• Lägg beställningar snabbt och enkelt
  • Visa beställningar och kontrollera leveransstatus
  • Skapa och kom åt en lista över dina produkter
  • Hantera dina webbplatser, produkter och kontakter på produktnivå från Dell EMC med hjälp av företagsadministration.

Fläkt och temperaturreglering

Med hjälp av fläktarna i en dator kan luften cirkulera så att de interna komponenterna bibehåller en optimal temperatur. Dell-datorn kan överhettas om luftflödet är otillräckligt på grund av damm eller skräp som blockerar luftintagen eller utloppsportarna eller täpper igen fläkten, vilket orsakar prestandaproblem. Se de föreslagna snabbstegen nedan om du upplever något av följande symptom.

• Fläktarna i datorn låter högre när de börjar snurra snabbare för att motverka överhettning
  • Datorn kan ibland stängas av eller startas om.
  • Systemprestandan minskar oväntat.
  • Datorn kan sluta svara eller så sjunker prestandan när du spelar spel.
  • Felmeddelande vid start som ”Varning! Lufttemperatursensorn hittades inte” eller andra felmeddelanden gällande fläkt, kylfläns eller lufttemperatur.

Följ dessa snabbsteg för att lösa problem med fläkten eller värme.

Korrigering 1: Optimera din Dell-dator med hjälp av SupportAssist-programmet.

Det här programmet säkerställer att datorn har de senaste uppdateringarna av Dell-drivrutinerna och BIOS och kontrollerar inställningarna för att se till att datorn är effektiv och tillförlitlig.

1. Håll Windows-tangenten intryckt och tryck sedan på Q-tangenten.
  2. Ange SupportAssist i sökrutan.
  3. Välj SupportAssist (program) i resultatlistan i Bild 1.
    OBS! Om SupportAssist inte visas i sökresultatet går du till sidan SupportAssist for Home PCs för att ladda ner och installera SupportAssist.
    Sökresultat i SupportAssist
    Bild 1: Sökresultat för SupportAssist

4. Klicka på Starta nu för att köra testerna, Bild 2.
    OBS! Du kan trycka eller klicka på nedåtpilen och sedan köra det enskilda testet. Dell rekommenderar att du kör ett fullständigt datortest.
    Huvudskärmen i SupportAssist
    Bild 2: Huvudskärmen i SupportAssist

5. SupportAssist kör testerna ett i taget och ger resultat och förslag på åtgärder.

Korrigering 2: Inspektera och rengör luftintagen och fläktarna.

Blockerade luftintag som begränsar luftflödet kan orsaka allvarliga prestandaproblem. Det kan leda till att processorn, systemminnet (RAM) och annan hårdvara överhettas, vilket kan leda till hårdvarufel. För hög värme kan också orsaka en betydande minskning av prestanda eftersom de flesta processorer automatiskt sänker processorns hastighet för att kompensera för värmerelaterade problem. Om du märker att datorfläkten körs konstant och avger ett onormalt eller starkt ljud kan det tyda på att datorn inte arbetar så effektivt som möjligt och/eller att luftintagen är igentäppta.

Det är viktigt att damm inte samlas i datorn och att det finns tillräcklig ventilation som sänker temperaturen. Ludd och damm förhindrar att luft flödar runt kylflänsarna och gör att fläkten måste jobba hårdare.

Din Dell-dator kan innehålla flera fläktar som håller de interna komponenterna svala:

• Stationära datorer har mer än en fläkt – fläktar för processor (CPU), dedikerat eller diskret grafikkort (GPU), strömförsörjning (PSU) och en eller flera chassifläktar (höljesfläktar).
  • Bärbara datorer kan också ha fler än en fläkt och det kan variera mellan olika modeller.

VIKTIGT! Stäng av datorn och koppla bort strömkabeln eller nätadaptern innan du använder tryckluft för att rengöra datorn. Följ anvisningarna på sidan av burken med tryckluft. Felaktig användning av tryckluft kan skada datorn.

VIKTIGT! Försök inte att blåsa bort damm med munnen. Fukt kan orsaka skada på elektronik och elektriska komponenter inuti datorn som inte går att reparera.

VARNING! Nätaggregat (PSU) för stationära datorer är också utrustade med en fläkt. Försök inte att öppna nätaggregatet för att rengöra fläktarna. Se till att stänga av datorn och koppla bort strömkablarna och använd en burk med tryckluft för att rengöra damm och skräp.

Utför följande steg för att rengöra luftintagen på Dell-datorn.

1. Stäng av datorn.
  2. Kontrollera om det finns damm eller skräp i datorns luftintag. Luftintagen kan finnas på olika ställen beroende på datormodell. Mer information finns i Användarhandboken för din Dell-dator.
  3. Använd en burk med tryckluft för att ta bort damm eller skräp från luftintagen, dammfiltren (i förekommande fall) och kylfläktarnas flänsar.

VIKTIGT!
    Vi rekommenderar att du endast använder en burk med tryckluft. Använd inte dammsugare eller fläktar. Dammsugare och fläktar ger upphov till statisk elektricitet som kan skada datorns elektroniska och elektriska komponenter.

4. Undvik överhettningsproblem genom att hålla datorn i upprätt läge på ett stabilt underlag och luftintagen fria.

Korrigering 3: Ladda ner och installera de senaste uppdateringarna av Windows-operativsystemet.

Genom att ha de senaste uppdateringarna av operativsystemet installerade på Windows-datorn ser du till att den är effektiv och tillförlitlig.

Mer information om hur du hämtar de senaste Windows-uppdateringarna till datorn finns i Microsofts kunskapsbasartikel Hämta den senaste Windows-uppdateringen.

Korrigering 4: Använd Dell Power Manager för att hantera värmeprestanda.

Du kan använda Dell Power Manager (gäller för utvalda bärbara Dell-datorer) och styra inställningarna för processorn och kylfläkten för att hantera prestanda, datorns yttemperatur och ljud från fläkten.

Mer information finns i Dells kunskapsbasartikel Guide till Dell Power Manager.

Korrigering 5: Kör SupportAssist-snabbtestdiagnostik på datorn.

Snabbtestet hittar de vanligaste problemen och visar hur du åtgärdar dem. Diagnostiken omfattar tester på processor- och videofläktarna.

Om du vill köra diagnostiken går du till sidan för SupportAssist-snabbtest av hårdvara (testet startar automatiskt).

Kontakta Dells tekniska support om testet misslyckas.

Om inte snabbåtgärderna räcker för att lösa problemet finns det mer detaljerad information i avsnittet Andra resurser. Du kan även söka efter innehåll som är relaterat till problemet genom att använda sökfältet högst upp på den här sidan.

Videor

How to Optimize your System using SupportAssist

This video provides instructions on how to optimize your system using SupportAssist. To do so, open SupportAssist and click on "Run All" on the "Home" tab. Wait for the optimization to complete and restart your PC if prompted.
How to Clean Air Vents

This video provides instructions on how to clean air vents. It suggests turning off the computer, disconnecting external devices, using compressed air to blow out dust from the vents, and then reconnecting devices and restarting the computer.

Andra resurser

Så här felsöker du problem med långsam prestanda
Så här felsöker du problem med överhettning, avstängning eller temperatur på en Dell-dator
Ta reda på hur du felsöker och åtgärdar problem med överhettning, temperatur, sporadisk avstängning och andra värmerelaterade prestandaproblem på en Dell-dator.
Så här felsöker du problem med långsam prestanda
Så här felsöker du problem med långsam prestanda
Lär dig hur du felsöker och åtgärdar problem med långsam prestanda på din Dell-dator.
Så här felsöker du problem med långsam prestanda
Manual för Dell Power Manager
Den här artikeln innehåller information om funktioner i Dell Power Manager och anvisningar till hur du laddar ner och installerar Dell Power Manager-appen. Hitta information om hur du hanterar batteriet till den bärbara datorn med Dell Power Manager.
Så här felsöker du problem med långsam prestanda
Så här felsöker du fläktproblem
Ta reda på hur du felsöker och åtgärdar problem med fläktljud, överhettning och andra fläktrelaterade problem på en Dell-dator.