Siirry pääsisältöön
  • Tee tilauksia nopeasti ja helposti
  • Tarkastele tilauksia ja seuraa lähetyksen tilaa
  • Luo tuoteluettelo ja käytä sitä
  • Hallitse Dell EMC-sivustoja, tuotteita ja tuote-tason yhteystietoja yrityksen hallinnan avulla.

Dell-kannettavan akku – Usein kysytyt kysymykset

Yhteenveto: Tämä artikkeli sisältää tietoja Dellin kannettavien tietokoneiden akkuohjeista. Lue lisää asennuksesta, huollosta ja akun käyttöiän pidentämisestä. Dell-kannettavan akun parhaat käytännöt. ...

Tämä artikkeli on saatettu kääntää automaattisesti. Jos sinulla on palautetta sen laadusta, ilmoita siitä meille käyttämällä tämän sivun alareunassa olevaa lomaketta.

Artikkelin sisältö


Ohjeet

Pidennä akunkestoa virransäästöominaisuuksilla

Kesto: 00.26
Kun mahdollista, tekstitys (tekstitys) kieliasetukset voidaan valita tämän videosoittimen Settings- tai CC-kuvakkeen avulla.

Lue lisätietoja Dell-kannettavan akuista ja vastauksia seuraaviin yleisiin kysymyksiin:

  • Lataaminen ja latauksen purkaminen
  • Takuun tila
  • Akun kunto
  • Akun ylläpito
HUOMAUTUS: Dellin kannettavissa käytetään useimpien kannettavien tapaan litiumioniakkuja, jotka saattavat turvota ikääntymisen, latauskertojen määrän tai kuumuudelle altistumisen vuoksi. Turvonnut akku ei ole sinänsä vaarallinen, mutta vioittuneita tai turvonneita osia ei pitäisi käyttää. Jos kannettavasi akku on turvonnut, suosittelemme sen käytön lopettamista ja sen vaihtamista Dellin hyväksymään akkuun.
 
HUOMIO: Yhteensopimattoman akun tai muun kuin Dellin akun käyttö voi lisätä tulipalon tai räjähdyksen vaaraa. Vaihda akku vain Delliltä hankittuun yhteensopivaan akkuun, joka on suunniteltu toimimaan Dell-tietokoneen kanssa. Älä käytä toisen tietokoneen akkua omassa tietokoneessasi.

Useimpien kannettavien tavoin myös Dellin kannettavissa käytetään litiumioniakkuja. Yksi litiumioniakun tyypeistä on litium(ioni)polymeeriakku. Litiumpolymeeriakkujen suosio on kasvanut viime vuosina, ja niistä on tullut uusi standardi elektroniikka-alalla, koska asiakkaat suosivat ohuita laitteita (erityisesti uusimpia erittäin ohuita kannettavia) ja pitkää akunkestoa. Litiumpolymeeriakkujen tekniikan vuoksi akkujen kennot voivat turvota.

Turvonnut akku voi heikentää kannettavan suorituskykyä. Estä laitteen kotelon tai sisäisten osien entistä pahempi vaurioituminen, joka saattaa aiheuttaa toimintahäiriön, lopettamalla kannettavan käyttö ja purkamalla sen lataus irrottamalla verkkolaite ja antamalla akun tyhjentyä.

Turvonneita akkuja ei saa käyttää. Ne on vaihdettava ja hävitettävä asianmukaisesti. Suosittelemme selvittämään Dellin tuotetuesta, mitä vaihtoehtoja turvonneen akun vaihtamiseen on sovellettavan takuun tai palvelusopimuksen ehtojen mukaisesti. Yksi vaihtoehto on Dellin valtuuttaman huoltoteknikon tekemä akun vaihto.

Lisätietoja on turvonneen akun tiedot ja ohjeet -kohdassa.

  • Käsittele litiumioniakkuja varovasti.
  • Tyhjennä akku, ennen kuin irrotat akun järjestelmästä.
    Tyhjennä akku irrottamalla verkkomuuntaja järjestelmästä ja käyttämällä järjestelmää pelkästään akkuvirralla. Akku on tyhjä, kun järjestelmä ei enää käynnisty virtapainikkeesta.
  • Älä murskaa, pudota tai runtele akkua äläkä lävistä sitä vierailla esineillä.
  • Älä altista akkua korkeille lämpötiloille äläkä pura akkuja tai kennoja.
  • Älä paina akun pintaa.
  • Älä taivuta akkua.
  • Älä käytä akun irrottamiseen työkaluja äläkä käsittele niillä akun pintaa.
  • Jos akku juuttuu laitteeseen turpoamisen vuoksi, älä yritä irrottaa sitä, sillä akun puhkaiseminen, taittaminen tai murskaaminen voi olla vaarallista. Kysy Dellin tuotetuesta lisäohjeita.
  • Yhteensopimattoman akun tai muun kuin Dellin akun käyttö voi lisätä tulipalon tai räjähdyksen vaaraa. Vaihda akku vain Delliltä hankittuun yhteensopivaan akkuun, joka on suunniteltu toimimaan Dell-tietokoneen kanssa. Älä käytä toisen tietokoneen akkua omassa tietokoneessasi. Osta aina aitoja akkuja https://www.dell.com/upgrades.
  • HUOMAUTUS: Dell-merkkisten osien ja päivitysten saatavuus saattaa vaihdella senhetkisen sijainnin mukaan. Jos osat eivät ole saatavilla sivustossasi sijainnissasi, ota yhteys paikalliseen Dell-kumppaniin tai jälleenmyyjään (valitse sijaintisi valitsemalla se englanniksi).

Kun varastoit akkua yli 4 vuorokauden ajan, voit säästää akkua näillä toimilla:

  • Älä varastoi akkuja pitkään liitettyinä virtalähteeseen. Tämä koskee verkkomuuntajia ja pistorasiaan liitettyjä kannettavan suojavaunuja.
  • Kannettavien akkujen (tämä koskee myös kannettavissa järjestelmissä säilytettäviä akkuja) varastointilämpötilan pitäisi olla 0 - 35 °C (32 - 95 °F).
  • Akkuja voi säilyttää sekä kannettavassa että sen ulkopuolella.
  • Lataa akut ennen varastointia. Suosittelemme enintään 1 tunnin latausaikaa. Tavallisesti akun varaus on tällöin 80 - 100 %. (Varaus purkautuu aina hiukan ajan myötä. Varastoitavien akkujen purkautumisen odotetaan purkautuvan 10–15 % neljän kuukauden aikana tietojen mukaan).

Dell-kannettavien akun kunto voidaan tarkistaa sekä käyttöjärjestelmässä että sen ulkopuolella. Akun kunnon tila ilmaisee akun nykyisen suoritustehon, jonka avulla voit päättää, tarvitseeko akku vaihtaa. Akun kunnon voi tarkistaa seuraavilla tavoilla:

  • BIOS tai UEFI (eli järjestelmän asennusohjelma)
  • Laitteiston diagnostiikka
    HUOMAUTUS:
    • Dell tarjoaa akun verkkodiagnostiikan. Voit tehdä akkutestin verkossa ja siirtyä akun verkkodiagnostiikkasivulle .
    • Diagnostiikka käynnistyy automaattisesti.
    • Päivitä tai asenna SupportAssist-sovellus näytön ohjeiden mukaisesti.
  • Dell Power Manager – tuetaan Dell Inspiron-, Vostro- ja XPS-kannettavissa, joissa on Windows 11 tai Windows 10.

Lisätietoja akun kunnon tarkistamisesta on Dellin tietämyskannan artikkelissa Dell-kannettavien akun kunnon tarkistaminen.

Kaikki ladattavat akut kuluvat ajan ja käytön myötä. Kun aika ja kumulatiivinen käyttö kasvavat, suorituskyky heikkenee.

Tavallisella käyttäjällä akun käyttöaika lyheni huomattavasti yleensä 18–24 kuukauden kuluttua. Tehokäyttäjän käytössä akun käyttöaika lyhenee yleensä 18 kuukauden kuluessa. Suosittelemme, että ostat uuden Dell-kannettavan akun, kun akunkesto ei enää riitä tarpeisiisi.

Lisätietoja akun käyttöiän pidentämisestä on Dellin tietämyskannan artikkelissa Dell-kannettavan akun suorituskyvyn parantaminen.

Akku latautuu kannettavassa, kun kannettava on liitettynä pistorasiaan muuntajan kautta. Latausaika vaihtelee kannettavan mukaan. Jos kannettava tukee ExpressCharge™-ominaisuutta, akun lataus on tavallisesti yli 80 % noin tunnin lataamisen jälkeen ja akku latautuu täyteen noin 2 tunnissa, kun kannettava on sammutettu.

HUOMAUTUS: Latausaika vaihtelee Dellin kannettavien välillä. Lisätietoja on Dell-kannettavan käyttöoppaassa.

Ei, Dellin kannettavat on suunniteltu siten, että ne lopettavat akun lataamisen, kun akku on täynnä. Kun akku on ladattu täyteen, Dell-kannettava käyttää edelleen verkkovirtaa muuntajasta.

HUOMAUTUS: Dell Technologies suosittelee, että käytät Dell-kannettavan alkuperäistä verkkolaitetta optimaalisen suorituskyvyn takaamiseksi.

Useimpien Dell-kannettavien akun voi asentaa ja/tai irrottaa. Monet uusista kannettavista käyttävät kuitenkin akkuja, joita ei voi irrottaa. Dellin valtuuttamat teknikot ja kannettavan käyttäjät voivat asentaa ja/tai irrottaa tällaiset irrottamattomat akut.

Lisätietoja Dell-kannettavan akun vaihtamisesta on Dell-kannettavan oppaissa.

Jos Dell-kannettavassa on irrotettava akku, Dell tarjoaa akun vaihtopalvelun maksutta. Lisätietoja akun vaihtopalvelusta saa Dellin teknisestä tuesta.

Kaikkien Dellin akkujen toiminta, suorituskyky ja turvallisuus tarkastetaan erittäin perusteellisesti. Dell suosittelee, että käytät ainoastaan yhteensopivia Delliltä ostettuja Dell-akkuja, jotka on suunniteltu toimimaan Dell-kannettavassa.

Markkinoilla on saatavilla joitakin muiden valmistajien akkuja, joiden väitetään olevan yhteensopivia Dellin kannettavien kanssa. Dell ei voi vahvistaa näitä väitteitä eikä taata kyseisten akkujen turvallisuutta Dell-kannettavassa.

Dellin kannettavien akuilla on 1 vuoden takuu, niiden turvallisuus ja suorituskyky ovat optimaalisia yhteensopivissa Dell-kannettavissa, ja Dellin tekninen tuki tukee niitä takuujakson ajan.

HUOMIO: Yhteensopimattoman akun tai muun kuin Dellin akun käyttö voi lisätä tulipalon tai räjähdyksen vaaraa. Vaihda akku vain Delliltä hankittuun yhteensopivaan akkuun, joka on suunniteltu toimimaan Dell-kannettavassa. Älä käytä toisen tietokoneen akkua omassa tietokoneessasi.

Akku, jolla on suurempi wattituntimäärä samassa järjestelmässä ja samoissa käyttöolosuhteissa merkitsee tavallisesti akun pidempää kestoa. Jos verrataan esimerkiksi samaa järjestelmää, jossa käytetään samoja sovelluksia, 53 wattitunnin akun virta kestää noin 65 % pidempään kuin 32 wattitunnin akun.

Akkuja pidetään kulutustarvikkeina, mutta kaikki akut kuluvat ajan ja käytön myötä. Takuu muistuttaa autojen takuita, jotka eivät sisällä kulutustarvikkeita, kuten renkaita. Dell myöntää akuille erillisiä takuita. Lisätietoja on Dellin tietämyskannan artikkelissa Dell-kannettavan akun takuutuki.

Dell myöntää Dell-akuille yhden vuoden vakiotakuun. Akut ovat kulutustarvikkeita, ja akun suoritusteho heikkenee ajan ja käytön myötä. Takuu muistuttaa autojen takuita, jotka eivät sisällä kulutustarvikkeita, kuten renkaita. Lisätietoja on Dellin takuusivulla.

Jos Dell-kannettavassa on ExpressCharge™-ominaisuus, akun lataus on tavallisesti yli 80 % noin tunnin lataamisen jälkeen ja latautuu täyteen noin 2 tunnissa, kun kannettava on sammutettu.

Voit ostaa Dell-kannettavan akun Dellin tukisivustosta Dell.com/support seuraavasti:

  1. Siirry osoitteeseen Dell.com/support.
  2. Tunnista Dell-kannettavasi
    • Voit tunnistaa Dell-kannettavan automaattisesti valitsemalla Lataa ja asenna SupportAssist. Asenna Dell SupportAssist -sovellus näytön ohjeiden mukaisesti. Lisätietoja on Dellin tietämyskannan artikkelissa Dell SupportAssist (aiemmin Dell System Detect): yleisiä kysymyksiä.
    • Vaihtoehtoisesti voit antaa Dell-kannettavan palvelutunnisteen, pikahuoltokoodin tai sarjanumeron ja valita Haku.
    • Voit valita Dell-kannettavan myös luettelosta valitsemalla Selaa kaikkia tuotteita.
  3. Valitse Osat ja lisävarusteet -välilehti.
  4. Valitse Laptop/Notebook Power, jotta näet Dell-kannettavan Parts & Upgrades.
  5. Valitse Parts & Upgrades -sivulla oikea akku ja valitse Add to Cart.
  6. Viimeistele ostotapahtuma seuraamalla näytön ohjeita.
HUOMAUTUS: Dell-merkkisten osien ja päivitysten saatavuus saattaa vaihdella senhetkisen sijainnin mukaan. Jos osat eivät ole saatavilla sivustossasi sijainnissasi, ota yhteys paikalliseen Dell-kumppaniin tai jälleenmyyjään (valitse sijaintisi valitsemalla se englanniksi).

Kuva Parts & Accessories -osasta osoitteessa Dell.com/support

Jos Dell-kannettavassa on irrotettava akku, Dell tarjoaa akun vaihtopalvelun maksutta. Lisätietoja akun vaihtopalvelusta on Dell Premier -sivustossa tai ota yhteys Dellin tekniseen tukeen.

Lisätietoja

Suositellut artikkelit

Seuraavassa on joitakin aiheeseen liittyviä suositeltuja artikkeleita, jotka saattavat kiinnostavat sinua.


Hyödyllisiä videoita

Dell-kannettavan akunkeston parantaminen

Kesto: 04.28
Jos mahdollista, tekstitys (tekstitys) kieliasetukset voidaan valita tämän videosoittimen Settings- tai CC-kuvakkeen avulla.

Kannettavan akun kunnon tarkistaminen

Kesto: 02.34
Jos mahdollista, tekstityksen (tekstitys) kieliasetukset voidaan valita videosoittimen Settings- tai CC-kuvakkeesta.

Maximize Laptop Battery Runtime

Kesto: 1.25
Jos mahdollista, tekstityksen (tekstitys) kieliasetukset voidaan valita tämän videosoittimen Settings- tai CC-kuvakkeen avulla.


Akku VirtaLisätietoja on akku- ja virtasivustossamme .

Artikkelin ominaisuudet


Tuote, johon asia vaikuttaa

Chromebook, G Series, Alienware, Inspiron, Latitude, Vostro, XPS, Legacy Laptop Models, Mobile Workstations

Edellinen julkaisupäivä

12 jouluk. 2023

Versio

22

Artikkelin tyyppi

How To