Gå vidare till huvudinnehållet
  • Lägg beställningar snabbt och enkelt
  • Visa beställningar och kontrollera leveransstatus
  • Skapa och kom åt en lista över dina produkter
  • Hantera dina webbplatser, produkter och kontakter på produktnivå från Dell EMC med hjälp av företagsadministration.

Pekgester för ALPS-pekskärmen

Sammanfattning: Den här artikeln innehåller information om vilka funktioner som är tillgängliga på ALPS-pekskärmen på din bärbara Dell-dator och hur du använder dem.

Den här artikeln kan ha översatts automatiskt. Om du har feedback angående kvaliteten kan du meddela oss via formuläret längst ned på den här sidan.

Artikelns innehåll


Instruktioner

I tabellen finns en beskrivning av de funktioner som kan finnas tillgängliga på ALPS-pekskärmen och hur du använder dem.

Obs! Alla bärbara Dell-datorer använder inte ALPS-pekskärmen. Läs avsnittet Ta reda på om datorn har en ALPS-pekskärm för mer information.

Rullning med ett finger

Du kan rulla vertikalt och horisontellt.

Klicka på det fönster eller objekt som du vill rulla och dra fingret uppåt eller nedåt längs den högra kanten av pekskärmen för att rulla vertikalt. Dra fingret åt vänster eller åt höger längs den nedre kanten av pekskärmen för att rulla horisontellt.

Om rullningen inte fungerar ska du se till att lämplig kryssruta är markerad och att det fönster eller objekt som du har klickat på är rullningsbart. Om du fortfarande har problem ska du kontrollera dina inställningar för rullningsbart område.

SLN238042_en_US__2I_Alps_Touchpad_Scroll_Vertical_Gesture_BD_V1
SLN238042_en_US__3I_Alps_Touchpad_Scroll_Horizontal_Gesture_BD_V1

Rullning med två fingrar

Med rullning med två fingrar kan du rulla vertikalt eller horisontellt och inleda rullningen var som helst på pekskärmens yta. Placera bara två fingrar på pekskärmen och dra dem sedan i önskad riktning. Du behöver inte vara i det rullningsbara området för att rulla.

Så här rullar du med två fingrar:

  1. Placera två fingrar på pekskärmens yta. Håll fingrarna lite isär.
  2. Använd en rak kontinuerlig rörelse och dra båda fingrarna i önskad riktning.
  3. Lyft upp båda fingrarna från pekskärmens yta för att sluta rulla.
SLN238042_en_US__4I_Alps_Touchpad_Two_Finger_Scroll_Gesture_BD_V1

Zoomning med nyprörelse

Med zoomning med nyprörelse kan du zooma i många program. Du kan använda zoomning med nyprörelse för att utföra samma funktioner som ett rullningshjul utför i vanliga Windows-program som stöder zoomning med CTRL + rullningshjul.

Aktivera den här funktionen genom att markera kryssrutan Aktivera zoomning med nyprörelse. Så här använder du zoomning med nyprörelse:

  1. Placera två fingrar på pekskärmens yta.
  2. Dra isär fingrarna ytterligare för att zooma in eller för fingrarna närmare varandra för att zooma ut. För bästa zoomningsupplevelse ska du använda fingertopparna.
SLN238042_en_US__5I_Alps_Touchpad_Pinch_Zoom_Gesture_BD_V1

Roteringskommando

Med hjälp av roteringsfunktionen kan användaren rotera foton och andra objekt stegvis i 90 grader med en smidig och cirkulär rörelse. Stöd för användning med både höger och vänster hand. Så här använder du roteringsgesten:

  1. Håll två fingrar isär och placera dem på pekskärmen. Håll kvar ett finger i fast läge och flytta det andra fingret i en bågrörelse samtidigt som du upprätthåller en jämn fingerseparation.
  2. Vänster bågrörelse inleder rotation åt vänster. Höger bågrörelse inleder rotation åt höger. Gesten avslutas när båda fingrarna lyfts från pekskärmen.
SLN238042_en_US__6I_Alps_Touchpad_Rotate_Gesture_BD_V1

Mina favoriter

Mina favoriter ger en genväg till specifika program.

Aktivera den här funktionen genom att markera kryssrutan för att aktivera gesten till mina favoriter. Om du vill anpassa vilka program som startas klickar du på knappen Konfigurera. Så här använder du gesten:

  1. Placera tre fingrar på pekskärmens yta. Se till att det finns ett litet mellanrum mellan fingrarna.
  2. Håll fingrarna stilla tills programmet startas.
  3. Lyft upp fingrarna från pekskärmens yta.
SLN238042_en_US__7I_Alps_Touchpad_My_Favorites_Gesture_BD_V1

Svep

Svepgesten förbättrar navigeringen för en mängd olika program. Du kan använda svepgesten för att surfa på webben eller bläddra bland foton i ett fotogallerifönster. Du kan också använda svepgesten för att starta eller avsluta bildspelsläget.

Aktivera den här funktionen genom att markera kryssrutan Aktivera svepning. Så här använder du svepgesten för navigering:

  1. Placera tre fingrar på pekskärmens yta. Se till att det finns ett litet mellanrum mellan fingrarna.
  2. Svep med fingrarna i en linjär kontinuerlig rörelse i önskad riktning och flytta från en sida av pekskärmen till andra sidan.
  3. Horisontell fingerrörelse, dra fingrarna åt höger eller vänster för att flytta sidan framåt eller bakåt i ett fotovisare eller i ett webbläsarfönster.

Så här använder du svepgesten för bildspelsläge:

  1. Dra fingrarna uppåt för att starta bildspelsläget.
  2. Dra fingrarna nedåt för att avsluta bildspelsläget.
SLN238042_en_US__8I_Alps_Touchpad_Flick_Gesture_BD_V1

Rullningsbart område

Diagrammet till vänster representerar pekskärmens yta. Det rutade området i diagrammen visar de rullningsbara områdena på pekskärmens yta.

När du placerar fingret på pekskärmen visas pilar längs kanten av pekskärmen för att visa fingrets läge. Om fingret är i ett aktivt rullningsbart område på pekskärmen får motsvarande rullningsbara område i diagrammet en solid färg. Du kan göra de rullningsbara områdena större eller mindre genom att dra i en av de små svarta rutorna i kanten av det rutade området.

Om du har svårt att utlösa rullningen kan du prova att göra det rullningsbara området större genom att flytta kanterna på det rutade området inåt. Om du upptäcker att rullning utlöses för enkelt kan du prova att göra det rullningsbara området mindre.

Om de rullningsbara områdena är grå och inte kan justeras ska du se till att rullningsfunktionen är aktiverad. Så här aktiverar du rullning:

  1. Välj Rullning i menyträdet till vänster.
  2. Välj önskad rullningsmetod och aktivera vertikal eller horisontell rullning.
SLN238042_en_US__9I_Alps_Touchpad_Scroll_Region_Diagram_BD_V1

Ta reda på om datorn har en ALPS-pekskärm eller inte

Utför följande steg för att ta reda på om datorn har en ALPS-pekskärm.

  1. Gå till fliken DRIVRUTINER & HÄMTNINGSBARA FILER på datorns sida för Dells produktsupport och kontrollera om ALPS visas under Mus, tangentbord & enheter. När ALPS inte finns med i filnamnet, beskrivningen: eller gäller avsnittet på sidan Visa fullständig drivrutinsinformation har datorn ingen ALPS-pekskärm.
    Obs! Mer information om hur du navigerar till datorns dell-produktsupportsida och hämtar drivrutiner finns i följande artikel i Dells kunskapsbank: Vanliga frågor och svar om drivrutiner och hämtningsbara filer.

Ytterligare information

Artikelegenskaper


Berörd produkt

Inspiron, Latitude, Vostro, XPS, Legacy Laptop Models

Senaste publiceringsdatum

22 dec. 2023

Version

5

Artikeltyp

How To