• Legg inn bestillinger raskt og enkelt
  • Vis bestillinger og spor forsendelsesstatus
  • Opprett og få tilgang til en liste over produktene dine
  • Administrer Dell EMC-områder, produkter og kontakter for produktnivå ved hjelp av virksomhetsadministrering.

Vifte og varme

Viftene i datamaskinen hjelper til med å sirkulere luft for å opprettholde en optimal temperatur for de interne komponentene. Dell-datamaskinen kan overopphetes hvis det ikke er tilstrekkelig luftstrøm på grunn av støv eller skitt som blokkerer lufteventiler og avtrekksporter eller en tilstoppet vifte som forårsaker ytelsesproblemer. Se de foreslåtte hurtigtrinnene nedenfor hvis du opplever noen av følgende symptomer.

• Viftene på innsiden av datamaskinen genererer mer støy etter hvert som de begynner å rotere raskere for å fjerne overflødig varme
  • Datamaskinen kan av og til slå seg av eller starte på nytt.
  • Systemytelsen reduseres uventet.
  • Datamaskinen kan slutte å svare, eller ytelsen kan reduseres når du spiller spill.
  • Oppstartsfeil, for eksempel "Varsel! Lufttemperatursensoren ikke oppdaget" eller andre feilmeldinger relatert til viften, varmeavlederen eller lufttemperaturen.

Følg disse hurtigtrinnene for å løse problemet med viften eller varme.

Løsning 1: Optimer Dell-datamaskinen ved hjelp av SupportAssist-applikasjonen.

Denne applikasjonen sikrer at datamaskinen har de nyeste driver- og BIOS-oppdateringene fra Dell og kontrollerer innstillingene for å holde datamaskinen effektiv og pålitelig.

1. Trykk på og hold nede Windows-tasten (Windows-knapp), og trykk deretter på Q-tasten.
  2. Skriv inn SupportAssist i søkeboksen.
  3. Velg SupportAssist (App) fra resultatlisten i figur 1.
    MERK: Hvis SupportAssist ikke vises i søkeresultatene, kan du gå til siden SupportAssist for Home PCs for å laste ned og installere SupportAssist.
    Søkeresultater for SupportAssist
    Figur 1: Søkeresultater for SupportAssist

4. Klikk på Start nå for å kjøre testene, figur 2.
    MERK: Du kan trykke eller klikke på pil ned og deretter kjøre den individuelle testen. Dell anbefaler at du kjører en full datamaskintest.
    Hovedskjermbilde for SupportAssist
    Figur 2: Hovedskjermbilde for SupportAssist

5. SupportAssist kjører testene én etter én og gir resultatene og foreslåtte handlinger.

Løsning 2: Kontroller og rengjør lufteventilene og viftene.

Blokkerte ventilasjonsåpninger kan forårsake alvorlige ytelsesproblemer ved å begrense luftstrømmen. Dette kan føre til at prosessoren, systemminnet (RAM) og annen maskinvare overopphetes, noe som kan føre til en potensiell maskinvarefeil. Sterk varme kan også føre til en betydelig reduksjon i ytelsen ettersom de fleste prosessorer automatisk reduserer prosessorhastigheten for å kompensere for varmerelaterte problemer. Hvis du opplever at datamaskinviften kjører kontinuerlig og lager unormal eller kraftig støy, kan dette tyde på at datamaskinen ikke kjører så effektivt som mulig og/eller har blokkerte ventilasjonsåpninger.

Det er viktig å hindre at støv hoper seg opp i datamaskinen og sørge for tilstrekkelig ventilasjon for å redusere varmen. Oppsamling av lo og støv hindrer luft i å flyte rundt kjølefinnene, og fører til at viften jobber hardere.

Dell-datamaskinen kan inneholde flere vifter for å holde de interne komponentene avkjølt:

• Stasjonære PC-er har mer enn én vifte – prosessorvifte (CPU), dedikert eller atskilt videokortvifte (GPU), strømforsyningsvifte (PSU) og én eller flere kabinettvifter.
  • Bærbare PC-er kan også ha mer enn én vifte og kan variere mellom ulike modeller.

FORSIKTIG: Slå av datamaskinen, og koble fra strømkabelen eller strømadapteren før du bruker trykkluft til å rengjøre datamaskinen. Følg instruksjonene på siden av trykkluftbeholderen. Feil bruk av trykkluft kan skade datamaskinen.

FORSIKTIG: Ikke prøv å blåse ut støvet ved hjelp av munnen. Fuktighet kan forårsake uopprettelig skade på elektroniske og elektriske komponenter inne i datamaskinen.

ADVARSEL: Strømforsyningsenheter (PSU) for stasjonære PC-er er også utstyrt med en vifte. Ikke prøv å åpne strømforsyningen for å rengjøre viftene. Sørg for at du slår av datamaskinen og kobler fra strømkablene, og bruk en trykkluftbeholder til å rengjøre støv og rusk.

Utfør følgende trinn for å rengjøre lufteventilene på Dell-datamaskinen.

1. Slå av datamaskinen.
  2. Sjekk ventilasjonsåpningene på datamaskinen for støv og rusk. Ventilasjonsåpningene kan være plassert på forskjellige steder, avhengig av datamaskinmodellen. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se brukerhåndboken for Dell-datamaskinen.
  3. Bruk en boks med trykkluft til å fjerne støv eller rusk fra ventilasjonsåpningene, støvfiltrene (hvis aktuelt) og kjøleviftefinnene.

FORSITKIG:
    Det anbefales å bare bruke en boks med trykkluft. Ikke bruk støvsugere eller blåsere. Støvsugere og blåsere forårsaker statisk elektrisitet og kan skade elektroniske og elektriske komponenter inne i datamaskinen.

4. Unngå overoppheting ved å holde datamaskinen i stående posisjon og på en hard eller solid overflate, og ha tilstrekkelig klaring rundt ventilasjonsåpningene.

Løsning 3: Last ned og installer de nyeste oppdateringene for Windows-operativsystemet.

De nyeste oppdateringene for operativsystemet som er installert på Windows-datamaskinen, gjør den effektiv og pålitelig.

Se følgende artikkel i Microsofts kunnskapsbase Få den nyeste Windows-oppdateringen hvis du vil ha informasjon om hvordan du får de nyeste Windows-oppdateringene på datamaskinen.

Løsning 4: Bruk Dell Power Manager til å administrere varmeytelsen.

Du kan bruke Dell Power Manager (som gjelder for utvalgte bærbare Dell-PC-er) til å kontrollere innstillingene for prosessoren og kjøleviften for å administrere ytelsen, datamaskinens overflatetemperatur og viftestøy.

Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se følgende artikkel i Dells kunnskapsbase Veiledning for Dell Power Manager.

Løsning 5: Kjør hurtigtesten for SupportAssist-diagnostikk på datamaskinen.

Hurtigtesten søker etter de vanligste problemene og forteller deg hvordan du løser dem. Diagnostikken inkluderer tester på prosessor- og videoviftene.

For å kjøre diagnostikk går du til siden for Hurtigtest for SupportAssist-maskinvare (testen starter automatisk).

Kontakt Dell teknisk støtte hvis testen mislykkes.

Du finner mer detaljert informasjon i avsnittet Andre ressurser hvis disse hurtigtrinnene ikke løser problemet. Du kan også bruke søkefeltet øverst på denne siden til å søke etter innhold relatert til problemet.

Videoressurser

How to Optimize your System using SupportAssist

This video provides instructions on how to optimize your system using SupportAssist. To do so, open SupportAssist and click on "Run All" on the "Home" tab. Wait for the optimization to complete and restart your PC if prompted.
How to Clean Air Vents

This video provides instructions on how to clean air vents. It suggests turning off the computer, disconnecting external devices, using compressed air to blow out dust from the vents, and then reconnecting devices and restarting the computer.

Andre ressurser

Slik feilsøker du problemer med dårlig ytelse
Slik feilsøker du problemer med overoppheting, avslutning eller temperatur på en Dell-datamaskin
Finn ut hvordan du feilsøker og løser problemer med overoppheting, temperatur og plutselig avslutning samt andre varmerelaterte ytelsesproblemer på en Dell-datamaskin.
Slik feilsøker du problemer med dårlig ytelse
Slik feilsøker du problemer med dårlig ytelse
Finn ut hvordan du feilsøker og løser problemer med treg ytelse på Dell-datamaskinen din.
Slik feilsøker du problemer med dårlig ytelse
Veiledning for Dell Power Manager
Denne artikkelen har informasjon om Dell Power Manager-funksjoner og instruksjoner om hvordan du laster ned og installerer Dell Power Manager-appen. Finn informasjon om hvordan du administrerer batteriet på bærbar PC-en ved hjelp av Dell Power Manager.
Slik feilsøker du problemer med dårlig ytelse
Slik feilsøker du vifteproblemer
Finn ut hvordan du feilsøker og løser problemer med viftestøy og overoppheting samt andre vifterelaterte problemer på en Dell-datamaskin.