnym MTree?
    Odpowiedź: Każdy obiekt MTree obsługuje maksymalnie 750 migawek. Obejmuje to wszystkie migawki utworzone przez użytkownika oraz kilka migawek wygenerowanych przez system na potrzeby replikacji MTree. Po skonfigurowaniu replikacji MTree, w źródle i w miejscu docelowym zawsze będą znajdować się maksymalnie dwa migawki generowane przez system.
  3. Pytanie: Jeśli MTree ma już 750 migawek, to czy replikacja MTree przestanie działać?
    Odpowiedź: Nie. Replikacja MTree będzie w stanie utworzyć niezbędne migawki do replikacji danych bez wpływu na istniejące migawki w MTree. Jednak po osiągnięciu limitu 750 migawek nie można utworzyć nowych migawek generowanych przez użytkownika bez uprzedniego usunięcia niektórych migawek wygenerowanych przez użytkownika.
  4. Pytanie: Jeśli mam MTree z migawkami utworzonymi przez użytkownika, a następnie skonfiguruję replikację MTree, czy istniejące migawki w MTree zostaną zreplikowane do miejsca docelowego?
    Odpowiedź: Po zainicjowaniu replikacji MTree wszystkie istniejące migawki są replikowane w kolejności ze źródła do miejsca docelowego. Inicjalizacja replikacji MTree powoduje utworzenie wygenerowanej przez system migawki na źródłowym MTree, która jest również replikowana do miejsca docelowego. Po zakończeniu replikacji tej wygenerowanej przez system migawki do miejsca docelowego proces inicjowania zostaje zakończony.
  5. Pytanie: Czy mogę wyświetlić migawki wygenerowane przez system?
    Odpowiedź: Tak, lista migawek dla obiektów MTree zawiera migawki wygenerowane przez system wraz z migawkami utworzonymi przez użytkownika. Migawki wygenerowane przez system mają format REPL-MTREE-AUTO-<ROK>-<MIESIĄC>-<DZIEŃ>-<GODZ.>-<MIN>-<SEK>.
  6. Pytanie: Czy użytkownik musi wyczyścić migawki wygenerowane przez system?
    Odpowiedź: Nie, czyszczeniem migawek wygenerowanych przez system zajmuje się replikacja MTree.
  7. Pytanie: Czy migawki generowane przez system zajmują miejsce do momentu uruchomienia czyszczenia?
    Odpowiedź: Tak, migawki wygenerowane przez system są usuwane, ale skojarzone z nimi miejsce nie jest odzyskiwane do momentu uruchomienia GC.
  8. Pytanie: Czy replikacja MTree usuwa migawki utworzone przez użytkownika?
    Odpowiedź: Replikacja MTree usuwa tylko migawki wygenerowane przez system, identyfikowane przez format użyty do nadania im nazw (REPL-MTREE-AUTO-<ROK>-<MIESIĄC>-<DZIEŃ>-<GODZ.>-<MIN>-<SEK>). Jeśli migawka utworzona przez użytkownika ma taki sam format jak migawka wygenerowana przez system (niezalecane), migawka zostanie usunięta przez replikację MTree.
  9. Pytanie: Czy replikacja MTree tworzy migawki generowane przez system w źródle, gdy docelowa usługa Data Domain jest nieosiągalna?
    Odpowiedź: Replikacja MTree tworzy migawki wygenerowane przez system, gdy żadna migawka nie jest replikowana (lub znajduje się w kolejce replikacji), a opóźnienie replikacji wynosi ponad 15 minut. Dlatego nawet jeśli replikacja zostanie przerwana na wiele godzin, replikacja MTree ma maksymalnie dwie migawki wygenerowane przez system w obiekcie MTree.
  10. Pytanie: Jaka jest maksymalna liczba migawek generowanych przez system, które są tworzone na każdym MTree?
    Odpowiedź: W każdej chwili w MTree dostępne są maksymalnie dwie migawki wygenerowane przez system.
    W źródłowym MTree mogą znajdować się dwie migawki wygenerowane przez system. Jedna migawka, która jest replikowana, i druga, która jest poprzednią migawką (istnieje zarówno w źródle, jak i w obiekcie docelowym). Gdy najnowsza migawka zostanie całkowicie zreplikowana i będzie dostępna w miejscu docelowym, poprzednia migawka zostanie usunięta z listy zarówno w źródle, jak i w miejscu docelowym.
  11. Pytanie: Czy mogę utworzyć migawki w źródle i miejscu docelowym kontekstu replikacji MTree?
    Odpowiedź: W przypadku kontekstu replikacji MTree, docelowy obiekt MTree jest tylko do odczytu i nie jest możliwe utworzenie migawek na tym MTree tylko do odczytu.
    Replikacja MTree jest przeznaczona do automatycznej replikacji migawek utworzonych w źródle do miejsca docelowego. Po zreplikowaniu migawki do miejsca docelowego okres przechowywania migawki można skonfigurować bez wpływu na okres przechowywania ustawiony w źródle.
  12. Pytanie: Czy replikacja MTree replikuje okres przechowywania migawki do obiektu docelowego?
    Odpowiedź: Począwszy od DD OS 5.1 i nowszych, okres przechowywania migawki MTree nie jest replikowany do miejsca docelowego. Zamiast tego wszystkie migawki w miejscu docelowym mają domyślny okres przechowywania wynoszący 1 rok.
    Po zreplikowaniu migawki do miejsca docelowego użytkownik może zmienić okres przechowywania na odpowiednią wartość.
  13. Pytanie: Czy można skonfigurować oddzielne okresy przechowywania w źródle i obiekcie docelowym?
    Odpowiedź: W systemie DD OS w wersji 5.1 i nowszych użytkownik może określić okres przechowywania migawki w miejscu źródłowym. Domyślny okres przechowywania wszystkich migawek w docelowym MTree wynosi 1 rok. Użytkownik może w dowolnym momencie samodzielnie zmodyfikować okres przechowywania migawki w miejscu docelowym.
  14. Pytanie: Czy migawki MTree wygasają jednocześnie w miejscu źródłowym i docelowym kontekstu replikacji MTree?
    Odpowiedź: Istnieją dwa typy migawek powiązanych z replikacją MTree:
      Migawki utworzone przez użytkownika
      Migawki wygenerowane przez system
    Migawki wygenerowane przez system są jednocześnie usuwane ze źródła i miejsca docelowego. Lista migawek wyświetla 1 rok przechowywania migawki wygenerowanej przez system w miejscu docelowym, ale migawka zostanie usunięta, gdy nie będzie już potrzebna (nowa migawka została zreplikowana do miejsca docelowego).
    Migawka utworzona przez użytkownika ma niezależny czas wygaśnięcia w źródle i obiekcie docelowym. Można go zobaczyć, wyświetlając listę migawek w źródle i miejscu docelowym.
  15. Pytanie: Migawki wygenerowane przez system pokazują okres przechowywania w miejscu docelowym wynoszący 1 rok. Czy to oznacza, że ta migawka jest przechowywana w miejscu docelowym przez 1 rok?
    Odpowiedź: Nie, migawki wygenerowane przez system są automatycznie usuwane, gdy nie są już potrzebne, kiedy nowa migawka została zreplikowana do miejsca docelowego. Zmiana okresu przechowywania tych migawek nie wymaga żadnej ręcznej interwencji.
  16. Pytanie: Dlaczego do nazw replikowanych migawek MTree są dołączone cyfry?
    Odpowiedź: W przypadku utworzenia migawki MTree, a następnie zreplikowania jej do innego systemu Data Domain, zauważysz, że nazwa ma dołączone podkreślenie i cyfry. Nazwa migawki w źródle otrzymuje identyfikator migawki dołączony do nazwy.  Wynika to z faktu, że źródło może mieć inny czas przechowywania niż miejsce docelowe.  Na przykład: Jeśli użytkownik utworzy migawkę o nazwie MtreeTest1 w źródle, a następnie zostanie ona zreplikowana i zachowana w miejscu docelowym.  Załóżmy teraz, że użytkownik później usuwa migawkę MtreeTest1 w źródle i ponownie tworzy nową migawkę o nazwie MtreeTest1.  Jeśli migawka docelowa miała dłuższy czas przechowywania niż źródłowa, nowa nazwa migawki podczas replikacji kolidowałaby z docelową migawką MtreeTest1.  Aby zapobiec takiemu nieoczekiwanemu zachowaniu, identyfikator migawki jest dołączany do nazwy migawki docelowej, co zapobiega prawdopodobieństwu utworzenia nieoczekiwanej kolizji. 

Dodatkowe informacje

Produkty, których dotyczy problem

Data Domain

Produkty

Data Domain
Właściwości artykułu
Numer artykułu: 000010902
Typ artykułu: How To
Ostatnia modyfikacja: 05 lis 2025
Wersja:  6
Znajdź odpowiedzi na swoje pytania u innych użytkowników produktów Dell
Usługi pomocy technicznej
Sprawdź, czy Twoje urządzenie jest objęte usługą pomocy technicznej.