Gå vidare till huvudinnehållet
  • Lägg beställningar snabbt och enkelt
  • Visa beställningar och kontrollera leveransstatus
  • Skapa och kom åt en lista över dina produkter
  • Hantera dina webbplatser, produkter och kontakter på produktnivå från Dell EMC med hjälp av företagsadministration.

Så här kör du det inbyggda självtestet för LCD-skärmen på en bärbar Dell-dator

Sammanfattning: Den här artikeln innehåller information om hur du kör LCD-diagnostiken för inbyggt självtest (BIST) på en bärbar Dell-dator. LCD-diagnostiken för inbyggt självtest (BIST) hjälper till att analysera och identifiera om skärmavvikelserna på en bärbar Dell-dator är inneboende i LCD-skärmen. ...

Den här artikeln kan ha översatts automatiskt. Om du har feedback angående kvaliteten kan du meddela oss via formuläret längst ned på den här sidan.

Artikelns innehåll


Instruktioner

Kör LCD-självtest för att se om problemet med videoförvrängning föreligger

Längd: 00:21
När det är tillgängligt kan språkinställningar för dold textning (undertexter) väljas med hjälp av ikonen Inställningar eller CC på den här videospelaren.


Om LCD-skärmen på en bärbar Dell-dator uppvisar något av följande symptom kan du köra ett diagnostiskt test för att avgöra om skärmproblemet beror på LCD-skärmen.

  • Flimmer
  • Suddig, suddig eller förvrängd bild
  • Horisontella och vertikala linjer
  • Geometrisk förvrängning eller skev bild
  • Förvrängda eller bleknande färger
  • Ljusa eller döda pixlar
  • Lätt läckage
  • Bildbränning, ljusstark eller svart fläck
  • Bubblor eller luftfickor

Om skärmproblemet beror på en Dell-skärm läser du artikeln Köra ett diagnostiskt test på en Dell-skärm i Dells kunskapsbas.

Skärm- eller videoproblem kan orsakas av föråldrade grafikdrivrutiner, maskinvarufel (LCD-skärm) eller felaktiga videoinställningar på datorn.

Genom att köra ett diagnostiskt test på LCD-skärmen kan du se om problemet är ett maskinvaruproblem med LCD-skärmen.

Inbyggt självtest för LCD-skärm (BIST)

Dells bärbara datorer har ett inbyggt diagnostikverktyg som hjälper dig att avgöra om skärmproblemen beror på ett problem med den bärbara Dell-datorns LCD-skärm, grafikkortet (GPU) eller skärminställningarna på datorn. Om du märker av skärmavvikelser som flimmer, förvrängning, problem med skärpa, suddiga eller suddiga bilder, horisontella eller vertikala linjer, färgblekning eller bubblor, är det en bra idé att isolera LCD-skärmen genom att köra ett diagnostiskt test. Det inbyggda självtestet i LCD-panelen kan initieras på två sätt:

Metod 1

  1. Stäng av datorn.
  2. Koppla bort all ansluten utrustning.
  3. Anslut nätadaptern (laddaren) till datorn.
  4. Kontrollera att LCD-skärmen är ren (inga dammpartiklar på skärmens yta).
  5. Håll D på tangentbordet intryckt och starta datorn för att gå in i LCD-skärmens inbyggda självtest (BIST). Fortsätt att hålla D på tangentbordet intryckt tills du ser färgade streck på LCD-skärmen.
  6. På skärmen visas flera färgade streck och färgerna växlar mellan svart, vitt, rött, grönt och blått.
  7. Undersök skärmbilden noggrant för avvikelser.
  8. Tryck på Esc för att avsluta.
  9. Om skärmavvikelserna inte är närvarande i det inbyggda självtestläget läser du Dells kunskapsbasartikel Felsöka skärm- eller videoproblem på en bärbar Dell-dator.
  10. Om skärmavvikelserna förekommer i det inbyggda självtestläget kontaktar du Dells tekniska support för reparationsalternativ som finns tillgängliga på din plats.

Metod 2

  1. Stäng av datorn.
  2. Koppla bort all ansluten utrustning.
  3. Anslut nätadaptern (laddaren) till datorn.
  4. Kontrollera att LCD-skärmen är ren (inga dammpartiklar på skärmens yta).
  5. Håll Fn-tangenten nedtryckt och starta datorn för att gå in i diagnostikläget före start. Fortsätt att hålla fn-tangenten intryckt tills du ser diagnostikskärmen före start.
    Obs! Det diagnostiska testet SupportAssist Pre-boot System Assessment eller Enhanced Pre-Boot System Assessment (ePSA) kontrollerar maskinvaran och rapporterar eventuella maskinvarufel. Anteckna felkoden eller felmeddelandet eller valideringskoden och kontakta Dells tekniska support för reparationsalternativ som är tillgängliga där du befinner dig.
  6. När du ser meddelandet ”Do you see the color bars? Ja/Nej", tryck på N-tangenten för att gå in i LCD-skärmens inbyggda självtestläge.
    Obs! Om du inte svarar på 30 sekunder antar diagnostiktestet att du svarar nej och öppnar LCD-skärmens inbyggda självtest (BIST).
  7. På skärmen visas flera färgade streck och färgerna växlar mellan svart, vitt, rött, grönt och blått.
  8. Undersök skärmbilden noggrant för avvikelser.
  9. Datorn startar om när de resterande testen har slutförts.
  10. Om skärmavvikelserna inte är närvarande i det inbyggda självtestläget läser du Dells kunskapsbasartikel Felsöka skärm- eller videoproblem på en bärbar Dell-dator.
  11. Om skärmavvikelserna förekommer i det inbyggda självtestläget kontaktar du Dells tekniska support för reparationsalternativ som finns tillgängliga på din plats.
Obs! Äger du en bärbar dator från Dell? Skicka in din bärbara dator för reparation inom garantin så diagnostiserar vi och löser skärm- eller videorelaterade problem. Denna tjänst är för närvarande tillgänglig i Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Storbritannien och USA.

Överst på sidan

Ytterligare information

Riktlinjer för bildskärmsunderhåll

Mer information om bästa praxis för att hantera och använda en bärbar Dell-dator finns i artikeln Bästa praxis för produktanvändning och hantering av bärbara Dell-datorer i Dells kunskapsbas.

Mer information om allmänna riktlinjer för underhåll finns i följande artikel i Dells kunskapsbank: Allmänna riktlinjer för underhåll av en Dell-dator.

Överst på sidan


Säkerhetsanvisningar

För skärmar med blank ram bör du fundera på skärmens placering. Ramen kan orsaka störande reflektioner från omgivande ljus och ljusa ytor.

Varning! Användning av andra kontroller, justeringar eller procedurer än vad som anges i användarmanualen kan leda till exponering för stötar, elektriska faror och/eller mekaniska faror.

Mer information om säkerhetsanvisningar finns i följande artikel i Dells kunskapsbank: Säkerhetsföreskrifter vid arbete med elektrisk och elektronisk utrustning.

FCC-meddelanden (endast USA) och andra gällande föreskrifter finns på webbplatsen för regelefterlevnad på www.dell.com/regulatory_compliance.

Överst på sidan


Vanliga frågor och svar

Klicka för att expandera ett avsnitt för mer information. Du kan också klicka på Show all eller Hide all om du vill expandera eller stänga alla avsnitt samtidigt.

  1. Gå till Dells webbplats för handböcker.
  2. Identifiera din Dell-skärm:
    1. Ange skärmens modellnummer eller service tag-nummer och klicka på Sök.
    2. Du kan även klicka på Bläddra bland alla produkter, välja Elektronik och tillbehör, Skärmar och tillbehör och välja din Dell-skärm i katalogen.
  3. På fliken Dokumentation bläddrar du till avsnittet Handböcker och dokument och klickar på Visa PDF bredvid skärmens användarhandbok.
  4. I användarhandboken går du till avsnittet Felsökning och bläddrar till sidan Inbyggd diagnostik.
  5. Följ anvisningarna för att köra det inbyggda självtestet på Dell-skärmen.
  6. Om skärmavvikelserna inte visas i det inbyggda självtestläget läser du Dells kunskapsbasartikel Felsöka skärm- eller videoproblem på en Dell-skärm.
  7. Om skärmavvikelserna förekommer i det inbyggda självtestläget kontaktar du Dells tekniska support för reparationsalternativ.

Att köra ett diagnostiskt test av LCD-skärmens inbyggda självtest (BIST) på den bärbara datorn är en bra idé för att isolera problem med LCD-skärmen.

Om det diagnostiska testet av det inbyggda LCD-självtestet (BIST) har godkänts fungerar den bärbara datorns LCD-skärm som den ska. Skärmproblemet kan bero på en föråldrad grafikdrivrutin eller felaktiga videoinställningar. Följ felsökningsanvisningarna i artikeln Felsöka skärm- eller videoproblem på en bärbar Dell-dator.

Om det diagnostiska testet av LCD-skärmens inbyggda självtest (BIST) misslyckas kontaktar du Dells tekniska support för reparationsalternativ som är tillgängliga där du befinner dig.

Överst på sidan


Rekommenderade artiklar

Här är några rekommenderade artiklar relaterade till detta ämne som kan vara av intresse för dig.


Köra det inbyggda självtestet för LCD-skärmar på en bärbar Dell-dator

Längd: 00:24
När det är tillgängligt kan språkinställningar för dold textning (undertexter) väljas med hjälp av ikonen Inställningar eller CC på den här videospelaren.

Artikelegenskaper


Berörd produkt

Chromebook, G Series, Alienware, Inspiron, Latitude, Vostro, XPS, Legacy Laptop Models

Senaste publiceringsdatum

01 apr. 2024

Version

14

Artikeltyp

How To