Gå vidare till huvudinnehållet
  • Lägg beställningar snabbt och enkelt
  • Visa beställningar och kontrollera leveransstatus
  • Skapa och kom åt en lista över dina produkter
  • Hantera dina webbplatser, produkter och kontakter på produktnivå från Dell EMC med hjälp av företagsadministration.

Ta bort infektioner med skadlig programvara från en Dell-dator

Sammanfattning: Den här artikeln innehåller en allmän guide för att ta bort skadliga program på Dell-datorn. De flesta av stegen täcks inte av din garanti och utförs på egen risk.

Den här artikeln kan ha översatts automatiskt. Om du har feedback angående kvaliteten kan du meddela oss via formuläret längst ned på den här sidan.

Artikelns innehåll


Instruktioner

Innehållsförteckning

  1. En kort beskrivning av Malware och garantisupporten
  2. Komma igång
  3. Genomsök programvaran
  4. Bli av med skadlig programvara
  5. Förebygga en ny infektion

En kort beskrivning av Malware och garantisupporten

Skadlig programvara är det namn som vi använder för att kalla skadlig programvara på din dator. Vissa typer av skadlig kod kan kallas virus. Dessa är självreplikerande kodbitar som infogar sig själva i andra program. Skadlig kod delas ofta upp i följande typer:

  • Rootkits: När du väl är på din dator tillåter ett rootkit obehöriga användare att komma åt roten på din dator. Allt du skulle märka är en prestandaminskning.
  • Spyware: Denna skadliga programvara spionerar på dig, men den vill fånga din personliga information. Detta inkluderar bankärenden, webbinformation och dina lösenord.
  • Viktiga loggare: Den här typen av skadlig programvara spårar varje tangenttryckning i en fil. Den här filen används för att få obehörig åtkomst till dina olika konton.
  • Trojaner: Detta är en förkortning för trojansk häst. Det visas vanligtvis som legitim programvara för att få dig att installera den på din dator. När den väl har installerats börjar den arbeta med sin skadliga avsikt på din dator.
  • Utpressningstrojaner: Denna programvara tar över din dator och dina filer och blockerar dig från att ha tillgång till dem. De vill att du ska betala dem en avgift för att släppa din dator.
  • Maskar: Den här typen av programvara replikerar sig själv över nätverket till andra datorer. De används för att förbruka bandbredd och attackera nätverk.
  • Adware: Detta installerar oönskade anpassade annonser på din dator. De kan snabbt orsaka irritation och prestandaproblem på din dator.

Flera versioner och typer av skadlig kod rapporteras varje år. Varje år är det svårare att bli av med dem från din dator utan att använda extraordinära åtgärder.

Den här guiden fungerar för att ta bort de flesta av dessa infektioner.

Obs! Beslutet att använda den här informationen sker på egen risk, eftersom borttagning av skadlig programvara inte ingår i ProSupport-rättigheter. Den här informationen tillhandahålls i befintligt skick.

Att köra en fabriksåterställning eller en ren operativsystemsinstallation på dina datorer täcks av våra garantier. Du får garanterat tillbaka datorn i det skick den skickades från Dell. Att vägleda dig genom en ominstallation av operativsystemet ingår i ProSupport-garantin.

En av kunskapsbasartiklarna som anges i avsnitten nedan tar dig igenom ominstallationsstegen.

Medan infektionen finns på din dator visar den olika säkerhetsvarningar. Varningar som är formulerade på ett sådant sätt att du tror att din dator är infekterad eller har andra säkerhetsproblem. Dessa aviseringar omfattar saker som:

Intrång av skadlig programvara!

Känsliga områden på din enhet visade sig vara under attack. (Till exempel: Attack från spionprogram eller virusinfektion är möjlig.) Förhindra ytterligare skada eller att dina privata data blir stulna. Kör en genomsökning mot spionprogram nu. Klicka här för att starta.

Smyg intrång!

Infektion detekteras i bakgrunden. (Till exempel: Spionprogram och falsk programvara attackerar din dator.) Eliminera infektionen på ett säkert sätt, utför en säkerhetsskanning och radera nu.

Dessa säkerhetsvarningar är falska och bör ignoreras. Skadlig programvara kapar din webbläsare så att du får en säkerhetsvarning när du går till en webbplats. Den här varningen anger att sidan du besöker är en säkerhetsrisk, även om den är helt ofarlig.

Denna skadliga programvara skapades med det enda syftet att skrämma dig att använda ditt kreditkort. Köp inte något som har med denna infektion att göra. Om du redan har gjort det, kontakta ditt kreditkortsföretag och stoppa avgifterna. Rapportera att programmet är en datorinfektion och en bluff och har din information.


Komma igång

  1. Koppla bort datorn från internet och stäng av den tills du är redo att ta bort skadlig programvara.

    Tänk på det som att stänga av all kommunikation och försätta en patient i ett avstängt tillstånd.

  2. När du är redo att börja startar du datorn i felsäkert läge. Enbart minimibehovet av program och tjänster läses in i det här alternativet. Om någon skadlig kod är inställd på att starta när Windows startar, bör en start i felsäkert läge hindra den.

    För att starta i Windows felsäkert läge, följ den guide nedan som matchar ditt operativsystem. Detta bör starta upp menyn Avancerade startalternativ. Välj Felsäkert läge med nätverk och tryck på tangenten Retur.

Du kommer till en meny som liknar den som visas nedan:

Windows Advanced Options Menu
Please select an option:

      Safe Mode
      Safe Mode with Networking
      Safe Mode with Command Prompt

      Enable Boot Logging
      Enable VGA Mode
      Last Known Good Configuration (your most recent settings that worked)
      Directory Services Restore Mode (Windows domain controllers only)
      Debugging Mode
      Disable automatic restart on system failure

      Start Windows Normally
      Reboot

Use the up and down arrow keys to move the highlight to your choice.

Om du upptäcker att din dator körs snabbare i felsäkert läge kan det vara ett tecken på att din dator har en infektion med skadlig programvara. Alternativt kan det betyda att du har många legitima program som startar med Windows.

  1. Ta bort de temporära filerna innan du påbörjar några andra steg. Om du gör detta kan virusskanningen påskyndas, men det rensar de nedladdade virusfilerna och minskar mängden som skannrarna måste kontrollera. Du kan göra detta via verktyget Diskrensning eller från menyn Internetalternativ .


Genomsök programvaran

  1. Ibland räcker det att köra en skanning för att ta bort de flesta infektioner som orsakats av skadlig kod. Du har förmodligen ett antivirusprogram aktivt på din dator. Du bör använda en annan skanner för den här kontrollen.

Om ditt nuvarande antivirusprogram inte stoppade den ursprungliga infektionen kan du inte förvänta dig att den ska hitta den nu.

Obs! Inget antivirusprogram kan upptäcka 100 procent av de miljontals typerna och varianterna av skadlig kod.

Det finns två huvudtyper av antivirus:

Antivirusprogram i realtid
De söker hela tiden efter skadlig kod.
Skanning på begäran
Den här sortens skannrar söker efter infektioner från skadlig kod när du öppnar programmet manuellt och kör en skanning.
Obs! Du bör bara köra ett antivirusprogram i realtid på din dator. Du kan dock lagra några on-demand-skannrar för att köra skanningar med flera program. (Kontrollera att ditt antivirusprogram i realtid inte plockar upp skannrarna som infektioner. I så fall bör du förvara skannrarna utanför datorns lagringsmedium.)

Information om integrerade Microsoft-verktyg för skadlig kod finns i: Windows omfattande säkerhetsinformation
  1. Det bästa tillvägagångssättet är att använda en skanner på begäran först och sedan följa upp med en fullständig genomsökning av ditt antivirusprogram i realtid. Det finns flera kostnadsfria och effektiva skanners som körs på begäran. Vi har några som vi är bekanta med och har använt i några av våra tidigare guider. Du kan använda dessa program eller gå med program som du är mer bekant med eller bekväm med. Dessa program kommer inte från Dell och används på egen risk. Några exempel har listats nedan:


Bli av med skadlig programvara

Jag använder Malwarebytes för det här exemplet. Du kan använda en annan applikation som åstadkommer samma sak, men det är den applikation som jag är mest bekant med. Du kan ladda ner programmet från länken nedan och installera det. Du måste återansluta till Internet för detta. När hämtningen är klar kopplar du från internet igen. Om du inte kan komma åt Internet, eller om du inte kan ladda ner Malwarebytes på din dator? Ladda ner den på en annan dator och spara den på ett USB-minne, CD eller DVD och överför den till den infekterade datorn.

  1. Gå igenom installationen och följ InstallShield-guiden. Malwarebytes söker efter uppdateringar och startar sedan användargränssnittet (UI).

Obs! Om den rapporterar att databasen är inaktuell väljer du Ja för att hämta uppdateringarna och klickar sedan på OK när du uppmanas att installera dem.

Behåll standardskanningsalternativet - Utför en snabbskanning och klicka på knappen Skanna.

Malwarebytes Anti-Malware-applikation

(Bild 1 Malwarebytes anti-malware-program)

Applikationen erbjuder ett alternativ för fullständig skanning, men jag rekommenderar att du utför snabbskanningen först. Beroende på datorns specifikationer kan snabbgenomsökningen ta mellan 5 och 20 minuter. Den fullständiga skanningen tar dock upp till 60 minuter eller mer. Du kan se hur många filer eller objekt programvaran redan har genomsökt. Den visar hur många av dessa filer som den har identifierat antingen som skadliga program eller infekterade av skadlig programvara.

  1. Vad gör du om Malwarebytes försvinner efter att den börjar skanna och inte öppnas igen? Infektionen kan vara allvarligare och hindrar skannern från att fungera. Det finns sätt att komma runt detta om du vet vilken typ av infektion det rör sig om. Det kan dock vara bättre att installera om Windows efter att du har säkerhetskopierat dina filer, eftersom det kan vara snabbare, enklare och garanterat lösa infektionen. (Alla filer du sparar kan orsaka återinfektion.)

  2. Om Malwarebytes snabbsökning inte rapporterar något hittat, visar den en textfil med skanningsresultaten. Om du fortfarande tror att din dator kan ha fått skadlig programvara? Överväg att köra en fullständig genomsökning med Malwarebytes så kan du prova andra skannrar - till exempel någon av de andra i avsnittet ovan. Om Malwarebytes hittar infektionen visar den en varningsruta. Om du vill se de misstänkta filerna klickar du på knappen Sökresultat . Den väljer automatiskt de som är farliga för borttagning. Om du vill ta bort andra upptäckta objekt, markerar du dem också. Klicka på Ta bort markerade knappen för att bli av med de markerade filerna.

Skanningsrapport och infekterade filer

(Bild 2 : Skanningsrapport och infektionslista)

  1. Ta bort infektionerna. Malwarebytes öppnar en loggfil som listar skannings- och borttagningsresultaten. Kontrollera att antivirusprogrammet har tagit bort alla objekt. Malwarebytes kan också uppmana dig att starta om datorn för att slutföra borttagningsprocessen. Starta om datorn om det behövs.

  2. Om dina problem kvarstår även efter att du har kört snabbgenomsökningen och den har hittat och tagit bort oönskade filer? Följ råden ovan och kör en fullständig genomsökning med Malwarebytes eller någon av de andra skannrar som nämnts tidigare. Om skadlig programvara verkar vara borta, kör en fullständig genomsökning med ditt antivirusprogram i realtid för att bekräfta det resultatet.

  3. Om du inte kan ta bort det skadliga programmet eller om Windows inte fungerar som det ska kan du behöva installera om Windows. Se lämplig länk nedan för en guide som passar just din situation:


Förebygga en ny infektion

För att minimera risken för en upprepad infektion bör du se till att du har ett antivirusprogram i realtid som körs på din dator. Se till att den är uppdaterad med de senaste virusdefinitionerna. Om du inte vill spendera pengar på en betaltjänst finns det flera gratisapplikationer som finns tillgängliga.

  1. Installera traditionella antivirusprogram.

  2. Dubbelkolla alltid eventuella onlinekonton såsom internetbank, webbaserad e-post, e-post och webbplatser med sociala nätverk. Leta efter misstänkt aktivitet och ändra dina lösenord. Du kan inte avgöra vilken information skadlig programvara kan ha vidarebefordrat.

  3. Om du har en automatisk säkerhetskopiering av dina filer. Kör virusskanningar på säkerhetskopian för att bekräfta att den inte säkerhetskopierade infektionen också. Om virussökningar inte är möjliga (säkerhetskopiering online) tar du bort dina gamla säkerhetskopior och sparar nya versioner.

  4. Håll all programvara uppdaterad. Se till att du uppdaterar dem ofta. Om du får några meddelanden om detta och inte är säker på deras giltighet? Kontakta alltid företaget i fråga och få deras stöd för att klargöra det.

Överst på sidan

Ytterligare information

Säker Dell-ikonFå allmän information och vägledning om hur du skyddar din dator och dina data på vår sida Säkerhet och antivirus .

Artikelegenskaper


Berörd produkt

Desktops & All-in-Ones, Laptops, Inspiron, Latitude, Vostro, XPS, Legacy Laptop Models, Fixed Workstations

Senaste publiceringsdatum

16 apr. 2024

Version

10

Artikeltyp

How To