Installera Ubuntu Linux på en Dell-dator

Den här artikeln innehåller information om hur du installerar operativsystemet Ubuntu Linux på din Dell-dator.

Innehållsförteckning:

1. Behöver du installera Ubuntu på din Dell-dator?
  2. Saker att känna till och kontrollera innan du påbörjar en installation
  3. Konfigurera Ubuntu-installationen
  4. Installera Ubuntu på ditt system
  5. Konfigurera Ubuntu-installationen
  6. Installation slutförd

Behöver du installera Ubuntu på din Dell-dator?

Om du behöver installera Ubuntu på din Dell-dator finns det några saker du måste bestämma och ha innan du fortsätter med guiden nedan.

Obs! Om du installerar ett annat operativsystem än det som levererades med ditt system gör du det på egen risk. Dell kan inte garantera att maskinvaran är kompatibel och vi kanske inte kan ge support för systemet med den konfigurationen.

Var medveten om att Dell inte levererar majoriteten av drivrutinerna för Ubuntu eftersom alla nödvändiga drivrutiner levereras tillsammans som en del av operativsystemets installationsmedia. Vi rekommenderar därför att du kontrollerar att ditt system är kompatibelt med installationsmediaversionen från Canonical.

Har du kontrollerat att din systemtyp är certifierad av Canonical som lämplig för Ubuntu?

1. Om inte kan du gå till Canonical-webbplatsen Extern länk och kontrollera om din modell har testats av Canonical och är lämplig.

2. Om du har gjort det och den finns på den här listan kan du fortsätta.

Obs! Om ditt system inte levererades med Ubuntu och du har ett problem som kräver teknisk support för att lösas, kan du bli ombedd att återställa systemet till det skick det levererades i från Dell och se om problemet kvarstår även då. Om det inte kvarstår finns det endast begränsad support.

Har du någon kopia av det senaste DVD- eller USB-installationsmediet från canonical? Dessa inkluderar de senaste uppdateringarna och korrigeringarna för det här operativsystemet.

Du kan hämta lämpligt Ubuntu ISO från Canonical Extern länk.

Om du har köpt ditt system från Dell med Ubuntu redan installerat finns det återställningsavbildningar på systemet. Om du monterar en ny hårddisk kan du hämta en installationsavbildning genom att gå till Dells supportwebbplats och ange systemets service tag-nummer eller Express Service-kod och välja Drivrutiner och hämtningsbara filer.

Överst på sidan

Saker att känna till och kontrollera innan du påbörjar en installation

Det finns tre saker som du behöver ta hänsyn till innan du startar en Ubuntu-installation:

1. Kontrollera vilken typ av maskinvara du försöker installera på.

2. Kontrollera vilka typer av BIOS-inställningar som kan påverka installationen.

3. Kontrollera vilken version av Ubuntu du vill installera.

Vilken typ av maskinvara installerar du på och ändrar det hur du genomför installationen?

Lagringsmediets typ eller format kan påverka installationsmetoden för Ubuntu på din dator. Det kan vara allt från att installera på ett av de nya M2-korten till att installera på en vanlig SATA-hårddisk eller att installera på samma SATA-hårddiskar i en Intel Matrix RAID-konfiguration. Kontrollera att du kan utföra den typ av installation du behöver på datorns maskinvara eller läs igenom artiklarna som är länkade nedan för att få en uppfattning om hur du ändrar installationsmetod för att anpassa till systemets maskinvara:

Obs! Tänk på att USB 2.0 och äldre löstagbara medier inte kan användas i system som har nya Intel SkyLake-processorer. Kretsuppsättningarna för dessa processorer har inte längre stöd för USB 2.0-hubben.
Vilken typ av BIOS är konfigurerat på ditt system och kommer det att ändra installationsmetoden?

Skillnaden mellan äldre och UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) BIOS-inställningar kan vara skillnaden mellan en lyckad och en misslyckad installation. Läs artiklarna som länkas nedan för mer information om det här ämnet:

Vilken version av Ubuntu vill du installera?

Ubuntu strävar liksom andra operativsystem ständigt efter att förbättra användningen och prestandan. Det som är annorlunda med Ubuntu är att du kan välja två uppdateringar när som helst:

Den första är den senaste utgåvan av LTS (Long Term Support).

Den här uppdateringen är tillgänglig vartannat år och stöds helt av Canonical med uppdateringar för fem år. Den anses vara en beprövad och stabil version.

Den andra är den senaste Normal-utgåvan.

Denna uppdatering är tillgänglig var sjätte månad och stöds endast av Canonical med uppdateringar för nio månader. Dessa normala versioner anses vara toppmoderna men kan innebära problem på grund av detta. Dessa versioner används vanligen av testare och utvecklare.

Om du istället vill uppgradera till en ny version av Ubuntu kan du läsa artikeln som länkas nedan:

Överst på sidan

Konfigurera Ubuntu-installationen

1. Sätt i Ubuntu-skivan i DVD-enheten eller anslut en startbar USB till en port på systemet.

2. Tryck snabbt på F12 när Dell-logotypen visas vid start. Då öppnas menyn för starta-en-gång.

3. Du kan använda muspekaren/piltangenterna för att navigera på menyn och markera ditt val. Det är att antingen starta från USB eller starta från CD/DVD-enhet. När du har markerat ditt val trycker du på RETUR.

4. När installationen startar väljer du alternativet Prova Ubuntu. Det här alternativet kommer att kontrollera att din maskinvara fungerar med Ubuntu.

5. När du är redo att fortsätta klickar du på Installera Ubuntu. Installationsguiden visas och guidar dig genom några alternativ.

6. Välj installationsspråk och klicka på Fortsätt.

Val av språk

1. Fönstret Förbereder installation av Ubuntu visas. Ange lämpliga alternativ och klicka på Fortsätt.

Förbereder för installation

Obs! Vi rekommenderar att du under installationen har både en kabelansluten nätverkskontakt och en strömkabel ansluten.

Överst på sidan

Installera Ubuntu på ditt system

1. Om du inte har en trådbunden anslutning blir du guidad genom en installation av en trådlös Wi-Fi-anslutning.

Trådlös installation

1. Fönstret Installationstyp visas. Flera alternativ är tillgängliga.

1. Om du vill välja flervalsstart för att installera Ubuntu tillsammans med andra operativsystem kan du läsa guiden som finns länkad nedan innan du väljer alternativet Något annat.

2. Om du vill installera Ubuntu på hela hårddisken klickar du på Rensa hårddisken och installera Ubuntu. Välj den hårddisk som du vill installera Ubuntu på. Fortsätt med steg 3.

Obs! Det här raderar alla data och system som för tillfället finns på hårddisken.

3. Om du manuellt vill ställa in olika partitioner på hårddisken eller skapa en anpassad installation går du till guiden som länkas nedan innan du väljer alternativet Något annat.

Typ av installation

1. Klicka på Installera nu. Från och med nu kan du inte avbryta installationen.

Överst på sidan

Konfigurera Ubuntu-installationen

1. Du måste konfigurera några konfigurationsinställningar. Fönstret Var är du? visas i nästa steg.

Var är du?

1. Välj den plats som är närmast där du är på kartan eller skriv in det i textrutan och klicka på Fortsätt.

2. Tangentbordets layoutfönster visas. Välj rätt tangentbordslayout för ditt system och klicka på Fortsätt.

Tangentbordslayout

Obs! Om du är osäker på vilken layout du har kan du välja Upptäck tangentbordslayout för att få hjälp.
  1. Fönstret Vem är du? visas. Fyll i din information här.

Inloggningsskärm

1. Medan operativsystemet installeras visas olika skärmbilder på skärmen som ger dig ytterligare information om den aktuella Ubuntu-versionen som du installerar på systemet.

Installationssystem

Överst på sidan

Installation slutförd

1. När installationsguiden är klar visas meddelandefönstret Installationen är klar. Starta om datorn genom att klicka på Starta om nu.

Installationen är klar

1. Ubuntu är nu installerat.

2. Du kan få några första installationsråd via länken nedan.

Obs! Om du har slutfört installationen och det finns några problem är den enklaste och snabbaste lösningen att köra installationen igen.

Överst på sidan

Ytterligare information:

Obs!
Programvarusupport tillhandahålls av Canonical via följande metoder:
Teknisk support tillhandahålls av Dell:

Överst på sidan

Artikel-ID: SLN151664

Senast ändrad: 2018-04-04 08:31