• Tee tilauksia nopeasti ja helposti
  • Tarkastele tilauksia ja seuraa lähetyksen tilaa
  • Luo tuoteluettelo ja käytä sitä
  • Hallitse Dell EMC-sivustoja, tuotteita ja tuote-tason yhteystietoja yrityksen hallinnan avulla.

Tietokoneen palauttaminen käynnistys- tai POST-testiongelmista

Näyttääkö siltä, että Dell-tietokoneesi ei vastaa, kun virta kytketään päälle, eikä se käynnisty? Power On Self-Test (POST) -ongelma voi aiheutua vioittuneesta BIOSista, laitteiston osien välisestä huonosta yhteydestä tai viallisesta laitteistosta. Post (Power On Self-Test) -vikaan viittaavia oireita ovat esimerkiksi seuraavat:

• Tietokone juuttuu Dell-logoon.
  • Tietokoneesta kuuluu äänimerkkejä tai merkkivalot vilkkuvat toistuvissa kuvioissa.
  • Tietokone käynnistyy, mutta ei näytä mitään näytöllä, mutta tuulettimet toimivat.
  • Tietokoneeseen syttyy virta, mutta se ei käynnisty eikä vastaa painettaessa caps lock-, scroll lock- tai num lock -näppäintä.

Jos tietokone käynnistyy, mutta se juuttuu Windows-logonäyttöön tai käynnistyminen ei etene Windows-logon jälkeen, katso ohjeet tietokoneen palauttamiseen käynnistykseen liittyvästä ongelmasta.

Ei POST-testiä -vianmääritysvideo (englanniksi)

Katso tästä videosta, onko Dell-tietokoneessasi POST (Power On Self-Test) -ongelma (englanniksi).

Voit palauttaa Dell-tietokoneesi käynnistys- tai POST-ongelmasta seuraavien pikaohjeiden avulla.

Korjaus 1: Käynnistys vähimmäislaitteistolla

Vialliset laitteet voivat aiheuttaa tietokoneen käynnistys- tai POST-ongelmia. Käynnistä tietokone käyttämällä vaadittua vähimmäislaitteistoa, jotta voidaan selvittää, mikä laite aiheuttaa ongelman.

1. Katkaise tietokoneesta virta.
  2. Irrota kaikki laitteet, kuten USB-asemat, tulostimet, web-kamerat ja mediakortit (SD/xD), paitsi näppäimistö ja hiiri.
  3. Käynnistä tietokone.

Korjaus 2: Tee laitekäynnistys

Laitekäynnistys auttaa poistamaan staattista sähköä, joka saattaa aiheuttaa virtaongelman. Tee laitekäynnistys seuraavasti.

1. Katkaise tietokoneesta virta.
  2. Irrota virtajohto (pöytätietokoneissa) tai verkkolaite ja irrota akku (Dellin kannettavat tietokoneet, joissa on irrotettava akku).
    HUOMAUTUS: Jos Dellin kannettavassa tietokoneessa on akku, jota ei voi poistaa, ota selvää, miten voit palauttaa Dellin kannettavan tietokoneen nollaamalla reaaliaikaisen kellon (RTC). Jos kannettavassa Dell-tietokoneessa on irrotettava akku, katso tarkat ohjeet akun turvalliseen irrottamiseen kannettavan Dell-tietokoneesi käyttöoppaasta.
    HUOMAUTUS: Katso tiettyjen kannettavien Dell Latitude -tietokoneiden kohdalla, miten voit palauttaa POST- tai käynnistysvirheen pakotetun ePSA-diagnostiikan avulla.
  3. Irrota kaikki laitteet, kuten USB-asemat, tulostimet, web-kamerat ja mediakortit (SD/xD), paitsi näppäimistö ja hiiri.
  4. Pura sähkövaraus pitämällä virtapainiketta painettuna 15–20 sekunnin ajan.

Paina virtapainiketta

5. Kytke virtajohto (pöytätietokoneet) tai verkkolaite ja akku (kannettavat tietokoneet).
  6. Käynnistä tietokone.

Korjaus 3: Nollaa reaaliaikakello (RTC)

Vioittunut BIOS voi aiheuttaa käynnistykseen liittyviä ongelmia. Reaaliaikakellon nollaus nollaa BIOS-asetukset ja palauttaa Dell-tietokoneen virta-, käynnistys-, POST- tai kuvaongelmista.

1. Jos Dellin kannettavan tietokoneen käynnistysongelma ilmenee, katso ohjeet Dellin kannettavan tietokoneen palauttamiseen nollaamalla reaaliaikakello (RTC).
  2. Jos Dell-pöytätietokoneen käynnistysongelma ilmenee, katso, miten voit palauttaa Dell-työpöydän nollaamalla reaaliaikakellon (RTC).

Korjaus 4: Selvitä mahdollinen laitteisto-ongelma suorittamalla laitteiston diagnostiikka

Mahdollinen järjestelmän muistin (RAM) tai järjestelmän levyn (emolevy) laitteistovika voi aiheuttaa POST-ongelman. Käynnistystä edeltävän diagnostiikan suorittaminen auttaa tunnistamaan mahdolliset laitteisto-ongelmat, jotka voivat aiheuttaa käynnistysongelman.

1. Kytke virta tietokoneeseen.
  2. Paina F12-näppäintä Dell-logonäytössä useita kertoja, kunnes kerran näytettävä käynnistysvalikko avautuu.
  3. Valitse käynnistysvalikosta Diagnostiikka-vaihtoehto ja paina Enter-näppäintä.

Dell-tietokoneen kertakäynnistysvalikon vianmääritysvaihtoehto

4. Diagnostiikkatesti alkaa.

Käynnistystä edeltävä järjestelmän Dell ePSA -diagnostiikka

HUOMAUTUS: Käynnistystä edeltävä diagnostiikkakäyttöliittymä saattaa vaihdella Dell-tietokoneesta riippuen. Katso tuotekohtaiset tiedot Dell-tietokoneesi käyttöoppaasta .

HUOMAUTUS: Hiiri ei ole aktiivinen testauksen aikana.

HUOMAUTUS: Dellin kannettavien tietokoneiden kohdalla käyttäjän on reagoitava LCD-testin aikana.
  5. Jos ongelmia ilmenee, virhekoodit tulevat näkyviin. Kirjaa virhekoodi, vahvistuskoodi ja palvelutunniste muistiin ja etsi virhekoodi.

Jos tietokone ei käynnisty edellä mainittujen vaiheiden jälkeen, kysy Dellin teknisestä tuesta lisätietoja sijainnissasi saatavilla olevista korjausvaihtoehdoista.

Muut resurssit

Verkkolaiteongelmien vianmääritys
Verkkolaiteongelmien vianmääritys
Lue lisää Dellin kannettavan tietokoneen verkkolaiteongelmien vianmäärityksestä ja ratkaisemisesta. Lue lisää verkkolaitteen käytöstä ja siihen liittyvien ongelmien vianmäärityksestä.
Akkuongelmien vianmääritys
Akkuongelmien vianmääritys
Lue lisää Dellin kannettavan tietokoneen akkuongelmien vianmäärityksestä ja ratkaisemisesta. Lisätietoja Dellin kannettavan tietokoneen akun käytöstä ja ylläpidosta ja akkuun liittyvän ongelman vianmäärityksestä.
Akun suorituskyvyn parantaminen
Akun suorituskyvyn parantaminen
Katso, miten voit parantaa kannettavan Dell-tietokoneen akun suorituskykyä. Katso tietoja muutoksista, joita voit tehdä kannettavassa tietokoneessa akunkeston pidentämiseksi.
Turvonnutta akkua koskevat tiedot ja opastus
Turvonnutta akkua koskevat tiedot ja opastus
Lue, miksi litiumioniakut turpoavat ja miten turvonneita akkuja käsitellään Dellin kannettavissa tietokoneissa.
tukivideot
Tukivideot (englanniksi)
Katso hyödyllisiä videoita videokirjastostamme.
Tukikirjasto
Kaikki tietokanta-artikkelit ovat käytössäsi.