• Afgiv ordrer hurtigt og nemt
  • Se ordrer og spor status for din forsendelse
  • Opret og få adgang til en liste med dine produkter
  • Administrer dine Dell EMC-websteder, -produkter og -kontaktpersoner på produktniveau ved hjælp af Company Administration (Virksomhedsadministration).

Retningslinjer for generel vedligeholdelse af en Dell-computer

Oversigt: Denne artikel indeholder oplysninger om generelle retningslinjer for vedligeholdelse af en Dell-computer.

Denne artikel er muligvis automatisk blevet oversat. Hvis du gerne vil give feedback om dens kvalitet, så giv os besked ved hjælp af formularen nederst på denne side.

Artikelindhold

Instruktioner

Computervedligeholdelse betyder, at din stationære, bærbare eller All-in-One-computer holdes i god stand både internt og eksternt. En velholdt computer ser godt ud, holder længere og fungerer pålideligt. Regelmæssig vedligeholdelse hjælper med at øge computerens levetid og beskytter dine datas privatliv og sikkerhed.

Instruktionerne i denne artikel indeholder grundlæggende retningslinjer for vedligeholdelse, der holder din Dell-computer ren og fungerer pålideligt, når:

• Du skal udføre almindelig vedligeholdelse.
  • Computeren blev ikke anvendt i en længere periode.
  • Du flytter computeren til en ny placering.
  • Computeren kører langsomt.

Tilstoppede ventilationshuller eller blæserblades kan forårsage overophedning. En forældet driver, forældede sikkerhedsopdateringer til operativsystemet, svage adgangskoder kan forårsage en potentiel risiko for beskyttelse af personlige oplysninger og sikkerhedsrisiko for dine data. Kørsel af en regelmæssig antivirusscanning for at kontrollere computeren for malware og kørsel af en hardwarediagnosticeringstest er proaktive foranstaltninger, du kan træffe for hurtigt at identificere potentielle problemer på computeren.

Når du rengør din computer regelmæssigt, forlænges hyldelevetiden, hvilket sparer dig tid og penge på reparationer og udskiftninger. Husk, at computere er særligt udsat for støv og overophedning. En tilstoppet ventilationsåbning eller blæserblades kan forårsage varme ophobning inde i computeren, som påvirker computerens ydeevne.

Hvad skal du bruge?

ADVARSEL: Inden du går i gang, skal du slukke computeren og frakoble strømkablet fra computeren og stikkontakten.
  • Vi anbefaler, at du bruger engangshandsker ved rengøring og desinfektion af overflader.
  • Sluk for computeren, og frakobl ac-strømmen. Fjern også batterierne fra bærbare computere, trådløse tastaturer og mus osv. Rengør aldrig et produkt, mens det er tændt eller tilsluttet.
  • Frakobl alle enheder.
  • Sprøjt aldrig væske direkte på produktet.
  • Fugt en mikrofiberklud med en blanding af 70 % isopropylalkohol og 30 % vand. Kluden skal være fugtig, men ikke våd. Overskydende fugt skal fjernes, hvis kluden er våd, før produktet tørres af. Brug af andre materialer end en blød mikrofiberklud kan beskadige produktet.
  • Tør forsigtigt den fugtige klud på de overflader, der skal rengøres. Fugt må ikke dryppe ned i områder som tastaturer, skærmpaneler osv. Fugt, der trænger ind i et elektronisk produkt, kan forårsage beskadigelse af produktet. Overdreven aftørring kan medføre beskadigelse af visse overflader.
  • Når du rengør en skærm, skal du forsigtigt tørre den i én retning, mens du bevæger dig fra toppen af skærmen til bunden. Overfladerne skal være helt lufttørrede, før computeren tændes efter rengøring. Der må ikke være synlig fugt på produktets overflader, før det tændes eller tilsluttes.
  • Efter rengøring eller desinficering af en glasoverflade kan den rengøres igen ved hjælp af et glasrengøringsmiddel, der er beregnet til skærmoverflader, og følg anvisningerne for det pågældende rengøringsmiddel. Vi anbefaler, at du undgår glasrengøringsmidler, der indeholder ammoniak.
  • Rens alle ventilationshuller på produktets front, bagside og ventilerede sider. Fnug, støv og andre fremmedlegemer kan blokere ventilationshullerne og begrænse luftgennemstrømningen.
  • Brug trykluft til at blæse støvet væk fra computeren.
  • Rengør LCD-skærmen på skærmen eller den bærbare computer med en blød, ren mikrofiberklud og vand. Påfør vand på kluden, og træk derefter kluden hen over skærmen i én retning, bevæge sig fra toppen af skærmen til bunden. Fjern fugten fra skærmen eller LCD-skærmen hurtigt, og hold skærmen tør. Udsættelse for fugt som regn eller væskespild kan beskadige produktet. Brug ikke et kommercielt vindue eller glasrens til at rengøre LCD-skærmen på skærmen eller den bærbare computer. Der fås en speciel LCD-rensevæske, mikrofiberklud og serviet som en hjælp til rengøring af LCD-skærmen.
  • Bortskaf de brugte engangshandsker efter hver rengøring. Rengør hænderne, så snart handskerne er fjernet og kasseret.

Du kan opleve nogle synlige kosmetiske ændringer i finishen over tid som følge af den rengøringsproces, der er beskrevet ovenfor, på nogle overflader. Andre kemikalier, der anvendes i rengøringsmidler, er stærke og vil beskadige overfladerne. Undgå at bruge nogen af følgende kemikalier eller produkter, der indeholder disse kemikalier:

• Ethvert klorbaseret rengøringsmiddel, f.eks. blegemiddel.
  • Peroxider (herunder hydrogenperoxid).
  • Opløsningsmidler som f.eks.; acetone, fortynder til maling, benzen, metylenchlorid eller toluen.
  • Ammoniak, som f.eks. Windex.
  • Ethylalkohol.

Kabelrod kan samle støv og blive beskadiget. Kabelstationer og andre kabelkanaler kan hjælpe med at organisere dit arbejds- eller studieområde. Tag dig tid til at rydde og organisere kablerne fra strømskinne og kablerne fra computeren. Nogle tricks til kabelorganisation, som f.eks. farvekodning af kablerne, brug af kabelklips eller kabelpaneler hjælper med at forhindre beskadigelse af kablerne.

Hvis du slukker eller genstarter computeren, hjælper det ofte med at løse mange problemer. Genstart af computeren hjælper med at opdatere computerressourcerne.

En genstart af computeren er en effektiv måde at rydde hukommelsen (RAM) på og sikre, at eventuelle fejlprocesser og -tjenester, som er igangsat, lukkes ned. Hvis du genstarter computeren, lukkes alle de programmer, og den software, der kører på computeren. Dette inkluderer programmer, der kører på proceslinjen, og de tjenester, der kører i baggrunden.

ADVARSEL: Før du genstarter computeren, skal du sørge for at tilføje bogmærke til åbne websider, gemme åbne dokumenter, regneark eller andet arbejde, der ikke er gemt osv.

Windows-opdateringer kan understøtte dit Windows-operativsystem på mange måder. Windows-opdateringer kan løse konkrete problemer, yde beskyttelse mod angreb eller endda tilføje nye funktioner til operativsystemet.

Sådan installerer du Windows-opdateringer i Microsoft Windows 11, 10 og 8 (8.1)?

1. Højreklik på Start, og klik på Indstillinger.
  2. I panelet Indstillinger skal du klikke på Opdatering og sikkerhed.
  3. I det venstre panel vælger du Windows Update.
  4. I det højre panel skal du klikke på Søg efter opdateringer.
  5. Genstart computeren efter download og installation af opdateringerne.

Dell anbefaler, at du opdaterer enhedsdriverne og BIOS som en del af dine planlagte opdateringer. Disse enhedsdrivere og BIOS-opdateringer kan indeholde forbedringer eller ændringer, der hjælper med at holde din systemsoftware opdateret og kompatibel med andre computermoduler (hardware og software) samt giver øget stabilitet.

Du kan finde ud af, hvordan du downloader og installerer de nyeste drivere, i Dell Knowledge Base-artiklen: Sådan downloades og installeres Dell-drivere

Du kan få mere at vide om Dell-webstedet Drivere &downloads i Dell Knowledge Base-artiklen: Ofte stillede spørgsmål – Drivere og downloads

Malwareinfektioner kan kompromittere computerens ydeevne og udsætte dine fortrolige oplysninger for cyberkriminelle fra tredjeparter. Alt afhængigt af den type malware, der er installeret på din computer, kan malware:

• Reducer webbrowserhastigheden.
  • Afbrydelse af netværks- eller internetforbindelse.
  • Få computeren til at holde op med at reagere eller fejle uventet.
  • Ændring af computerindstillinger.
  • Tillad uautoriseret adgang til computerressourcer.
  • Registrer og overfør personlige, økonomiske og fortrolige oplysninger til tredjeparters cyberkriminelle.
  • Korrupte personlige datafiler osv.

Det er en god idé at køre en antivirusscanning regelmæssigt. Inden du går i gang med antivirusscanningen, skal du sørge for at opdatere antivirussoftwaren. Disse opdateringer introducerer nye softwarefunktioner eller foretager forbedringer på de nuværende.

Du kan få flere oplysninger om opdatering af antivirussoftware eller kørsel af en antivirusscanning på webstedet for producenter af antivirus- eller antimalwaresoftware.

Hvis du kører en hardwarediagnosticeringstest, kan det hjælpe dig med at identificere hardwarerelaterede problemer og give dig fejlfindingstrin til at få afhjulpet problemet. For at afgøre, om din Dell-computer har et hardwareproblem, anbefales det, at du først kører en hardwarediagnosticeringstest. Dell tilbyder både indbygget diagnosticering og onlinediagnosticering.

Sådan køres en hardwarediagnosticeringstest med Dell SupportAssist

Hvis computeren kan starte op i operativsystemet og har en aktiv internetforbindelse, skal du køre en hurtig test ved hjælp af SupportAssist.

Sådan køres Dell Pre-boot System Assessment-testen

Hvis computeren ikke kan starte op i operativsystemet eller ikke har en aktiv internetforbindelse:

1. Genstart computeren.
  2. Når Dell-logoet vises, skal du trykke flere gange på F12-tasten , indtil engangsstartmenuen vises.
  3. Brug piletasterne til at vælge Diagnosticering, og tryk på Enter-tasten.
  4. Følg anvisningerne på skærmen, og besvar dem korrekt for at udføre diagnosticeringen.
  5. Hvis testen er bestået, fungerer hardwarekomponenterne korrekt.
  6. Hvis testen mislykkes, skal du sørge for at notér fejlkoden og valideringskoden og kontakte Dells tekniske support.

Fragmentering får harddisken til at gøre ekstra arbejde, der kan gøre computeren langsommere. Flytbare lagerenheder som f.eks. USB-flashdrev kan også blive fragmenterede.

Diskdefragmentering i Windows omgår de fragmenterede data, så drevet kan arbejde mere effektivt. Det forbedrer læse- og skrivetiden ved at samle data, der med tiden er blevet spredt naturligt over hele harddisken, og reducere den afstand, som hovedet skal igennem diskpladen.

ADVARSEL: Kør ikke diskdefragmentering på solid state-drev (SSD). Solid state-drev kræver ikke defragmentering, fordi de læser og skriver data anderledes end harddiske.

Sådan køres diskdefragmentering i Windows 11, 10 og 8 (8.1)?

1. Klik på Start.
  2. Skriv: defrag
  3. Vælg Defragmenter og optimer drev.
  4. Vælg det diskdrev, du vil optimere.
  5. Klik på Optimer.

Ubrugte programmer og midlertidige eller uønskede filer optager sandsynligvis mere plads, end du er klar over. Disse programmer og filer kan påvirke computerens ydeevne. Det er vigtigt at frigøre diskplads på computeren.

• Slet midlertidige filer ved hjælp af Diskoprydning.
  • Afinstaller prøveversioner eller ubrugte programmer.
  • Tøm papirkurven.
  • Ryd browsercachen. Alle browsere har en anden metode til rydning af cache og cookies.

Se følgende artikel i Dell Knowledge Base for at få flere oplysninger: Sådan frigøres diskplads i Microsoft Windows.

Adgangskoder er en almindelig del af vores personlige og professionelle liv. Den første forsvarslinje til at beskytte din computer og dine digitale data er at bruge en stærk og kompleks adgangskode. Det er vigtigt, at de adgangskoder, du bruger, er svære at gætte, og at du bruger en unik adgangskode til hver af dine konti.

En stærk adgangskode skal indeholde følgende:

• Der opfordres til at bruge mindst 10 tegn, men længere adgangskoder.
  • Skal indeholde store bogstaver, små bogstaver, tal og symboler.
  • Skal være forskellig fra de tidligere adgangskoder.

Nogle af best practices for at sikre, at dine adgangskoder er beskyttet:

• Brug ikke adgangskoder, der er nemme at gætte, f.eks. date oftast, almindelige ord, navne osv.
  • Adgangskoder må aldrig skrives ned, udskrives eller gemmes på en ikke-krypteret måde ved hjælp af tekstfiler, tekstdokumenter, regneark osv.
  • Du må ikke dele eller videregive din adgangskode til nogen.
  • Hvis du har mistanke om, at adgangskoden afsløres til nogen, skal den ændres med det samme.

Det kan gøre computeren langsommere, hvis du opbevarer filer på skrivebordet. Organiser i stedet lignende filer i mapper, hvor du nemt kan finde dem. Dette vil også hjælpe med at strømline rengøringsprocessen, når det er tid til at slette gamle og unødvendige filer.

• Organiser dine filer i hoved- og undermapper.
  • Tøm mappen Downloads regelmæssigt. Behold kun det, der er nødvendigt.
  • Ryd skrivebordet. Flyt filerne fra skrivebordet til en passende mappe i den struktur, du har oprettet.
  • Navngiv filerne omhyggeligt.
  • Brug en mappestruktur, der fungerer bedst for dig.

Et uventet computernedbrud eller en harddiskfejl kan potentielt beskadige de personlige data og vigtige filer på computeren. Sikkerhedskopiering af personlige data er en af de vigtigste dele af computervedligeholdelse.

Sikkerhedskopier personlige data til en ekstern harddisk mindst én gang om ugen. Du kan enten vælge at foretage en komplet sikkerhedskopiering af computeren eller manuelt sikkerhedskopiere personlige data som dokumenter, billeder, videoer, musikfiler, regneark og downloads.

Online- eller "cloud"-lagringstjenester som f.eks. Microsoft OneDrive forenkler sikkerhedskopiering af data. En cloud-sikkerhedskopieringsløsning giver dig adgang til dine data fra enhver enhed, hvor som helst.

Se følgende artikel i Dell Knowledge Base for at få flere oplysninger: Sådan sikkerhedskopierer du data på en Dell-computer.

Flere oplysninger

Egenskaber for artikel

Berørt produkt

Desktops & All-in-Ones, Laptops, Inspiron, Latitude, XPS, Legacy Laptop Models, Inspiron 3050, Inspiron 3252, Inspiron 3655, Inspiron 3847, Studio Desktop D540

Sidste udgivelsesdato

03 jan. 2024

Artikeltype

How To