• Lägg beställningar snabbt och enkelt
  • Visa beställningar och kontrollera leveransstatus
  • Skapa och kom åt en lista över dina produkter
  • Hantera dina webbplatser, produkter och kontakter på produktnivå från Dell EMC med hjälp av företagsadministration.

Lösa problem med fristående skärmar eller skärmar på bärbara datorer

Det är viktigt att du har en fungerande skärm, oavsett om du arbetar med ett dokument, tittar på video eller spelar. Här hittar du information om hur du konfigurerar flera skärmar eller ansluter en bärbar dator till en Dell-dockningsstation.

Är skärmen svart efter att du har startat datorn? Om något av följande symtom uppstår kan de föreslagna snabbåtgärderna hjälpa.

• Skärmen slås inte på eller så är skärmen tom eller svart.
  • Bilden på skärmen är suddig, oskarp, förvrängd eller blek.
  • Det finns horisontella eller vertikala linjer på skärmen.

Felsökning av videoproblem

Titta på den här videon för att ta reda på om din Dell-dator har skärm- eller videoproblem.

Följ dessa snabbåtgärder för att lösa skärmproblem

Korrigering 1: Utför en hård återställning

En hård återställning bidrar till att avlägsna statisk elektricitet som kan vara orsaken till problemet med strömförsörjningen. Följ dessa steg för att utföra en hård återställning.

1. Stäng av datorn.
  2. Koppla bort strömkabeln (för stationära datorer) eller koppla bort nätadaptern och ta bort batteriet (för bärbara Dell-datorer med löstagbart batteri).
    OBS! För bärbara Dell-datorer med ett icke-löstagbart batteri kan du lära dig att återställa realtidsklockan (RTC) på den bärbara Dell-datorn. I användarhandboken för den bärbara Dell-datorn finns stegvisa anvisningar för hur du tar bort batteriet på ett säkert sätt på bärbara Dell-datorer med ett löstagbart batteri.
    OBS! På vissa bärbara Dell Latitude-datorer kan du lära dig att använda framtvingad ePSA för att återställa från ett misslyckat POST eller en misslyckad start.
  3. Koppla bort alla enheter, till exempel USB-enheter, skrivare, webbkameror och mediekort (SD/xD), förutom tangentbordet och musen.
  4. Håll strömknappen intryckt i 15–20 sekunder så att all kvarvarande ström laddas ur.
    Tryck på strömknappen
  5. Anslut strömkabeln (för stationära datorer) eller nätadaptern och batteriet (för bärbara datorer).
  6. Starta datorn.

Korrigering 2: Kontrollera om skärmen fungerar

Om datorn startar men skärmen är tom eller svart ska du kontrollera om skärmen fungerar som den ska.
  1. Slå på skärmen och kontrollera om nätindikatorn lyser.
  2. Om skärmen inte slås på kopplar du ur skärmens strömkabel och ansluter den sedan igen.
  3. Försök med ett eluttag som du vet fungerar.
  4. Om skärmen fungerar som den ska men skärmproblemet kvarstår går du vidare till nästa korrigering. Om skärmen inte slås på när du har provat stegen ovan kontaktar du Dells tekniska support för reparationsalternativ.
    Strömkabeln på baksidan av skärmen.

Korrigering 3: Återanslut videokabeln mellan skärmen och datorn

Om anslutningen mellan skärmen och datorn är dålig kan det orsaka skärmproblem. Problemet kan ofta lösas genom att enheterna återansluts.

1. Stäng av datorn och skärmen.
  2. Koppla bort videokabeln som ansluter skärmen till datorn.
  3. Kontrollera så att inte datorns eller skärmens videoportar eller videokabeln är skadade eller att stiften är böjda. Om det inte finns några skador ansluter du skärmen till datorn igen. Om du har en annan videokabel kan du prova att ansluta de två enheterna med den kabeln istället. Förbikoppla dockningsstationen för att kontrollera att det inte är den som orsakar skärmproblemet.
    OBS! Se användarhandboken för skärmen och datorn för att kontrollera vilken typ av videokablar som stöds av enheterna.
  4. Starta datorn för att kontrollera om skärmproblemet är löst.
    Skärm som är ansluten till en bärbar dator

Korrigering 4: Återställ BIOS eller UEFI till fabriksinställningarna

Felaktiga startinställningar i datorns BIOS eller UEFI kan orsaka startrelaterade problem. Att återställa BIOS- eller UEFI-inställningarna till fabriksinställningarna kan lösa många startrelaterade problem.

Titta på den här videon för att ta reda på hur du återställer BIOS eller UEFI till fabriksinställningarna.

OBS! BIOS-gränssnittet kan skilja sig åt mellan olika Dell-datorer. Se användarhandboken för Dell-datorn för produktspecifik information.

Korrigering 5: Kör en hårdvarudiagnostik på skärmen

Genom att köra ett inbyggt diagnostiskt test på den fristående skärmen eller den bärbara datorns skärm kan du kontrollera om skärmen fungerar normalt.

Köra det inbyggda självtestet (BIST), även kallat Inbyggd diagnostik (BID), på Dell-skärmar

Dells skärmar är utrustade med ett integrerat diagnostikverktyg som hjälper dig att avgöra om skärmavvikelsen är ett problem som är kopplat till Dell-skärmen.
  1. Gå till Dell.com/support/manuals.
  2. Identifiera din Dell-skärm
    1. Ange skärmens modellnummer eller service tag och klicka sedan på Sök.
    2. Du kan också klicka på Bläddra bland alla produkter, välja Elektronik och tillbehör, välja Skärmar och Tillbehör och sedan välja din Dell-skärm i listan.
  3. På fliken Dokumentation bläddrar du till avsnittet Handböcker och dokument och klickar sedan på Visa PDF bredvid användarhandboken för skärmen.
  4. Under avsnittet Felsökning i användarhandboken bläddrar du till sidan om Inbyggd diagnostik.
  5. Följ anvisningarna för att köra det inbyggda självtestet eller den inbyggda diagnostiken på skärmen.
  6. Om diagnostiken inte visar skärmavvikelserna fungerar skärmen normalt.
  7. Om diagnostiken visar skärmavvikelserna kontaktar du Dells tekniska support för reparationsalternativ.

Köra det inbyggda självtestet för LCD-skärmar på bärbara Dell-datorer

Dells bärbara datorer har ett inbyggt diagnostikverktyg som hjälper dig att avgöra om skärmproblemen beror på ett problem med den bärbara Dell-datorns LCD-skärm.
  1. Stäng av den bärbara datorn.
  2. Koppla bort all ansluten utrustning.
  3. Anslut nätadaptern (laddaren) till datorn.
  4. Kontrollera att LCD-skärmen är ren (inga dammpartiklar på skärmens yta).
  5. Håll D på tangentbordet intryckt och starta datorn för att gå in i LCD-skärmens inbyggda självtest (BIST). Fortsätt att hålla D på tangentbordet intryckt tills du ser färgade streck på LCD-skärmen.
    OBS! Om den här metoden inte fungerar kan du läsa om hur du kör det inbyggda självtestet för LCD-skärmar på en bärbar Dell-dator.
  6. På skärmen visas flera färgade streck och färgerna växlar mellan svart, vitt, rött, grönt och blått.
  7. Inspektera skärmbilden noga för avvikelser.
  8. Tryck på Esc för att avsluta.
  9. Om diagnostiken inte visar skärmavvikelserna fungerar skärmen normalt.
  10. Om diagnostiken visar skärmavvikelserna kontaktar du Dells tekniska support för reparationsalternativ.
Om dessa snabbåtgärder inte löste skärmproblemet går du till avsnittet Andra resurser nedan. Du kan även söka efter innehåll som är relaterat till problemet genom att använda sökfältet högst upp på den här sidan.

Video

Test Your Laptop Screen

Use your laptops Built In Self Test (BIST) to test the screen.
How to Troubleshoot Display Issues

This video will demonstrate the troubleshoot procedure for the Display Issues.
Dell Monitor Ergonomics Recommendations

This video demonstrates the best practices in monitor ergonomics for users, IT buyers and facilities managers.

Andra resurser

Konfigurera dubbla eller flera skärmar
Läs om hur du konfigurerar dubbla skärmar eller flera skärmar.
Felsök problem med flera skärmar
Lär dig hur du felsöker och löser skärmproblem när du använder flera skärmar med din Dell-dator.
Felsöka problem med pekskärmen
Ta reda på hur du felsöker och åtgärdar problem med pekskärmen på Dell-datorer som stöds.
Movie-clapper-play
Supportvideor
Besök vårt videobibliotek för att hitta användbara videor.