Gå vidare till huvudinnehållet
 • Lägg beställningar snabbt och enkelt
 • Visa beställningar och kontrollera leveransstatus
 • Skapa och kom åt en lista över dina produkter
 • Hantera dina webbplatser, produkter och kontakter på produktnivå från Dell EMC med hjälp av företagsadministration.

Ansluta en skärm till en Dell-dator

Sammanfattning: Den här artikeln innehåller information om hur du ansluter en skärm eller projektor till en stationär dator, allt-i-ett-dator eller bärbar dator från Dell. Lär dig mer om de olika typerna av videokontakter, konfigurera videoinställningar och hitta användbara länkar till felsökningsmanualer. ...

Den här artikeln kan ha översatts automatiskt. Om du har feedback angående kvaliteten kan du meddela oss via formuläret längst ned på den här sidan.

Artikelns innehåll


Instruktioner

Det finns flera sätt att ansluta en dator till skärmen eller projektorn. Enheterna kan ha olika typer av videokontakter, till exempel VGA, DVI, HDMI, DisplayPort (DP) eller USB-C. Proceduren för att ansluta en dator till skärmen eller projektorn är densamma. Anvisningarna i den här artikeln ger information om hur du ansluter en dator till en skärm eller projektor.

Information om hur du ansluter till en trådlös Dell-skärm finns i Dells kunskapsbasartikel Guide till trådlösa Dell-skärmar.

Information om hur du ansluter en dator till en TV finns i följande artikel i Dells kunskapsbank: Ansluta en Dell-dator till en TV.

Obs! Mer information om hur du konfigurerar en Dell-skärm finns stegvisa instruktioner i dokumentationen till Dell-skärmen . För skärmar som inte kommer från Dell, se användarhandboken för skärmen som finns på enhetstillverkarens webbplats.

Det är viktigt att identifiera vilken typ av videokontakt som finns på datorn och på skärmen eller projektorn. Genom att använda rätt typ av videokabel undviker du video- och skärmproblem.

Det finns två metoder för videoöverföring: Digital och analog (se tabellen nedan). Varje videokontakt kan hantera antingen digital eller analog videosignalöverföring. Analoga videokontakter som S-video, komposit, VGA, SVGA och DVI (analog) kan inte hantera uppspelning av skyddat digitalt HD-innehåll, som Blu-ray-filmer, via en analog anslutning. Du får förmodligen ett felmeddelande eller så spelas filmen upp med lägre upplösning.

 • Stationär Dell-dator: Videokontakterna sitter på baksidan av datorn. Om den stationära Dell-datorn har ett särskilt grafikkort (GPU) måste du använda den videokontakt som finns på grafikkortet (GPU).
 • Allt-i-ett-dator från Dell: Videokontakterna sitter på baksidan av datorn.
  Obs! Video-out-kontakt för anslutning av en andra skärm finns inte på alla allt-i-ett-datorer från Dell. Information om huruvida Dells allt-i-ett-dator har stöd för en sekundär bildskärm finns i dokumentationen till din stationära Dell-dator eller allt-i-ett-dator.
 • Bärbar Dell-dator: Videokontakterna finns på baksidan, vänster eller höger sida av den bärbara datorn. Mer information om vilka videokontakter som finns tillgängliga finns i dokumentationen till din bärbara Dell-dator.
 • Dell-skärm: Videokontakterna finns på baksidan av skärmen. Mer information om vilka videokontakter som finns tillgängliga finns i dokumentationen till din Dell-bildskärm.
 • Dell-projektor: Videokontakterna finns på baksidan av projektorn. Mer information om vilka videoanslutningar som finns tillgängliga finns i dokumentationen till din Dell-projektor.

Om videokontakten på datorns baksida inte stämmer överens med videokontakten på skärmen eller projektorn kan du behöva en adapter eller en konverterare. Se avsnittet Använda adaptrar eller konverterare i den här artikeln.

Tabell 1: Typer av videokontakter och videokablar
Kontakt Kontakt Kabel Beskrivning
USB-C (med DisplayPort eller Thunderbolt 3) USB-C med Thunderbolt 3-kontakt
USB-C med DisplayPort-kontakt
USB-C Thunderbolt 3-kabel
USB-C med DisplayPort-kabel
USB-C-kontakten, även kallad USB Typ-C, används för att överföra digitala ljud- och videosignaler samtidigt med en enda kabel. Enhetstillverkare kan aktivera alternativa lägen, till exempel DisplayPort, Thunderbolt 3 eller HDMI, som kan överföra både video- och ljudsignaler via samma kabel. Läs specifikationerna för enheten för att ta reda på om USB-C-porten på din enhet stöder ett av dessa alternativa lägen.
Obs! En USB-C-port som inte stöder det alternativa läget DisplayPort eller Thunderbolt 3 kan inte överföra ljud- eller videosignaler.
DisplayPort (DP) eller Mini DisplayPort (mDP) DisplayPort-kontakt i full storlek
mini DisplayPort-kontakt
DisplayPort-kabel i full storlek
mini DisplayPort-kabel
DisplayPort-kontakten används för att överföra digitala ljud- och videosignaler samtidigt, men det är valfritt för båda och det ena kan överföras utan det andra. Det finns flera versioner av DisplayPort-standarder. I varje senaste version av DisplayPort har nya funktioner lagts till. DisplayPort-kontakten på enheten och DisplayPort-kabeln är utformade med en specifik version av DisplayPort-standarden. Till exempel har DisplayPort version 1.2 och senare stöd för MST (Multi-Stream Transport) eller kedjekoppling av kompatibla skärmar. DisplayPort-kablar och DisplayPort-portar kan ha antingen en kontakt i full storlek eller en minikontakt. De här kontakterna skiljer sig bara åt i fysisk form och DisplayPort-funktionerna är desamma oavsett vilken kontakt som används. Om du använder en mini DisplayPort-kontakt (mDP) påverkas inte prestanda eller funktionsstöd för anslutningen. Mer information om DisplayPort finns på https://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort Den här hyperlänken tar dig till en webbplats utanför Dell Technologies..
HDMI HDMI-standardkontakt HDMI-kabel HDMI-kontakten (High-Definition Multimedia Interface) är den vanligaste digitala ljud-/videokontakten som finns på många datorer, skärmar, tv-apparater och projektorer. HDMI har stöd för överföring av både video- och ljudsignaler med en enda kabel. Det finns flera versioner av HDMI-standarder. I varje senaste version av HDMI har nya funktioner lagts till. HDMI-kontakten på enheten och HDMI-kabeln är utformade med en specifik version av HDMI-standarden. Till exempel har HDMI version 2.0a och senare stöd för HDR-video (High Dynamic Range). Det finns fem typer av HDMI-kontakter: Standard-HDMI, dual-link HDMI, mini HDMI, micro HDMI och HDMI-bilkontakt. Mer information om HDMI finns på https://en.wikipedia.org/wiki/HDMI Den här hyperlänken tar dig till en webbplats utanför Dell Technologies..
DVI DVI-I-kontakt DVI-kabel DVI-kontakten används för att överföra analoga eller digitala videosignaler beroende på vilken typ av DVI-kontakt som är tillgänglig. DVI-kontakten på en enhet kan vara en av tre typer, beroende på vilka signaler som implementeras: DVI-A (endast analog), DVI-D (endast digital, Single-Link eller Dual-Link) och DVI-I (kombinerar digital och analog i samma kontakt, och den digitala signalen kan ha stöd för antingen Single-Link eller Dual-Link). Stiftkonfigurationen i varje typ av anslutning är unik. Mer information om DVI finns på https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface Den här hyperlänken tar dig till en webbplats utanför Dell Technologies..
VGA eller SVGA VGA-kontakt VGA- eller SVGA-kabel VGA- eller SVGA-kontakten är den vanligaste videokontakten som finns på många enheter. VGA-standardskärmgränssnittet är en D-subminiatyrkontakt med 15 stift. Mer information om VGA finns på https://en.wikipedia.org/wiki/Video_Graphics_Array Den här hyperlänken tar dig till en webbplats utanför Dell Technologies..
Komponentvideo   RGB-komponentkabel RGB-komponentkontakten används för att skicka en analog videosignal till en andra skärm, exempelvis en tv eller projektor. Kabeln har tre kontakter (röd, grön och blå) för video. Den digitala komponentvideokontakten blev populär både för datorer och för hemmabiosystem.
RCA (komposit)   rca-kabel RCA- eller kompositkontakten används för att skicka en analog videosignal till en andra skärm, exempelvis en tv eller projektor. Kabeln har en kontakt (gul) för video samt två kontakter (vit och röd) för vänster och höger ljudkanal.
S-video   s-videokabel S-videokontakten används för att skicka en analog videosignal till en andra skärm, exempelvis en tv eller projektor.

När du har identifierat videokontakterna och har en kompatibel videokabel ansluter du datorn till skärmen eller projektorn.

 1. Anslut strömkabeln till skärmen eller projektorn och till vägguttaget.

  Bild som visar hur du ansluter skärmen till ett eluttag
  Bild som visar hur du ansluter skärmen till ett eluttag.

 2. Anslut videokabeln till skärmen eller projektorn och till datorn.
  1. Om du har flera skärmar ansluter du de andra skärmarna till en tillgänglig videokontakt på datorn. Mer information finns i Dells kunskapsbasartikel Konfigurera flera bildskärmar.
  2. Om du vill ha hjälp med att ansluta en skärm till en Dell-dockningsstation kan du läsa artikeln Ansluta och konfigurera en dockningsstation med en bärbar dator i Dells kunskapsbas.
  3. Om du vill ha hjälp med att ansluta till en trådlös Dell-skärm kan du läsa följande artikel i Dells kunskapsdatabas: Guide till trådlösa Dell-skärmar.

  Bild som visar hur du ansluter en videokabel mellan skärmen och den stationära datorn
  Bild som visar hur du ansluter en videokabel mellan skärmen och den stationära datorn.

  Bild som visar hur du ansluter en videokabel mellan skärmen och den bärbara datorn
  Bild som visar hur du ansluter en videokabel mellan skärmen och den bärbara datorn.

 3. Slå på skärmen eller projektorn.
 4. Starta datorn.
 5. Välj rätt videokälla på skärmen eller projektorn. Om du till exempel använder HDMI 1-videokontakten på skärmen ställer du in källan på HDMI 1. Mer information om hur du ändrar videokällan finns i dokumentationen till din bildskärm eller projektor från Dell.
 6. Microsoft Windows använder Windows Plug and Play för att automatiskt identifiera och konfigurera skärmen eller projektorn.
  Obs! De flesta bildskärmar och projektorer fungerar utan att installera några drivrutiner med hjälp av Microsofts Plug and Play.

Om videokontakten på datorns baksida inte stämmer överens med videokontakten på skärmen eller projektorn kan du behöva en adapter eller en konverterare. Se avsnittet Använda adaptrar eller konverterare i den här artikeln.

Ladda ner och installera de senaste videodrivrutinerna från webbplatsen Dell.com/support för att få optimal grafikprestanda. Mer information om hur du laddar ner och installerar drivrutinerna på en Dell-dator finns i följande artikel i Dells kunskapsdatabas: Ladda ner och installera en drivrutin (på engelska).

Konfigurera skärmupplösning, färgdjup, uppdateringsfrekvens och teckenstorlek.

Välj artikel i Dells kunskapsdatabas baserat på det operativsystem som är installerat på Dell-datorn:

Om videokontakten på datorns baksida inte stämmer överens med videokontakten på skärmen eller projektorn kan du behöva en adapter eller en konverterare. Se tabellen nedan för exempel på tillgängliga adaptrar eller konverterare.

Om datorn till exempel har en HDMI-kontakt och skärmen har en DVI-kontakt kan du använda en HDMI till DVI-adapter.

Exempel på vanliga videokonverterare eller adaptrar
Källa (dator) Skärm (datorskärm eller projektor) Bild
DVI DVI (digital eller analog) eller VGA (endast analog) DVI till VGA-adapter
HDMI DVI eller VGA HDMI till DVI-kabel
HDMI till VGA-adapter
DisplayPort (DP) eller Mini DisplayPort (mDP) HDMI eller DVI DisplayPort till HDMI-kabel
DisplayPort till VGA-kabel
USB-C (med DisplayPort eller Thunderbolt 3) HDMI, DisplayPort (DP) eller mini DisplayPort (mDP) USB-C till DisplayPort-adapter
USB-C till HDMI-adapter
Obs! Många videokonverterare eller videoadaptrar är inte dubbelriktade. De kan endast överföra videosignaler i en riktning, från källan (datorn) till skärmen (datorskärmen eller projektorn). En inkompatibel eller felaktig adapter eller konverterare kan orsaka video- eller skärmproblem.

Ytterligare information

Användbara videor

Ansluta två skärmar till en dator (Dells officiella tekniska support på YouTube)

Längd: 01:37
När det är möjligt kan språkinställningar för dold textning (undertexter) väljas med hjälp av ikonen Inställningar eller CC på den här videospelaren.

Ansluta en trådlös skärm (Dells officiella tekniska support på YouTube)

Längd: 02:26
När det är tillgängligt kan språkinställningar för dold textning (undertexter) väljas med hjälp av ikonen Inställningar eller CC på den här videospelaren.

Installation av drivrutiner för Dell-skärm (Dells officiella tekniska support på YouTube)

Längd: 01:54
När det är tillgängligt kan språkinställningar för dold textning (undertexter) väljas med hjälp av ikonen Inställningar eller CC på den här videospelaren.


Rekommenderade artiklar

Här är några rekommenderade artiklar relaterade till detta ämne som kan vara av intresse för dig.


Bildskärmar Mer information och support för Dell-skärmen, den stationära Dell-datorn, den bärbara Dell-datorn eller Dell-surfplattan finns på vår webbplats för skärmsupport.


Support efter garantin Har garantin upphört att gälla? Inga problem. Gå till Dell.com/support och ange ditt Dell Service Tag-nummer för att se våra erbjudanden.

Obs! Erbjudandena är endast tillgängliga för kunder i USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Kina som köper en persondator. Det här gäller inte servrar och lagring.

Artikelegenskaper


Berörd produkt
Chromebox, Alienware, Inspiron, Legacy Desktop Models, OptiPlex, Vostro, XPS, G Series, Alienware and Dell Gaming Monitors, C Series, D Series, E Series, Legacy Monitors, P Series, S Series, SE Series, UltraSharp Premier (UP) Series , UltraSharp (U) Series, Projectors & Accessories, Chromebook, G Series, Alienware, Inspiron, Latitude, Vostro, XPS, Legacy Laptop Models, Fixed Workstations, Mobile Workstations ...
Senaste publiceringsdatum

11 apr. 2024

Version

17

Artikeltyp

How To