Gå vidare till huvudinnehållet
  • Lägg beställningar snabbt och enkelt
  • Visa beställningar och kontrollera leveransstatus
  • Skapa och kom åt en lista över dina produkter
  • Hantera dina webbplatser, produkter och kontakter på produktnivå från Dell EMC med hjälp av företagsadministration.

En videoguide på Dell-datorer med ett Ubuntu-operativsystem

Sammanfattning: Följande artikel innehåller information om video när det gäller Dell-datorer som använder operativsystemet Ubuntu.

Den här artikeln kan ha översatts automatiskt. Om du har feedback angående kvaliteten kan du meddela oss via formuläret längst ned på den här sidan.

Artikelns innehåll


Symptom

Innehållsförteckning:

  1. Introduktion
  2. Videotyper
  3. Videoproblem
  4. Videolösningar

 

Introduktion

 

I den här artikeln går vi igenom de olika videotyperna och hur de fungerar i en Dell-dator med operativsystemet Ubuntu. Den omfattar vanliga problem och korrigeringar och länkar till fler artiklar som tar upp några av ämnena mer detaljerat.

Den här artikeln tillhandahålls mer som en referens än som en felsökningsguide och ibland kan du få ytterligare support någon annanstans. Kom ihåg att Dell stöder hårdvaran som levereras med datorn. Den stöder ominstallation eller återställning av operativsystemet som var förinstallerat på datorn. Jag hoppas att följande information är till hjälp för dig.


Överst på sidan

Orsak

Videotyper

 

Det finns fyra grundläggande typer av video som används både på Dell-datorer och med operativsystemet Ubuntu.

Kontrollera din dators maskinvarulista för att se vilka lägen du måste konfigurera:

Integrerad video

Integrerad video är den grafikprocessorenhet (GPU) som är inbyggd i ditt moderkort. (Oftast Intel.) Detta kan även inkludera grafikkort som tillägg i stationära datorer. BIOS är konfigurerat för att inaktivera den integrerade GPU:n när ett kort monteras. Kortet blir standardgrafik-GPU.

Hybridgrafik

Hybridgrafik är när det finns en extra GPU inbyggd på moderkortet utöver den integrerade GPU:n. (Oftast antingen Radeon eller Nvidia på bärbara datorer och allt-i-ett-datorer (AIO).)

Nvidia Optimus-teknik

Nvidia Optimus är teknik från Nvidia. De integrerade och separata grafikprocessorerna är länkade så att du kan använda båda grafikprocessorerna för separata program – vilket sparar ström och batteritid.

Webbkameravideo

Bärbara datorer och AIO-system levereras med integrerade webbkameror och det finns flera externa sådana tillgängliga. De används för videoinspelning, videoströmning och chatt.


Överst på sidan


Videoproblem

 

Det finns några vanliga videoproblem som kan inträffa på vilken grafikprocessor och vilket operativsystem som helst över tid. Jag har angett några nedan:

I avsnittet nedan finns några felsökningstips som löser de problem som anges ovan.


Överst på sidan

Upplösning

Videolösningar

 

Obs! Dell stöder endast den maskinvara som de levererar med datorn och den fabriksinstallerade versionen av operativsystemet Ubuntu.
  • Klarar maskinvaran våra kontroller?
  • Går det inte att lösa problemet vid en ominstallation av operativsystemet från återställningspartitionen?
Då kan du uppmanas att kontakta Canonical för ytterligare programvarusupport.
Om maskinvaran i fråga är en enhet från tredje part kan du bli ombedd att kontakta tillverkaren för ytterligare hjälp. Om du letar efter en specifik drivrutin kan du komma att hänvisas till Ubuntu-communityforumen. De behöver information om din maskinvara för ytterligare support. Nedanstående avsnitt innehåller några allmänna felsökningssteg, men kom ihåg att du använder informationen på egen risk.

Ingen skärm (det är inget som visas på skärmen).

Uppstår samma problem utanför operativsystemet Ubuntu?

  1. Ser du problemet utanför operativsystemet? Gå då till den här artikeln för extern skärm eller den här artikeln för intern skärm för att felsöka vidare.

  2. Du ser inte problemet utanför operativsystemet:

    1. I Grub bootloader-menyn väljer du starta datorn i återställningsläge.

    2. Välj Återuppta normal start från återställningsmenyn. (Detta startar en normal start med felsäkra videoinställningar.)

    3. Om den normala starten inte löser problemet kan du gå tillbaka till återställningsläge och välja alternativet kör i felsäkert grafiskt läge .

    4. Har du fortfarande ingen video? Då kanske du behöver installera om operativsystemet. Du kan också gå till root shell prompt om du har erfarenhet av det. Alternativt kan du använda en guide för att felsöka vidare med terminalkommandon.

Förvrängd bild (d.v.s. du kan se något på skärmen, men inte urskilja det.)

Uppstår samma problem utanför operativsystemet Ubuntu?

  1. Ser du problemet utanför operativsystemet? Gå då till den här artikeln för extern skärm eller den här artikeln för intern skärm för att felsöka vidare.

  2. Du ser inte problemet utanför operativsystemet:

    1. Problem med prestanda eller bildstabilitet kan åtgärdas genom att du avaktiverar visuella effekter. (Det innebär att du ändrar till 2D-skrivbordsmiljön.)

    2. Öppna Terminal (CTRL + ALT + T) och installera Compiz Settings Manager:

      sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

    3. På Ubuntu Dash söker du efter compiz settings manager och öppna programmet och inaktivera eller rensa:

      • Effekter > Animationer, Bleknande fönster, Windows Dekoration

    4. Om du ser en förvrängd bild kan du titta på en ominstallation av operativsystemet för att lösa problemet.

Lösningsproblem (dvs. skärmen är för stor eller för liten).

Standardupplösningen för Ubuntu är 640x480 i den lägre delen och 1024x768 i toppen.

Där du använder standardvideo-GPU:n och bara ser den låga delen på 640x480. Vi rekommenderar att du kör Xdiagnose och markera alla tre felsökningsalternativen. Det har visat sig återställa det övre standardvärdet 1 024 x 768 för skärmen.

För att få upplösningar över 1024x768 måste du använda xrandr i Terminal för att lägga till ett nytt läge med den nya upplösningen. (Detta stannar inte kvar efter en omstart.)

Är du en erfaren Ubuntu-användare och vill behålla ändringarna efter en omstart? Du kan lägga till xrandr newmode och addmode kommandon till /etc/gdm/Init/Default före "initctl ...”.

Det ska se ut ungefär som koden nedan:

xrandr --newmode "1280x1024_60_new" 138.54 1280 1368 1504 1728 1024 1025 1028 1069 -HSynch +V
xrandr --addmode VGA-0 1280x1024_60_new

Inställningsproblem (det vill säga ljusstyrka).

Om Fn-kortkommandona för justering av ljusstyrkan inte fungerar. Eller om du vill ha större kontroll än de ger. Det finns appletar som du kan installera som ger dig ett grafiskt användargränssnittsfönster med olika skärminställningar. Om du är en erfaren Ubuntu-användare, Terminal-kommandon som gksu och leafpad gör att du kan skapa en fil för att lösa Fn-genvägarna. Du kan till och med använda xrandr för att påverka ljusstyrkan. (Du bör vara säker på maskinvaran i din dator och vara säker på vilken guide du hittar att använda. Försök inte för mycket i Terminal med sudo innan du är mer erfaren i Terminal.)


Överst på sidan

Ytterligare information

Canonical tillhandahåller programvarusupport på följande sätt:

Dell ger teknisk support:


Överst på sidan

Artikelegenskaper


Berörd produkt

Inspiron, Latitude, Vostro, XPS, Fixed Workstations

Senaste publiceringsdatum

01 maj 2024

Version

6

Artikeltyp

Solution