• Lägg beställningar snabbt och enkelt
  • Visa beställningar och kontrollera leveransstatus
  • Skapa och kom åt en lista över dina produkter
  • Hantera dina webbplatser, produkter och kontakter på produktnivå från Dell EMC med hjälp av företagsadministration.

Så här felsöker du problem med datorns strömförsörjning

Strömproblem på en dator kan orsakas av fel på eluttag, överspänningsskydd, strömlist, dockningsstation eller till och med strömkabeln. Om din Dell-dator uppvisar något av följande symptom följer du stegen i den här artikeln för att återställa Dell-datorn från ett strömproblem.

• Datorn startar inte när du har tryckt på strömbrytaren.
  • Det finns inga tecken på ström, eller så tänds inga LED-lampor när du trycker på strömbrytaren.
  • Inget händer när man trycker på strömknappen.

Video om felsökning av problem med strömförsörjning

Titta på den här videon för att ta reda på om din Dell-dator har ett strömproblem.

Följ dessa snabba steg för att återställa Dell-datorn från ett problem med strömförsörjningen

Korrigering 1: Utför en hård återställning

En hård återställning bidrar till att avlägsna statisk elektricitet som kan vara orsaken till problemet med strömförsörjningen. Följ dessa steg för att utföra en hård återställning.

1. Stäng av datorn.
  2. Koppla bort strömkabeln (för stationära datorer) eller koppla bort nätadaptern och ta bort batteriet (för bärbara Dell-datorer med löstagbart batteri).
    OBS! För bärbara Dell-datorer med ett icke-löstagbart batteri kan du lära dig att återställa realtidsklockan (RTC) på den bärbara Dell-datorn. I användarhandboken för den bärbara Dell-datorn finns stegvisa anvisningar för hur du tar bort batteriet på ett säkert sätt på bärbara Dell-datorer med ett löstagbart batteri.
    OBS! På vissa bärbara Dell Latitude-datorer kan du lära dig att använda framtvingad ePSA för att återställa från ett misslyckat POST eller en misslyckad start.
  3. Koppla bort alla enheter, till exempel USB-enheter, skrivare, webbkameror och mediekort (SD/xD), förutom tangentbordet och musen.
  4. Håll strömknappen intryckt i 15–20 sekunder så att all kvarvarande ström laddas ur.

Tryck på strömknappen

5. Anslut strömkabeln (för stationära datorer) eller nätadaptern och batteriet (för bärbara datorer).
  6. Starta datorn.

Korrigering 2: Kontrollera att vägguttaget fungerar korrekt

Fel på vägguttag kan orsaka problem med strömförsörjningen.

1. Koppla bort datorn från vägguttaget.
  2. Anslut en annan enhet till vägguttaget för att kontrollera om vägguttaget fungerar korrekt.
  3. Försök med ett vägguttag som du vet fungerar.

Eluttag

Korrigering 3: Kringgå överspänningsskydd, strömlister eller dockningsstationer

Fel på överspänningsskydd, strömlister eller dockningsstationer kan hindra datorn att slås på. Det är viktigt att avgöra om strömproblemet orsakas av fel på ett överspänningsskydd, en strömlist eller en dockningsstation.

1. Koppla bort datorn från överspänningsskyddet, strömlisten eller dockningsstationen.

Överspänningsskydd eller strömlist

2. Anslut datorn direkt till ett vägguttag. Bärbar Dell-dator: Kringgå dockningsstationen och anslut nätadaptern direkt till den bärbara datorn.
    OBS! Dell rekommenderar att du använder den ursprungliga nätadaptern som levererades med din bärbara Dell-dator eller allt-i-ett-dator.

Nätadapter ansluten till den bärbara datorn

3. Starta datorn.

Korrigering 4: Kontrollera strömkabeln eller nätadaptern

1. Kontrollera om kablarna på baksidan av den stationära datorn sitter löst. För bärbara datorer kontrollerar du om strömkabeln som är ansluten till nätadaptern sitter löst.
  2. Om datorn använder en nätadapter kontrollerar du att LED-lampan på nätadaptern eller kontakten är påslagen. Se till att du använder den ursprungliga nätadaptern som levererades med datorn.

Nätadapter med LED-lampa på kontakten

3. Anslut en strömkabel eller nätadapter som du vet fungerar.
    OBS! Information om nätadapterns wattal finns tryckt på en etikett som sitter längst ned på nätadaptern. För optimal prestanda ska du använda den ursprungliga nätadaptern eller en nätadapter från Dell med samma specifikation som stöds av datorn.

Korrigering 5: Kör en hårdvarudiagnostik

Köra ett test av nätaggregatet på Dells stationära eller allt-i-ett-datorer

Dells stationära datorer i serierna Inspiron, XPS, OptiPlex, Precision och Vostro har ett nätaggregat med en funktion för inbyggt självtest (BIST) som kan användas för att diagnostisera nätaggregatets tillstånd. Med LED-lampan på nätaggregatet kan du identifiera om strömproblemet orsakas av nätaggregatet.

Lär dig att köra ett självtest för nätaggregatet på en stationär eller allt-i-ett-dator från Dell.

LED-lampa för strömförsörjning på en stationär Dell OptiPlex-dator i tornformat

Köra ett moderkortstest på bärbara Dell-datorer

Vissa bärbara datorer i serierna Dell Inspiron, Latitude, Vostro och Precision är utrustade med ett inbyggt självtest för moderkortet (M-BIST). Med det inbyggda diagnostikverktyget M-BIST kan du identifiera fel i den inbäddade styrenheten (EC) på moderkortet. M-BIST måste initieras manuellt innan självtestet vid start (POST) och kan initieras på en bärbar Dell-dator som inte kan slås på.

OBS! Moderkortets inbyggda självtestfunktion (M-BIST) är endast tillgänglig på utvalda bärbara datorer i serierna Dell Inspiron, Latitude, Vostro och Precision.

1. Håll M-tangenten och strömknappen på tangentbordet intryckt.
  2. Kontrollera LED-lampan för batteristatus:
    OBS! Se användarhandboken till din bärbara Dell-dator för att ta reda på var LED-lampan för batteristatus sitter.
    1. Om ett fel identifieras lyser LED-lampan för batteristatus gult. Kontakta Dells tekniska support för reparationsalternativ.
    2. Om inget fel hittas förblir LED-lampan för batteristatus släckt.

Om datorn inte startar efter att du har följt stegen ovan kontaktar du Dells tekniska support för reparationsalternativ som är tillgängliga där du befinner dig.

Andra resurser

Felsökning av problem med nätadaptern
Felsökning av problem med nätadaptern
Läs om hur du felsöker och åtgärdar problem med nätadaptern på en bärbar Dell-dator. Hitta information om hur du använder och felsöker problem med nätadaptern.
Felsökning av batteriproblem
Felsökning av batteriproblem
Läs om hur du felsöker och åtgärdar problem med batteriet på en bärbar Dell-dator. Hitta information om hur du använder, underhåller och felsöker problem med batteriet på en bärbar Dell-dator.
Förbättra batteriets prestanda
Förbättra batteriets prestanda
Så här kan du förbättra prestandan hos ett batteri till en bärbar Dell-dator. Hitta information om saker du kan ändra på en bärbar dator för att förbättra batteriets livslängd.
Information och vägledning om batterier som svällt
Information och vägledning om batterier som svällt
Läs om varför litiumjonbatterier sväller och hur du hanterar svullna batterier i bärbara Dell-datorer.
supportvideor
Supportvideor (på engelska)
Besök vårt videobibliotek för att hitta användbara videor.
Supportbibliotek
Få tillgång till alla våra kunskapsbasartiklar